Foto: Ülo Josing/ERR
Inimesed
24. detsember 2014, 22:29

Maire Joala: Jaak oleks kolm korda hauas ringi pööranud, kui oleks lugenud, mis meedia temast pärast surma kirjutas (143)

ETV intervjuudesarjas "Tuled akendes" Vahur Kersnale usutluse andnud Maire Joala tunnistas, et Kremli ööbiku hüüdnimi läks Jaagule väga hinge, sest sisimas oli ta alati tavaline Eesti poiss.

"Ta oli alati tulihingeline eestlane ja see, kuidas inimesed teda vaatasid ja kuidas suhtusid, läks väga hinge,” iseloomustas Maire. “Jaak oleks kolm korda hauas ringi pööranud, kui oleks lugenud, mis meedia temast pärast surma kirjutas!” tõdes ta.

Maire sõnul oli Jaagu elus kaks ajajärku  väljapoole elamine ja aeg, mil ta ei suutnud enam avalikkusega silmitsi seista ja keeldus kõigest. "Teda kutsuti igale poole, kuid ta ei tahtnud enam laulda neid odavaid laulukesi, mis hingele midagi ei antud. Jaagule pakuti ühel Saaremaal toimunud erasünnipäeval esinemise eest lausa miljon krooni! Ja ta lihtsalt keeldus. Ta oskas loobuda. Inimesi, kes oskavad loobuda, neid pole palju!"

Kahe armastaja ühine tee sai aastate eest alguse legendi kohaselt nii, et Maire ja Jaak istusid öö läbi hotellis ja lihtsalt rääkisid. Selgub, et see jutt vastab tõele. “Mulle ema alati ütles, et ega esimesel korral kohe ei või… Muidu pärast kaotab huvi,” naeris Maire. “Nii huvitav oli temaga rääkida. Ta teadis väga paljudest asjadest.”

Mõned päevad tagasi Jaak Joala elulooraamatu kirjutamiseks lepingu sõlminud Maire tunnistas, et tegi seda esiteks tohutu avalikkuse surve tõttu ja teiseks, et inimesed mõistaks, miks Jaak oma elu lõpus kõigile nii kaugeks ja kättesaamatuks jäi.

"Ta on olnud Eesti elus väga silmapaistev persoon ja kindlasti vapustavalt professionaalne laulja ja kindlasti väärib soliidset elulooraamatut," kinnitas naine veendunult ja rõhutas, et raamatu kirjutaja peaks kindlasti olema olnud ka Jaagu endaga tuttav.