SURMAVIIRUS: 2013. aasta lõpus alanud ebolaviiruse- puhangusse on nüüdseks surnud üle 7000 inimese. Foto: AFP
Inimesed
20. detsember 2014, 07:00

Teadus 2014: ebola, kadunud lained ja ebaõnn kosmoses (1)

Tänavuse aasta teadusteemadest oli esiplaanil ebola. See Aafrikas end taas ilmutanud nakkushaigus tappis küll keskmise talvise gripilainega võrreldes üsna vähe inimesi, kuid tekitas hirmu ja paanikat kogu maailmas.

Mainekas Inglise teadusajakiri Nature tegi valiku mõnest olulisemast teemast selle aasta teaduses.

Aafrika koletu surmatõbi

Täpselt aasta tagasi Lääne-Aafrikas end taas ilmutanud ebolaviirusepuhang oli suurim alates sellest, kui tõbi 1976. aastal esimest korda avastati.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetel on seekord nakatunud 16. detsembri seisuga 18 757 inimest, neist 7347 on ebolasse surnud.

Haiguskolle puudutas peamiselt Guinead, Libeeriat ja Sierra Leonet. Neis riikides napib arste ning meditsiini tase on arenenud riikidega võrreldes äärmiselt tagasihoidlik. Üksikuid ebolajuhte on olnud ka Malis, Nigeerias, Senegalis, Hispaanias ja USAs, aga seal on haiguse levikule kiiresti piir peale saadud.

Tänavust viiruspuhangut uurides jõudsid teadlased nahkhiirteni, kelle söömine on sealkandis üsna tavaline. Nahkhiired kannavad Ebola viirust edasi, kuid ise haigeks ei jää. Ühelt loomalt saadud nakkus on nüüd juba aasta edasi kandunud inimeselt inimesele.

Novembris tulid esimesed teated ebolavaktsiini katsetest, mis esialgu puudutasid vaid ohutust. Vaktsiini tõhusust kontrollivad katsed peaks Lääne-Aafrikas algama uue aasta algul. Peale selle püütakse nakkuse vastu abi leida mitmel eri moel, näiteks kandes ebola läbi põdenud ja ellu jäänud inimeste verd üle haigestunutele, et nende immuunsüsteem saaks tuge antikehadest, mis teise inimese organism on toota suutnud.

Lainete lainetus

Märtsis teatas rühm USA füüsikuid, et on suutnud mõõta gravitatsioonilaineid – otsest jälge Suurest Paugust, mis meie universumi lõi.

Albert Einsteini üldrelatiivsusteooria näeb selliste lainete olemasolu ette, kuid seni pole neid õnnestunud tabada.

Lained avastas lõunapoolusel asuv teadusaparaat BICEP2. Paraku osutus teade suureks fopaaks. Mõõtmisi võis segada kosmiline tolm, vähemalt väidavad nii teadlased Euroopa Kosmoseagentuuri Planck satelliidi andmete põhjal. Tõde peaks selguma, kui Plancki ja BICEP2 töörühmad andmete ühise analüüsi kokku saavad.

Inimesed ja neandertallased

Neandertallased surid välja umbes 30 000 aasta eest, kuid nende jälg on tänapäeva inimeste genoomis endiselt tuvastatav. Jutt on siis nendest inimestest, kelle sugulased on iidsetel aegadel Aafrikast väljarännanute järglased.

Sel aastal avaldati mitu uurimust, mis vaatlesid kaht seni teadaolevalt vanimat tänapäeva inimese genoomi ja võrdlesid seda inimeste eellaste geeniandmetega.

Ühel juhul oli töö aluseks 45 000 aasta eest Siberi edelaosas surnud mehe luudest eraldatud DNA, teisel juhul DNA 36 000 aasta eest Venemaal elanud mehe luudest. Uurimuste tulemusena täpsustusid ajavahemikud, millal inimesed võisid neandertallastega ristuda – see toimus uusimate andmete järgi kusagil Lähis-Idas 50 000–60 000 aastat tagasi.

Uued tegijad

Kosmoses tegid tänavu suuri tegusid riigid, kes selles valdkonnas on seni olnud pigem teisejärgulised tegijad. Nii saatis India kosmoseagentuur Marsi orbiidile tehiskaaslase ning neil läks see korda kohe esimese katsega. Jaapanlased saatsid välja sondi Hayabusa-2, mille eesmärk on koguda asteroidilt pinnaseproove.

Eestlaste tudengisatelliit EstCube-1 jõudis küll teist aastat järjest presidendi jõulukaardile, kuid muu koha pealt on olnud üsna vaikne, peale paari Maale saadetud foto pole sellest suurt midagi kuulda olnud. Siiski on päikesepurje katsed sügiskuudel olnud käimas ning tulemusi lubab meeskond juba lähiajal.

Tulevase kosmoseturismi vallas oli paha aasta – kosmoseturistide järjekord (kuhu kuulub ka eestlane Raivo Hein) peab ilmselt veel kauem ootama. Turiste kosmosesse toimetama pidanud kosmoselennuk SpaceShipTwo lagunes proovilennul tükkideks ning üks pilootidest hukkus.

HIV – lootused kaovad

Aidsiuurijatele ei olnud see aasta just eriti hea. Eelmisel aastal teatati lapsest, kelle kehast viirus kadus, sest varakult oli alustatud viirusvastast ravi.

Juulis ilmnes, et viirus on lapse organismis endiselt alles. Samuti andis viirus märku kahe Bostonis ravitud mehe kehas – nad olid pärast luuüdi siirdamisi olnud mitu aastat viirusvabad, kuid nüüd ilmutas HIV end taas.