KARVASJALG: Martin Freeman vajas kääbik Bilbo Paunasteks kehastudes lokilist parukat, teravatipulisi kõrvu ja suuri karvaseid jalgu, mille kiiremaks muutunud paigaldamise pealt võitis ta võrreldes «Sõrmuste isanda» kääbikunäitlejatega hommikuti uneaega.
Film
18. detsember 2014, 07:00

"KÄÄBIK": karvased jalad saab kaheksa minutiga, päkapikugrimm võtab üle kahe tunni (2)

Kui "Sõrmuste isandas" kääbikuid kehastanud näitlejad ootasid igal varahommikul püsti seistes poolteist tundi, kuni neile suuri karvaseid jalaproteese paigaldati, siis "Kääbiku" filmide peaosatäitja Martin Freemani elu muutsid tunduvalt lihtsamaks vahepeal leiutatud kääbikusaapad, mille jalgatõmbamine ei võta kümmet minutitki.

Möödunud nädalal jõudis kinodesse Peter Jacksoni lavastatud "Kääbiku" filmitriloogia viimane osa "Viie väe lahing". Kui ajakirjanikud uurisid peategelast Bilbo Paunastet kehastavalt Martin Freemanilt mullu suvel viimase võtteperioodi lõpus, kas ta jääb kääbikujalgu igatsema, torkas näitleja: "Pagana päralt, ei! Tõesti ei, nende jalgade talumine on olnud minu elu suurim näitlemine."

Samas pidi ta tunnistama, et võrreldes tosin aastat varem kääbikunahka pugenud kolleegidega, on tal vedanud.

"Saapad on nagu kummisukad ja nende jalgapanek kahe armastusväärse daami abiga võtab aega umbes kaheksa minutit. Nüüd käib paigaldamine palju kiiremini kui "Sõrmuste isanda" võtetel, kui need oli vaja näitlejatele jala külge joota ja see võttis umbes kolmveerand tundi jala kohta. Mõeldud on parima praktilisuse ja mugavuse peale. Need ei ole tegelikult nii ebamugavad. Aga kui mult küsitakse, kas ma ühe paari ka koju suveniiriks võtan, siis ei, ei, ei, ei," vahendab Freemani sõnu võtteplatsil käinud fännisait theOneRing.net.

Ehk on põhjuseks see, et pidi kääbikusaabaste mugavama jalgapaneku ja jalast äravõtmise nimel oma sääri raseerima?

"Selle suurepärase kääbikusaabaste idee peale tuli Viggo Mortenseni ("Sõrmuste isanda" Aragorni osatäitja – K. A.) kunagine grimmikunstnik," teadis TheOneRingile rääkida Orlando Bloom, kes on mõlemas J. R. R. Tolkieni fantaasia-romaanidel põhinevas filmi-sarjas kaasa teinud haldjaprints Legolasena.

Bloom avaldas, et talle haldja-kõrvade paigaldamine, paruka pähesättimine ja meigi tegemine neelavad tunni ja 15 minutit. Vanameister Ian McKellenil kulus võlur Gandalfiks muutumisele veelgi vähem: valenina, parukas ja habe said tema sõnul paigaldatud kolmveerandtunniga.

Enim proteese päkapikkudel

"Vaesed päkapikud on sealsamas grimmitreileris juba poole neljast või neljast hommikul, kannavad maske ja kõiksugu proteese. Nad on olnud väga vastutulelikud ja heatujulised, kuigi neil on olnud keeruline," tunnustas McKellen 13 päkapikuks kehastunud kolleegi.

Just nemad veetsid 2011. aasta märtsist 2012. aasta juulini tehtud põhivõtetel, millesse mahtus 266 võttepäeva, ning mullu maist juulini kümme nädalat väldanud järelvõtetel grimmitoolis enim aega.

Et inimese pea moodustab tema ülejäänud keha suurusest keskmiselt kaheksandiku, kuid päkapiku keha ja pea suhe on 5:1, oli vaja osatäitjate pead laiemaks muuta. "Seepärast pidime meisterdama kõrvad, mis peast eemale hoiavad, ja parukad lõid illusiooni, nagu oleks nende pead palju suuremad kui tegelikult," selgitas lavastaja Peter Jackson ajalehele New York Daily News.

Samuti tuli päkapikkudele kinnitada habe, suur kunstnina, pirakad käe- ja jalalabad ning osale neist ka laupa ja põski katvad maskid. Igaüks pidi isikupärane välja nägema, et kinopublikul oleks lihtsam Thorinil, Dwalinil, Balinil, Filil, Kilil, Oinil, Gloinil, Bifuril, Bofuril, Bomburil, Doril, Noril and Oril vahet teha.

