VÕIMAS HETK: Uno Loop haaras üle nelja aasta kitarri järele.Foto: Facebook/Ei jäta elamata
Tele
19. detsember 2014, 13:41

VAHUR KERSNA "TULED AKENDES" VÕTETEST: Uno Loop mängis ja laulis nii, et mul tõusid ihukarvad püsti (37)

24. detsembril on läbi kogu jõuluõhtu ETV eetris Vahur Kersna intervjuudesari "Tuled akendes," kus ta vestleb Maire Joala, Kristiina Ehini, Kihnu Virve, Andrus Ansipi, ansambli Curly Strings laulja Eeva Talsi, magusameister Vello Koosma, märtsikuus isaks saanud olümpiavõitja Gerd Kanteri ja 84aastase laulja Uno Loobiga, kes teleajakirjaniku tungival soovil üle nelja aasta taas kitarri järele haaras.

"Eile salvestasime intervjuu Uno Loobiga, kellel oleks nädala pärast saanud täis neli aastat sellest päevast, kui ta viimast korda hoidis käes kitarri ja laulis. Kas te kujutate Uno Loopi ilma laulmata ja kitarrita neli aastat ette? Minu tungival palvel võttis ta selle kitarri eile pihku, mängis ja laulis nii, et mul tõusid ihukarvad püsti," rääkis Kersna ja lisas, et just sellised võimsad hetked annavad jõuluõhtul eetrisse minevale saatele tähenduse.

"Kihnu Virve juures oli aga jällegi teistmoodi – ta on 87aastane, Kihnus on pime ja rõske, lund pole, lapselapsed on mandril. On päris tore kui keegi tuleb paneb prožektorid püsti ja kaamerad üles ja räägib suga juttu," tõdes Kersna.

Ta paljastas, et Virve laulis "Tuled akendes" võttegrupile laulu, millest tuleb kindlasti tõeline hitt. "Virve istub seal pimedas ja muudkui kirjutab laule. Mõned neist tulevad super head välja ja see üks laul on tõesti väga super," lubab Kersna.

Kõigi saateosalistega aga tänase seisuga veel intervjuud valmis pole. Endise peaministri Andrus Ansipiga läheb Kersna vestlema laupäeva hommikul. "Alustasime intervjuudega kaks nädalat tagasi ja kulub arvatavasti aega ikka viimase hetkeni," rääkis Kersna, et montaaž ja kogu protsess üldiselt on küllaltki ajakulukas.

Eesti elu majakad

Kui jõuluõhtul näidatavates klippides kestavad intervjuud kümme minutit, siis uuel aastal lähevad need eetrisse pikemalt, kestes umbes pool tundi. "Nende inimestega on, millest rääkida," tõdes Kersna, et kümnest minutist jääb kõige olulise televaatajateni toomiseks kohe kindlasti väheks.

"Need inimesed siin valikus on kõik ikkagi omaala tõelised "Džomolungmad", Eesti elu majakad. Tegelikult iga see sõna, mida nad oma elukogemuse ja elutarkuse pealt ütlevad, väärib tähelepanu ja ma kõige rohkem loodan, et see inspireerib inimesi!"

"See ongi kõige tähtsam televisiooni juures ja üldse suhtluse juures, et sa ei räägi iseendaga, vaid sa räägid kuulajaga. Selleks, et kuulaja mõtlemist ja tema tundeid aktiveerida," tunnistas Kersna.

Saade neile, kes jõuluõhtul üksi

Jõulud on see aeg, mil inimesed on oma peredega koos – istuvad ümber laua ja räägivad juttu. "Arutletakse, mis tädi Maimuga on juhtunud ja kuidas Haraldil on läinud ja võtavad sinna kõrvale kapsast, nuusutavad mõnusasti verivorsti ja tunnevad ennast hästi. Siiski pole see maailm ideaalne – on olemas tuhandeid inimesi, kes sellel õhtul on üksi, kurvad ja nukrad," nentis Kersna. Just neile on televiisor lohutuseks ja seltsiks.

Nii mõtles Kersna intervjuusid tehes just nende üksikute hingede peale, kel jõuluõhtul ainsaks kaaslaseks sillerdav telerierkaan. "Mõtlesin, keda nad tahaksid vaadata, kellega nad tahaksid koos olla, kellel oleks neile midagi öelda, mitte ainult nägusid teha ja särada ning sätendada, öelda midagi südamest südamesse."

Vahur Kersna intervjuudesari "Tuled akendes" on ETV eetris läbi kogu jõuluõhtu. Esimest lugu näeb algusega kell 15.45.