Uudised
23. september 1999, 00:00

Spede Pasanen õpetas eestlasi mängima

Soome TV vaatajaile tvstä tuttu Spede ehk Pertti Pasanen ei ole Eestisse tulnud huumoripoodi avama ega Raimo Aasale naljategemist õpetama. Ta on siin hoopis asisematel põhjustel. Olümpia hotellis toimunud konverentsil rääkis ta, kuidas edukalt läbi viia telemänge ą la “Spede mängud”.

Eesti inimene arvab soome huumori kohta, et see on kergelt kiiksuga. Kas teile eesti huumor meeldib?



Minu arust ei ole soome ja eesti huumoril mingit vahet — nad on sarnased, samamoodi nagu soome ja eesti inimesed on väga sarnased. Ei saa võrreldagi näiteks rootslaste või norralastega.



Püüdsime ükskord “Uuno Turhapuro” filme Rootsis näidata, aga sellest ei tulnud midagi välja — filme käisid vaatamas ainult Rootsis elavad soomlased.



Kas olete varem Eestis olnud?



Jaa, mitmeid kordi, juba seitsmekümnendatel. Hardi Tiiduse eestvedamisel toimusid siis Soome-Eesti maavõistlused mälumängus. Need olid toredad.



Nõukogude aeg oli samas õudne. Inimesed mõtlesid teistmoodi. Ma sõitsin ükskord taksojuhiga, kelle auto kolises ja plärises hirmsasti ja kes lootis, et see õnnetu auto lõpuks koost laguneb. Siis oleks ta, kujutage ette, lõpuks puhkusele saanud.



Eestlased jälgisid tol ajal hoolega Soome televisiooni, kas teie ka vahel Eesti televisiooni vaatasite?



No ei — sealt ei näidatud muud kui traktoreid.



Kindlasti tahavad kõik lugejad teada, mida tähendab sõna Spede — see pole ju pärisnimi?



Spede ei tähenda mitte midagi.



Vanasti armastasin ma jäähokit mängida, olin kiire mees ja siis hüüti mind speed’iks (kiirus ingl. k. — toim.). Teadupärast hääldab soomlane võõrkeelseid sõnu kangekaelselt soome moodi ja nii sai mingil hetkel speed’ist Spede.



Teid teatakse kõige rohkem “Spede show” ja “Spede mängude” järgi, kuid mida te veel olete teinud?



Just ükspäev lugesin kokku: ma olen teinud 44 filmi. Uuno Turhapuro filmid on neist vaid üks osa. Olen ka Soome haiglasarja “Imetegijad” produtsent, tuleval kevadel hakkame uusi osi juurde filmima.



Kas on loota, et Vesa-Matti Loiri, Simo Salminen ja Pertti Pasanen jälle “Spede show’s” kokku saavad? Eesti fännid tahaks neid kindlasti näha.



Me oleme seda mõelnud, kuid see on hirmus suur töö — kogu ideestiku mõtlen ju mina välja. Ajad on aga võrreldes seitsmekümnendatega muutunud ning teletöö ja teleaeg on nüüd kallimad. Praegusi saateid tehakse masstoodanguna, põhimõttel, mida rohkem, seda uhkem. Vanasti oli kvaliteet tähtsam.



Aga “Spede show” asja me veel vaatame.