HOOLIMINE TEEB IMESID: «Tähtis on pakkuda inimesele oma soojust ja armastust ning süstida temasse usku, et kõik läheb hästi,» usub laulja Getter Jaani, et armastus on sama tähtis kui head rohud. Foto: MATI HIIS
Inimesed
23. detsember 2014, 07:00

Getter Jaani: "Nägin, kui palju haigeid lapsi meil on. See oli nii kohutav vaatepilt!" (28)

"Minu väike sõber, 2,6aastane tüdruk, haigestus tänavu vähki. See oli minule ja tema perele suur šokk. Ma küsisin endalt, kuidas on see võimalik, et nii väikesel inimesel on selline tõsine haigus?" meenutab laulja Getter Jaani lõppeva aasta kõige raskemat üleelamist.

"Kui ma käisin teda haiglas külastamas, nägin, kui palju haigeid lapsi meil on. See oli nii kohutav vaatepilt!" kirjeldab Getter. Õnneks lõppes see üleelamine siiski õnnelikult – vähihaige tüdruk hakkas pärast operatsiooni paranema.

"See õnnetus juhtus minu peretuttaval, kellest on praeguseks saanud nii lähedased inimesed, et ma julgen öelda, et nad ongi minu pere," ütleb Getter. "Kui vanemad läksid koos tüdrukuga põhjalikke uuringuid tegema, siis veel ei teatud, mis tal viga võib olla. Ma hoidsin tol päeval pöialt ja olin nendega terve päeva mõtetes koos. Paraku tulid sealt halvad uudised." Tüdrukul avastati neeru peal vähk.

"See oli raske," jääb Getter mõttesse, kuid lisab: "Sellistel hetkedel ei tohi kaotada usku. Nagu öeldi filmis "The Theory of Everything": kus on elu, seal on ka lootust."

Getter toetas haige tüdruku peret eelkõige kohalolekuga. "Ma toetasin ja aitasin neid, käisin peaaegu igal hommikul nende juures külas. Olin tüdrukuga koos ja ravisin teda oma armastusega. Ma arvan, et armastus ongi kõige suurem ravim! Tüdrukule oli kõige tähtsam see, et ma oleksin tema kõrval. Ja hommikul, kui ta ärkas, olingi ma juba tema kõrval. Siis me punusime patse, mängisime barbidega ja veetsime lihtsalt koos aega," meenutab Getter.

Laulja sõnul oli kõige raskem näha, kuidas laps jääb aina nõrgemaks. "Ta oli ikka väga nõrk ja jäi igal korral, kui ma teda vaatamas käisin, aina kahvatumaks ja peenemaks. Oli näha, kuidas tema keha muutub. Samas, kui me koos mängisime, oli ta õnnelik, emotsionaalne ja naeratas alati," laususb Getter.

Laulavad ja tantsivad koos

Kui nad koos olid, unustas ta vahel isegi, et tüdrukul on raske haigus. "Ma arvan, et kui ma oleksin temaga koos sellele mõelnud ja kurvastanud, siis oleks ta seda samuti tundnud ja see oleks tema meeleolu alla viinud. Alati tuleb mõelda positiivselt ja halvad mõtted eemale peletada," soovitab laulja.

Getter tunnistab, et haiglas käies oli päris keeruline oma tuju üleval hoida. "Kui ma jõudsin haiglasse, oli seal nii ängistav, et isegi hingata oli raske. Palatid täis haigeid lapsi – see on väga kurb vaatepilt, mis ei lähe iial meelest," ohkab Getter ja imestab, kui tubli oli haiglas tema väike sõber.

"Mind paneb imestama, kuidas ta analüüse ja protseduure tehes nii vapper oli – ta oli väga tubli! Isegi täiskasvanutele ei meeldi, kui neilt verd võetakse või süste tehakse, aga tema kannatas kõik ära. Ka lõikuse."

Getter pani operatsioonipäeval endale äratuskella helisema. "Ärkasin, hoidsin terve päeva pöidlaid pihus ja kõiki talismane endale hästi lähedal," elas Getter tüdruku lõikusele väga kaasa. "Kui operatsioon sai lõuna paiku läbi, helistati mulle kohe ja anti teada, et kõik läks hästi," oli see Getterile tänavuse aasta üks paremaid uudiseid.

Raske katsumuse läbi teinud plikatirts tunneb ennast nüüd väga hästi, ehkki taastusravi pole veel läbi. "Ta on praegu hoopis teine inimene – jumekas, särasilmne ja rõõsa. Talle peale vaadates saab kohe öelda, et ta on juba palju tervem!" rõõmustab Getter.

"Aasta lõpus on muusikutel väga kiired ajad ja kui ma ei saa tema juurde minna, siis ma helistan talle või saadan talle endast pilte. Kui ta näeb mind televiisoris esinemas, siis ta hõikab kohe: "Titi, tule siia!" Õde ja vend kutsuvad mind Kikiks, aga kuna temal veel kõik sõnad väga hästi välja ei tule, siis ta ütleb seda omamoodi," räägib Getter.

Viimasel ajal tantsitakse tüdruku peres eriti palju. "Kui ma lähen neile külla, siis pannakse kohe Youtube’is peale videod minu lugudega, me hakkame koos tantsima ja laulma. Tüdruku lemmiklaul on "Legendaarne", mida ma esitasin saates "Laula mu laulu". Kuna ta veel päris hästi ei räägi, siis ta laulab seda nii: "Le-egaal, le-le, legaal," naerab Getter.