ASI ON NALJAST KAUGEL: «Intervjuu» on häkkerid nii vihale ajanud, et nad ähvardavad seda näitavaid kinosid terrorirünnakuga.Foto: Outnow.ch
Inimesed
19. detsember 2014, 07:00

Kõmufilm eemaldati terroriohu tõttu ekraanilt (7)

Sony Pictures on otsustanud turvakaalutlustel loobuda Põhja-Koread pilava komöödia "Intervjuu" linastamisest USAs, kuna häkkerite rühmitus ähvardas linateose vaatajaid terrorirünnakuga.

Sony Pictures teatas kolmapäeval, et kõmuline "Intervjuu" Ameerika Ühendriikides linale ei jõua. Firma Briti haru lisas, et ka Ühendkuningriigis ei plaanita filmi näidata.

Teisipäeval oli selgunud, et turvakaalutlustel jääb ära "Intervjuu" New Yorgi esilinastus, mis oli plaanitud selleks neljapäevaks.

Sony radikaalne otsus järgnes mitme suure USA kinoketi teatele võtta komöödia, mis pidi üldlevisse jõudma 25. detsembril, terrorirünnaku kartuses oma programmist välja.

"Intervjuu", kus CIA mahitab USA teletähte (James Franco) ja tema produtsenti (Seth Rogen) Põhja-Korea diktaatorit tapma, pälvis juba suvel Põhja-Korea juhtkonna hukkamõistu.

Kineaste ähvardati "Intervjuu" linastamise korral kättemaksuga. Nii polegi ime, et novembri lõpul filmi tootjaettevõttele Sony Picturesile korraldatud suurejoonelises küberrünnakus kahtlustatakse nimelt Põhja-Korea häkkereid.

Vastutuse küberrünnaku eest on enda peale võtnud rühmitus nimega Rahuvalvurid, kes on viimastel nädalatel süstemaatiliselt lekitanud Sony Picturesilt varastatud infot eraviisilisest meilivahetusest ja palganumbritest tulevaste filmide stsenaariumideni. Kuid sel teisipäeval ähvardas samanimeline häkkerite rühmitus anonüümseid postitusi lubaval veebiküljel Pastebin kõiki, kes "Intervjuud" vaatama lähevad, kibeda saatusega. Samuti soovitas grupeering inimestel, kes kinode lähedal elavad, distantsi hoida, vahendab CNN.com.

"Maailm on peatselt tulvil hirmu," ähvardas rühmitus. "Pidage meeles 2001. aasta 11. septembrit!"

Paljud nimetavad Sonyt liiga araks, vahendab BBC News. Firma on teatanud, et ei kavatse "Intervjuud" välja lasta isegi DVD-l ega tellitava videoteenuse raames. Mitu Hollywoodi staari on väljendanud Sony otsuse pärast pahameelt.

Koomik Ben Stiller nimetas filmistuudio sammu ohuks sõnavabadusele, näitleja Steve Carrell kurvaks päevaks loomingulisele eneseväljendusele. Koomik Carrell ("40aastane neitsi") oli samal päeval teada saanud, et Sony tõmbas vee peale ka tema uuele põnevikule "Pyongyang", mis pidi rääkima Põhja-Koreas töötavast läänlasest.

President Barack Obama soovitas telekanali ABC usutluses inimestel kinos käimist jätkata, kuid rõhutas, et küberrünnak on väga tõsine asi.

"Oleme valvsad – kui näeme midagi, mis meie meelest on tõsine ja usutav, teavitame üldsust."

Ajakirja Variety teatel on "Intervjuu" staarid James Franco ja Seth Rogen annulleerinud kõik plaanitud teleesinemised.

 

"Intervjuud" ei näidatagi mitte kuskil!

Eile õhtul jõudis Sony teha veel ühe ootamatu avalduse: saabus uudis, et firma on otsustanud "Intervjuu" kogu maailmas riiulile jätta.

"Jääme truuks oma kineastidele ja nende väljendusvabaduse õigusele," kinnitab Sony oma ametlikus avalduses siiski. "Oleme selles tulemuses väga pettunud."