ELUMUUTUSEGA RAHUL: Kaspari igapäevaellu kuuluvad nii laulu- kui tantsutunnid. «Laulmine on ka äge!» kinnitab ta.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
18. detsember 2014, 07:00

Tartu poiss toodi muusikali pärast Tallinna elama (3)

"See, et Tartust Tallinna tulla, on minu meelest seda kõike väärt," ütleb 11aastane tartlane Kaspar Kiisk, kellest tänu muusikalile "Billy Elliot" sai tallinlane. Tartu Reiniku gümnaasium tuli proovide ajaks maha jätta, nüüd käib Kaspar Lilleküla gümnaasiumis ja kooli kõrvalt usinalt muusikaliproovides.

"Vanaisa leidis teate, et Tallinnas on "Billy Ellioti" casting," ütleb Tartu Mart Reiniku gümnaasiumi õpiane Kaspar, kuidas ta ühtäkki Tartust Tallinna sattus.

"Ma siis läksin ja proovisin. Vastu võeti. Olin väga õnnelik."

Senini on Kaspar kaasa löönud Vanemuise teatri lavastustes. Nimekiri on pikk: "Kosmonaut Lotte", "Lotte jõulupidu", "Buratino", "Maria Stuarda" ja "Nukitsamees".

Sõidab kooli trolliga

Nüüd, kui käsil on "Billy Ellioti" proovid, elab Kaspar vanavanemate juures Tallinnas. "Ema-isa olid veidi õnnetud, et kodust ära lähen," ütleb ta.

Vanematekodust äratulek väga lihtne ei olnud. "Minu meelest on mul head vanemad!"

Elumuutusi on Kasparil teisigi – kunagi varem pole pidanud Kaspar trollibussiga koolis käima. "Tartus pole tõesti trolle," muigab ta.

"Aga ma vahepeal sõidan bussiga ka."

Koolivahetus läks Kaspari sõnul lihtsalt. "Sain kohe ühe poisiga sõbraks, siis teisega," jutustab ta.

Tõsi, muusikaliproovide vahelt tal palju vaba aega ei jäägi. Stepptantsu harjutamine võtab viimast. Vähe sellest, et proovides on vaja käia, harjutab Kaspar ka kodus. "Lähen koridori, harjutan seal, kedagi ei sega," kirjeldab ta oma igapäevaelu, kuhu kuuluvad nii laulu- kui ka tantsutunnid.

"Laulmine on ka äge!" hüüatab ta.

Looduse poolt andekas

"Kaspar on andekas, looduse poolt andekas," ütleb "Billy Ellioti" lavastaja Teet Kask.

"Ta on sattunud õigesse keskkonda, et anne hakkaks särama. Ta on poiss, kes teostab oma ande – see on unikaalne. Ta on õigel ajal õiges kohas. Temas on tahumatut siirust ja see on võluv. See on kõik see, mida koolisüsteemis lastelt maha lihvitakse, et neid ühiskonda sulatada. Kasparis on see kõik veel olemas."

Kask lisab, et laste andeid tulebki tähele panna. "Ja siis tuleb anda neile võimaus kasvada ja areneda," ütleb lavastaja.

Muusikali "Bily Elliot" produtsent Meelis Pai lausub, et tegelikult sai esiotsa Kasparile Tartu päritolu takistuseks. "Ta oli casting’ul nii hea, aga kui selgus, et ta on Tartust, arvasime ta trupist välja," ütleb ta.

"Lõpuks hakkasin mõtlema enda peale – kui ma ise olin Tartu poiss, siis olid kõik asjad, kus osaleda, Tallinnas. Ma ei pääsenudki kuskile. Aga et see Billy lugu kõneleb ande leidmisest, siis ei ole tänapäeval võimatu tuua Tartu poiss kaheks veerandiks Tallinna õppima. Leidsime lahenduse, sest see võimalus tuleb andekale lapsele anda."