"Tund ja veerand kulub proteeside paigaldamisele, 45 minutit karvade kinnitamisele. Pärast kahte või kahte ja veerandit tundi olen valmis võtteplatsile minema," rääkis tätoveeritud kiilaka pealaega, kuid vohava habemega Dwalini osatäitja Graham McTavish TheOneRingile oma kogemusest.

Hommikusi pikki grimmisessioone jäi McTavish võtete puhul aga kõige rohkem igatsema: "See annab meile võimaluse üksteist väga hästi tundma õppida, sest me istume omajagu aega üksteise kõrval ja räägime kõigest. Perest, poliitikast, usust, sellest ja teisest, mis iganes jutuks tuleb. Muidugi teeme palju nalja."

Päkapikuisandal ehtne täishabe

Kõige kauem kulus tema väitel paksu vatsaga Bomburit kehastava Stephen Hunteri grimmiks: "Ta peab alati 30–40 minutit enne mind kohal olema."

Ka peagrimmikunstnik Tami Lane on L. A. Timesile öelnud, et Bomburi grimm oli suurim väljakutse ja neelas tervelt kolm tundi. Niigi kogukat Hunterit oli tarvis veel palju lihavamaks muuta.

Kõige lühema, vaid veidi üle tunniajase ootamisega pääses päkapikkude pundi iluspoiss Kili ehk Aidan Turner, kes pidi enim inimest meenutama ning vajas vaid suuremat nina ja parukat. Karvutuima päkapikuna ajas ta läbi omaenda habemenatukesega.

Päkapikkude isanda Thorin Tammiskilbi rollis näitlev Richard Armitage kasvatas lõua külge lausa lopsaka täishabeme. Samuti kandis ta ainsana inimjuustest parukat, ülejäänud päkapikud said külge jakikarvadest valmistatud parukad ja habemed (kokku kulus ligi 80 kilo jakikarvu).

"Imelikul kombel meenutas mu enda habe täpselt kunsthabet, mille nad olid minule teinud. Neil tuli mu habet ainult veidi tumedamaks värvida," on Armitage rääkinud Briti ajakirjale GQ.

"Arvasin, et kui ma habeme kasvatan, on teistel vähem tööd. Tegelikult oli neil seda isegi rohkem, sest habet oli vaja iga päev trimmida – see pidi kogu aeg ühesugune välja nägema. Mu habe kasvab nii kiirelt, et kui ma pärast nädalavahetust võtteplatsile naasin, hädaldasid nad: appi, see on nii metsa kasvanud!" jutustas näitleja.

Grimm pole aga midagi, kui arvestada, et paksud mantlid, turvised ja relvad muutsid päkapikukostüümid 20–30kiloseks. Näitlejad valmistusid nende kandmiseks raskusvööde abil.

Kas teadsid?

• Peter Jacksoni lavastatud "Kääbiku" filmitriloogia kolmas film põhineb suuresti selgitavatel lisadel, mille Tolkien kirjutas "Sõrmuste isanda" kolmanda raamatu "Kuninga tagasitulek" lõpus avaldamiseks ja mis käsitlevad viie väe lahingut Üksiku Mäe ehk Erebori varanduse pärast.

• Kolmanda filmi pealkirjaks oli plaanitud "Sinna ja tagasi", kuid tänavu aprillis muutis Jackson selle "Viie väe lahinguks" – see sobivat sisuga paremini kokku, sest kääbik Bilbo jõudis seikluse sihtkohta pärale juba teises osas "Smaugi laastatud maa".

• Kuigi kinolinale naasevad 60 aastat hilisemaid sündmusi kujutavatest "Sõrmuste isanda" filmidest tuttavad Legolas, Galadriel, Elrond ja Saruman, ei olnud neil Tolkieni "Kääbikus" rolli. Haldjas Tauriel, kel päkapikk Kiliga armulugu tekib, on sootuks Jacksoni ja teiste stsenaristide väljamõeldud tegelane.

• Lohe Smaugi valvatud hiiglasliku kullakambri säramapanekuks kulutas "Kääbiku" meeskond ära kogu kuldse värvi, mis Uus-Meremaal ja Austraalias saada oli, nii et värvi tuli Saksamaalt juurde tellida.

• "Viie väe lahingu" tunnuslaulu "The Last Good-bye" kirjutas ja laulis sisse Šoti näitleja Billy Boyd, kes kehastas "Sõrmuste isandas" kääbik Pippinit ehk Punapõske.