Video: Mati Hiis
Inimesed
19. detsember 2014, 07:00

Jacksoni koreograaf: vanemad ütlesid, et nemad mu tantsutrennide eest ei maksa

"Alustasin tantsimisega, kui olin 13aastane. Enne seda tegelesin võimlemisega. Kui nägin filme "Flashdance" ja "Fame", ütlesin vanematele: "Ma tahan ka seda teha!"," räägib LaVelle Smith, kes oli 23 aastat popikuningas Michael Jacksoni koreograaf.

LaVelle (48) on selle nädala veetnud Eestis ja räägib Õhtulehele, et tema vanemad kulutasid kõvasti raha, et poiss mängiks tennist ja golfi.

"Nad ütlesid, et seni, kuni nemad mu treeningute eest maksavad, minust tantsijat ei saa – kui tahan tantsida, pean ise maksma." Noorel poisil selle jaoks muidugi kuskilt raha võtta ju polnud.

LaVelli`i esimene armastus oli ballett. "Kui olin umbes kümneaastane, vaatasin raamatukogus raamatutest balletitantsijate pilte ja tahtsin ise sama teha," meenutab ta.

"Õnneks saab mu kodulinnas käia tasuta tantsutundides, kui sul on kõik olemas." Leidmata õiget sõna, haarab LaVelle käega oma talla alt kinni ja venitab jala, istudes, sirgelt õhku, andes mõista, et kui annet on piisavalt, saab tantsimist õppida stipendiumide abil.

Michael Jacksoniga kohtus LaVelle 19aastasena. "Ma tegin kaasa Diana Rossi turneel, Michael nägi mind ja ütles: "Ma tahan temaga töötada!", räägib LaVelle. Kui LaVelle kolis Chigacost Los Angelesse, käis ta katsetel, kus otsiti tantsijaid Jacksoni muusikavideo "Smooth Criminal" jaoks.

"Ta tuli mu juurde ja küsis, kas mäletan teda. Vastasin eitavalt," muigab LaVelle, et viskas pisut nalja. "Ja ma küsisin, et kas tema mind mäletab ja ta vastas, et loomulikult."

Siiski LaVelle kohe pilvedesse ei tõusnud. "See on ju Hollywood, kõik ütlevad, et nad tahavad sinuga töötada."

Kui ta lõpuks tõesti Micheali videos tantsis, ei suutnud ta oma õnne uskuda. Sealt algas LaVelle ja Michaeli 23 aastat kestnud koostöö ja sõprus.

Koreograafiks sai kogemata

Tegelikult ei tahtnud LaVelle kunagi koreograafiks saada, tema soov oli lihtsalt tantsida.

"Ühel hetkel juhtus aga nii, et Michaelile ei meeldinud, mida tema tollane koreograaf tegi. Siis ta küsis minult, et kui ma saaksin unistada, kuidas mina selle asja lahendaks. Ma käisin oma ideed välja ja ta ütles, et täpselt seda ta vajabki! Nii see läks. Ma ei unistanud koreograafiks saamisest, see tuli loomulikult."

Kui paluda LaVelle’il Michaelit iseloomustada, ohkab ta sügavalt ja ütleb, et see toob pisara silma.

"Ta oli ilus inimene," ütleb LaVelle tasasel häälel. "Ta oli väga eriline, lahke, naljakas. Tihti küsitakse, mida ma tema puhul kõige rohkem igatsen ja ma vastan alati, et naermist. Paljud inimesed ei tea seda poolt temast, aga ta oli tõeliselt naljakas ja hea huumorisoonega."

Artistina oli Michael aga täielik perfektsionist. "Ta õpetas mulle, et alati peab väga kõvasti töötama," ütleb LaVelle. Michael oli oma tantsijate suhtes samuti väga range. Kui keegi talle ei meeldinud, tuli temast lahti saada.

"Ta ise ei vallandanud neid, vaid käskis minul seda teha," muigab LaVelle. "Ta jättis mulle vabad käed – kui mulle tundus, et keegi pole piisavalt hea tantsija, siis jäi ta välja."

Michael päästis LaVelle’i süttimisest

Üks seik, mis koreograafil hästi meeles on, on see, kui tema kostüüm kogemata laval põlema läks ja LaVelle seda ise ei märganud.

"Ma nägin silmanurgast, et kuskil suitseb. Järsku jooksis Michael mu poole ja hakkas kõvasti mu selga patsutama. Ma küsisin segaduses näoga, et mida ta teeb ja tema vastas, et ma põlen," meenutab LaVelle muigelsui.

"Pärast nägin videolt, et nii see tõesti oli, aga ma ise ei tundnud midagi."

Michael teadis ju täpselt, mida tähendab, kui inimene põlema läheb – 1984. aastal sai Michael Pepsi reklaami filmimisel põletushaavu, kui liiga vara tööle hakanud tulevärk ta juuksed süütas.

Ühtlasi jõuab reedel Saku suurhalli lavale ehedaim Michaeli loomingu muusikaline lavastus "The Ultimate Thriller", mille on popiidoli kauaaegsed lavapartnerid ja koreograafid loonud Michaeli maailmaturneede "Bad" ja "Dangerous" parimatest etteastetest.

LaVelle ja Mick Thompson on lavastanud üle kahetunnise tantsuetenduse, mille iga liigutus on originaali täpne koopia. Mõlemad mehed astuvad ise samuti lavale.

Peale tantsijate on laval veel täiskoosseisus bänd ning Michaeli rollis astub nii laulja kui šõu staarina üles paljukiidetud Fabio Morda – itaalia soost tantsija, kes on üle kümne aasta esinenud Michaeli lavateisikuna.

Kriitikud ja fännid on "The Ultimate Thrilleri" (A Tribute to Michael Jackson) esile tõstnud kui parima popikooni muusikalise kummarduse.