PIPARKOOGIST MÄNGUKANN: Piparkooginäituse tänavune teema on «Mänguasjamuuseum» – autorid on valanud oma kuldsete lapsepõlveaastate kalleimad kannid piparkoogitainasse. Foto: ALAR TRUU
Inimesed
20. detsember 2014, 07:00

"Piparkoogitainas on ütlemata keeruline ja raskesti alluv materjal!" (2)

"Meie vaateakna taga peatusid ema ja laps. Vanem ütles: vaata, piparkoogist jonnipunn. Mille peale laps hüüdis vastu: mis jonnipunn, hoopis Furby! Üsna kõnekas näide, millised mänguasjad eri põlvkondadele korda lähevad," räägib Pelle Kalmo, "PiparkoogiMaania 2014" üks korraldajatest.

"PiparkoogiMaania" on iga-aastane näitus, kus kõige erinevamate alade kunstnikud näitavad oma oskusi piparkoogist mudelite valmistamisel. Tänavuste talgute teema on "Mänguasjamuuseum" – autorid on valanud oma kuldsete lapsepõlveaastate kalleimad kannid piparkoogitainasse.

Eksponaadid viivad ajas tagasi: esindatud on nii nõukaaegne mänguvurr, Potsataja kui ka rõngaskukk. Uuemast ajast on kohad sisse võtnud toosama Furby ja ka Miki- Hiir.

Pelle Kalmo räägib, kui vaevarikas protsess on ühe piparkoogist mudeli ehitamine. "Vajub kokku, mureneb ära, hakkab igas suunas lödisema," loetleb ta võimalusi, kuidas kätetöö võib nihu minna.

Kõik osalejad kasutavad ühte ja sama toorainet. "Tainas on väga keeruline ja raskesti alluv materjal," tõdeb Kalmo. "Mastaabid on ju suured."

Esmalt tuleb kõik jupid eraldi valmis küpsetada. Niimoodi, et kõik ka ahju mahuks – ühe osa kõrgus ei tohi ületada poolt meetrit. Järgneb kokkuliimimine. "Liimi" osa täidab suhkrusiirup, mis kuivab Kalmo sõnul 5–10 sekundiga.

Iga taies kannab endas oma autori erialast käekirja. Kalmo viipab tootedisainer Tiit Liivi piparkoogist vormelite poole. "Kõigepealt tegi ta arvutis mudeli 3D-joonised, seejärel lõikas osad piparkoogiplaatidest laseriga välja." Nõnda sündinud piparkoogist vormelimudel kandvat Kalmo sõnutsi veel erilist tähendust: täpselt samasuguse automudeli sai noor Tiit Liiv oma kolmandaks sünnipäevaks. Tähtpäevast säilinud foto põhjal ta aastakümneid hiljem piparkoogivormeli ehitaski.

Kalmo oletab: lapsed vaimustuvad piparkookidest nagunii, aga vanemad inimesed saavad näituselt nostalgialaksu.

"Mänguasjamuuseumi" saab näha Tallinna disaini- ja arhitektuurigaleriis, endise mänguasjapoe Laste Maailm ruumides. "Väga võimalik, et mõne meie piparkoogist tehtud koopia aluseks olnud mänguasi on siin kunagi päriselt müügil olnud," arvab Kalmo.