POSITIIVNE: Rowena näitab uhkelt, kui palju ­aitasid annetajad tal unistusele ­säravast naeratusest lähemale jõuda. Foto: MTÜ Usun Headusesse
Eesti uudised
23. detsember 2014, 07:00

Õnnetusse sattunud naise unistus säravatest hammastest saab tõeks (8)

Tõrva rahvas korraldas heategevuskontserdi "Usun inimeste headusesse", et toetada aasta tagasi ränka liiklusõnnetusse sattunud noore naise unistust – kinkida särav naeratus oma kahele lapsele. Annetajate abiga koguti 9275 eurot.

Tõrva kirik-kammersaalis olnud heategevuskampaania ja -kontserdi korraldajaks oli MTÜ Usun Headusesse. Otsus toetada sel aastal just kahe lapse ema Rowenat (30) tuli ­Helme valla sotsiaaltöötaja Anne Kalme kaudu, kes leidis koos teiste vallatöötajatega, et just tema võiks olla see, kes tõsiselt abi vajab. Rowena taastusravi tasub liiklusõnnetuse põhjustanud veoauto kindlustanud Ergo. Nad ei hüvita aga hambaravi – olgu pealegi, et need on õnnetuses deformeerunud ja teevad pidevalt valu.

Veokijuht magas roolis

Rowena elu muutus mullu kevadel, kui ta tütrele lasteaeda järele läks. Sinna ta ei jõudnudki. Rowenale kihutas otsa veok, mille juht oli roolis tukkuma jäänud. Algul raviti naist Rakveres, siis Tallinnas. Ema ­Marika aga leidis tütre sealt äärmiselt viletsas olukorras ning otsustas ta koju viia ja tema elu eest võitlema asuda.

"Mõtlesin, et mina olen talle elu andnud ja kui ta peab ka surema, las ta teeb seda siis juba minu enda käte vahel," ütleb Marika Õhtulehele. Kuid ema oli kindel, et kõik lõpeb hästi ja ta suudab tütre elu päästa. Nüüd suudab Rowena juba tugede najal kõndida ja arvutit kasutada, saab ise süüa ja juua ning tema kõne on mõistetav.

Tee tervenemise poole ei ole olnud lihtne, kuid Marika ütleb, et ta on andnud endale karmi käsu jalul püsida: "Emasüda on kord selline, et ta on valmis tegema oma lapse heaks kõik!"

Emotsioonid on laes

MTÜ Usun Headusesse liige Ilona Leetma ütleb, et kontsert läks väga hästi – kokku saadi 9257 eurot (kontserditulu oli 2500 eurot – toim), mis on ühtlasi suurimaid summasid, mis neil oma heategevuskampaaniaga on õnnestunud saada.

Heategevusüritusel esinesid Margus Vaher, Märt Avandi ja Vallatud Kuued.

Ema ütleb pärast kontserti, et tema ja Rowena enesetunne on super. Kuid ta peab rahast mitu korda olulisemaks seda, et tütar nägi tänu sellele üritusele, kui palju on tema ümber neid inimesi, kes temast tegelikult hoolivad.

"Eks tal oli ikka see alaväärsus, et nüüd olen sant ja elu on läbi. Pärast viimast Haapsalus taastusravil käimist ütles, et kõik – tema sinna enam ei lähe, lõpetame selle nüüd ära, ta ei hakka kõndima. Täna on jutt juba aga hoopis midagi muud ja ta tahab uuesti minna," rõõmustab Marika. "Jutt on palju rõõmsam ja mõnusam, ei ole enam nii palju seda negatiivsust. Mul on küll tunne, et talle mõjus kontsert hästi."

Marika on siiralt üllatunud, et pärast seda, kui neist Õhtu­lehes kirjutati, võttis teiste hulgas ühendust mees, kes pakkus Rowenale elektrilist ratastooli. Raha ta ei tahtnud.

"Kui ratastooli võtame, siis muutume äkki natuke laisaks. Ehk on kellelgi teisel seda tooli rohkem vaja kui meil," ütleb Marika, et nende eesmärk on siiski üks – taas kõndima hakata.

"Lisaks – meil ei ole pesuruume, tähendab ruumid on, aga vett ja õigeid tingimusi ei ole. Mul oli plaan see ise korda teha, aga praegu hammas kahjuks enam peale ei hakka. See oleks olnud võimalik juhul, kui Rowena oleks oma eluga ise saanud edasi minna, aga ma ei jäta ju teda üksi ja ei saa tööle minna – hooldaja tasu eest aga ei tee kahjuks midagi ära," räägib Marika, et on hädalisemaid asju, mis on vaja korda saada. Ta on siiralt tänulik kõigile, kes neid toetanud on.