Toomas Lasmann.Foto: TEET MALSROOS
Tele
19. detsember 2014, 07:00

Lisatud TV3 "Seitsmeste uudiste" video!

Toomas Lasmann: loobusin teatrist teletöö kasuks (6)

"Seitseteist kevadist hetke", "Kaalul on rohkem kui elu", "Neli tankisti ja koer", "Kapten Tenkes"… Kõigis neis seriaalides loeb eestikeelset teksti mahe meeshääl. Eile anti selle hääle omanikule Toomas Lasmannile meie raadio- ja teleajakirjanduse kõrgeim preemia – Kuldmikrofon. 

Toomas Lasmann (70) alustas raadiodiktorina ning on 1968. aastast teksti peale lugenud tuhandetele filmidele ja seriaalidele.

Peale kõige muu oli ta televisioonis helirežissöör, üks legendaarsemaid muusikatoimetajaid ja oli kindlasti kahe käega ka selliste saadete sees nagu "Horoskoop" või "Estraaditähestik".

"Ei mäleta, mis filmiga tegu oli, aga see oli venekeelne. Film oli vast poole rulli jagu jooksnud, kui stuudios kustus tuli," meenutab legendaarne pealelugeja ühte eredamat hetke oma praktikast.

"Üritasin pimeduses laual olevaid tekstipabereid mingisse pakki korrastada, ent loomulikult lendas kogu tekstipakk laua alla. Siis haaras mind kabuhirm – tollal polnud ju võimalik filmi peatada, et seda tagasi kerida ja film jooksis täie kiirusega edasi. Venekeelne rabin tormas kõrvaklappides."

Lasmann nendib, et ei tea praegugi, mis jutt vaatajani jõudis. "Mäletan, et panin mõnel hetkel silmad lausa kinni, hüüdsin mikrofoni, mis sülg suhu tõi ja tegeliku tekstiga polnud sellel arvatavasti mingit pistmist. Siis saabus lahendus: tuli süttis ja ma pääsesin käpakil oma tekstipabereid kokku korjama. Kusjuures suu lasi oma katkematut jutuvada edasi."

Kui ta pärast kolleegidelt küsis, kas keegi midagi ka märkas, tegid kõik suured silmad ja vastasid, et nad polnud midagi aru saanud, naerab Lasmann veel nüüdki. Tegelikult oleks Lasmann võinud ka teatrisse sattuda.

"Ilmar Tammur meelitas mind küll teatrisse, ent pilgud peeglisse kinnitasid aina kindlamalt, et minu kasv ei võimalda mul esimest armastajat mängida. Aga repliigi "Teile on kiri" elupõliseks väljaütlemiseks ma ka valmis ei olnud. Arvasin, et telekas ei ole kasv nii hullupööra tähtis – seal võib ka teiste vahenditega hakkama saada. Nii ma televisiooni kasuks otsustasingi."

Praegu on Toomas Lasmann oma imehäälele veidi puhkust andmas ja osaleb laupäevaste loodusdokumentaalfilmide pealelugemisel.