VLADAS RADVILAVICIUS SERIAALIS NÄITLEMISEST: «Kui seljataga on mitu hooaega, tunnen, kui palju ma olen õppinud ja lõpuks ometi kaotanud kartuse kaamera ees.»Foto: Laura Oks
Inimesed
22. detsember 2014, 07:00

Vladas Radvilavicius: "Mu naine ei saa seriaali "Pilvede all" vaadata, sest ta on nii armukade!" (96)

"Mu naine ütles mulle, et miks ma ei ole nagu Indrek? Miks ma pean olema selline tundetu siga," rääkis anonüümsust palunud, kuid avalikkusele tuntud inimene, kui kirjeldas kodutülisid elukaaslasega, mille on põhjustanud just "Pilvede all" seriaali ideaalne tegelaskuju Indrek. 

Seriaalis ideaalset meest kehastav ärimees Vladas Radvilavicius hakkab selle jutu peale naerma. "Eks ma olen ise ka neid lugusid kuulnud ja tegelikult ei saa ju salata, et Indrek on üsna täiuslik mees. Samas selles pole ju midagi halba," teatab ta oma muhedal rahustaval baritonhäälel.

"Aga kui naised oma mehi seriaalirolli pärast maha tahavad jätta ja otsivad meest nagu Indrek, keda ei pruugi päriselt olemaski olla?" küsin temalt vastu.

Vladas rüüpab lonksu teed ja mõtleb. Ta keskendub igale küsimustele eraldi ja vastab hoolikalt ning läbimõeldult.

"Aga miks see on halb, et Indrek täiuslik on?" vastab ta minu küsimusele küsimusega.

"See soodustab ju mehi olema paremad – viisakamad, hoolivamad…"

Tähelepanu väsitab

Vladas ütleb, et tema on tänu Indreku rollile muutunud eraelus palju rahulikumaks. "See seriaal on õpetanud ka mind ennast parem mees olema. Enne seriaali algust olin vahel üsna tulise reageeringuga. Eriti autoroolis võisin kergesti ärrituda. Ka kodus. Aga Indrekut mängides olen õppinud mitte üle reageerima."

Istume Olümpia hotelli restoranis ja Vladast kiikab peaaegu iga meie lauast mööduv naine. Ettekandjad naeratavad Vladasele palju rohkem kui teistele klientidele.

"Eks igaühes meist on peidus natuke edevust ja algul mõjus see tähelepanu väga positiivselt," tunnistab Vladas.

"Nüüd aga, kui möödas on mitu hooaega seriaali, hakkab see mind vaikselt väsitama. Olen palunud end Kirsil (seriaali produtsent ja hing ­– toim) isegi seriaalist sellepärast välja kirjutada, aga kuna Indrek on muutunud väga populaarseks, siis pole see vist võimalik."

Vladas räägib, et selles seriaalis toimuvat kipuvad inimesed seostama päriseluga. Näiteks kui Indrek sattus seriaalis koomasse, siis arvasid kõik, et ta plaanib seriaalist lahkuda, kuna astus hiljuti erakonda. "Tegelikult pole see üldse nii, sest stsenaarium on plaaneeritud kuus kuud ette ja kirjanik ei saanud kindlasti teada, et ma sügisel poliitikasse lähen. Samuti on võtted pikalt ette tehtud ja seda, mis Indrekust saab, ei tea isegi mina – see on kirjutaja peas," selgitab ta.

Näitlemise eest palka ei saa

Tegelikult on näitlemine Vladasele ainult hobi, mille eest ta ei küsi isegi palka. "See sai alguse ühe hea sõbra utsitusest, et läheks kuhugi teatrisse. Kuna arvasin, et see annab mu igapäevaelule veidi vürtsi, siis sõbranna Viire Valdma suunaski Harrastusteatrite Liitu, kus ma kohtusin Piret Viisimaaga, kelle Teoteatris mängin praegugi Woody Alleni näidendis "Topeltwoody". Agendid kutsusid reklaamidesse ja esimene teleseriaal oli "Kelgukoerad", kus sai neljas eri osas kaasa tehtud. Kui Toomas Kirss hakkas tegema uut seriaali "Pilvede all", siis ta helistas ja pakkus, et tule tee paar osa kaasa. Andsin nõusoleku ning nii see esimene musistseen tuli. Ju siis meeldis nii endale kui ka teistele."

Kui vaadata seriaali algust, siis on ikka näha, et ma pole professionaalne näitleja, selgitab Vladas. "Samas nüüd, kui seljataga on mitu hooaega, tunnen, kui palju ma olen õppinud ja lõpuks ometi kaotanud kartuse kaamera ees."

Kuidas reageerib Vladase seriaalikangelase ja naiste vastukaja peale tema elukaaslane Helen? "Oi, ta on nii armukade, et ta ei saa vaadata mitte ühtegi seeriat! Ta lihtsalt ei vaatagi seda. Vahel harva, kui vaatab, siis küsib ette, kas seal on ka mingeid lembestseene, mida ta kartma peaks," naerab mees.

Mõnikord saadavad naistelemmik Indrekut ja tema elukaaslast isegi puuviljaleti juures kurjad pilgud: naised vaatavad Vladast oma pärisnaise kõrval, justkui petaks ta seriaalikaaslast Elisabetti.

Emagi võtab seriaali päriseluna

Kõike seda, mis toimub seriaalis, võtab tõsiselt isegi Vladase lihane ema. "Meil oli kunagi ammu Elisabetiga üks suures plaanis suudlus­steen. Mu ema sai väga pahaseks ja pragas minuga, kuidas ma sain oma naist niimoodi petta. Niisugust asja võõra naisega teha, veel kogu eesti rahva ees! Ma siis selgitasin talle, et ema, see ei ole ju päriselu. See on näitemäng. Aga ema oli ikkagi kuri. Ütlesin talle, et kui tema lemmikul Marko Matverel kõlbas teda suudelda, siis kõlbab minul ka. Ema vastas vihaselt, aga resoluutselt: Matvere on ikkagi pärisnäitleja!"