Foto on illustratiivne.Foto: Tiina Kõrtsini
Film
22. detsember 2014, 13:03

Põhja-Korea ähvardused mõjutavad ka Eesti kinopublikut: "Intervjuu" siinsetes kinodes ei linastu! (14)

Sony Pictures otsustas turvakaalutlustel loobuda Põhja-Koread pilava komöödia "Intervjuu" linastamisest USAs, kuna häkkerite rühmitus ähvardas linateose vaatajaid terrorirünnakuga. Forum Cinemas turundusjuht Liis Mengeli sõnul teatati ka neile, et skandaalne komöödiafilm “Intervjuu" on Eesti linastumiskavadest tänase seisuga eemaldatud. 

"Sony Pictures oli enneolematu kriminaaltegevuse ohver, milles kannatasid nii töötajad, kliendid ja ka äri. Püüti lõhkuda vaimu ja moraali – kõik selleks, et nurjata filmi linastumist, mis neile ei meeldinud," teatas ACME Filmi esindaja Elna-Eva Terasmägi Forum Cinemas kinoketile.

"Me oleme väga kurvad, et nende eesmärgi tõttu saab kannatada selle filmi levi. Meie seisame filmiloojate kõrval ja toetame nende õigust sõnavabadusele. Oleme selles tulemuses väga pettunud," seisis teates.

Solaris kino esindaja Kärt Pajumets sõnas, et kuigi filmi levitaja Eestis (ACME Film) pole neile veel filmi saatust 100% kinnitanud, usub ka tema, et film siiski siia ei jõua.

Sony Pictures teatas 17. detsmbril, et kõmuline "Intervjuu", mille peaosades kuulsad näitlejad James Franco ja Seth Rogen, Ameerika Ühendriikides kinolinadele ei jõua.

Firma Briti haru lisas, et ka Ühendkuningriigis ei plaanita filmi näidata.

Detsembri alguses Hollywoodi ühe suurema filmistuudio Sony Pictures Entertainmenti vastu tehtud küberrünnak paljastas palju tundlikut informatsiooni: peale viie uue filmi ja mitme stsenaariumi lekitamise avaldasid häkkerid 47 000 endise ja praeguse Sony töötaja isiklikud andmed, aga ka Julia Robertsi ja Tom Hanksi telefoninumbri, Sylvester Stallone'i sotsiaalkindlustusnumbri ja printsess Beatrice'i palga.

Sony kahtlustab, et küberrünnaku korraldas Põhja-Korea kättemaksuks USAs 25. detsembril esilinastuma pidanud komöödia "Intervjuu" eest, kus CIA saadab USA menuka telesaatejuhi Kim Jong-uni tapma.

Põhja-Korea juhtkond eitas aga ametlikus teadaandes seotust küberrünnakuga, kuid nimetas seda õiglaseks reaktsiooniks filmi eest, mis toetab terrorirünnakut.

Huffington Posti andmetel ähvardas Põhja-Korea rünnata Valget Maja, Pentagoni ja kogu USA mandriosa, mida nimetas terrorismi solgitiigiks. Põhjuseks on diktaatorliku riigi teatel see, et USA president Barack Obama levitab hoolimatult kuulujutte, et küberrünnaku Sony Picturesi vastu korraldas Pyongyang.