KUULAB KODUSKI MUUSIKAT: F. R. David ütleb, et eelistab kodus viibides vaikusele muusika kuulamist. «Vaikust Pariisis ei olegi,» tähendab ta. Foto: Aldo Luud
Inimesed
20. detsember 2014, 07:00

F. R. David: "Kui olin laps, ei pidanud mu vanemad jõule."

Sestsaadik, kui F. R. Davidi ballaad "Words" 1982. aastal tantsusaalidesse jõudis, on selle saatel põksuva südamega partneri külge liibunud mitu põlvkonda muusikafänne. Sel laupäeval esineb Tuneesia päritolu prantslane taas Eestis, andes "Retro Planeti" diskoõhtul live-kontserdi.

Kaheksa aastat tagasi Õhtulehele intervjuud andes rääkisite, et Kesk-Aafrika ja Austraalia on ainsad kohad, kus te pole "Wordsi" laulnud. Kas olete nüüdseks nendessegi paikadesse esinema jõudnud?

Kesk-Aafrikasse pole mind keegi kutsunud. Austraalias ei klappinud kuupäevadega, aga mul on tunne, et sõidan sinna järgmisel aastal.

Mida teil Eesti publikule varuks on?

Olen lisanud oma repertuaari uusi laule.

Rääkige palun oma uusimast plaadist.

Olen "Midnight Drive’i" üle uhke. Selle atmosfäär on cool ja laulusõnad sügavamad. Selles on kahe kuuga salvestatud plaadi värskust – minu puhul on see kiiresti tehtud.

Kui saaksite mõnd teist muusikažanri katsetada, mis see oleks?

Tamla Recordsi [kuulsa Motowni plaadifirma eelkäija] ja Stax Recordsi aegne algupärane r’n’b.

Mis on olnud parim nõuanne, mis teile kui muusikule on antud?

Üks neist kõlas: ära üle paku.

Kes on teie lemmikmuusikud? Kas olete avastanud mõne uue ja põneva talendi?

Pharrell Williams laulab lobedalt ja tema lauludes peitub pärand. London Grammar on emotsionaalne, Nate Ruessil on suurepärane hääl. On ka teisi.

Kas on artiste, kelle annet te kadestate?

Mõistagi olid minul – nagu enamikul teistel artistidel – oma iidolid, kes mind mu teel juhatasid: Ray Charles, James Brown, Stevie Wonder, Whitney Houston ja paljud teised.

Kas kodus eelistate muusikat või vaikust?

Kui kiiret pole, siis muusikat. Kuid vaikust Pariisis ei olegi.

Varsti on jõulud. Millised olid teie lapsepõlvekodu jõulu-traditsioonid ja meeldejäänud kingitused?

Kui olin laps, ei pidanud mu vanemad jõule, aga minul oli kombeks mõni katkine oks koju tassida ja see ära ehtida, kingad läikima lüüa ja nii edasi. Kuid iga kord leidsin üles ärgates kingitusi. Oli see ime?

Milliseks kujunevad teie tänavused jõulupühad? Kus ja kellega need veedate?

Jõulud on harukordne aeg, kui saan kogu perekonnaga kokku – 30 inimest! Sööme hanemaksa, pardipraadi ja austreid, rüüpame Prantsuse veini.

Kuidas võtate vastu uut aastat?

Kuna olen sündinud 1. jaanuaril, kuulen "Palju õnne sünnipäevaks!" asemel "Head uut aastat!". Kuid olen sellega harjunud.

Mida sooviksite öelda Eesti fännidele?

Te annate mulle energiat. Aitäh selle eest!