PEAGI LÄHEB LAHTI: Kinos Kosmos saab nüüd näha uues IMAX-formaadis filme. Foto: ALAR TRUU
Inimesed
17. detsember 2014, 07:00

Filmi sisse minek: uuenenud kino Kosmos IMAX viib vaataja täpselt linateose sündmuste keskele

Uuenenud kinos Kosmos, mis kannab nüüdsest nime Kosmos IMAX, kuvab kaks laserprojektorit 3D-filme hiiglaslikule ekraanile kahe kujutisena, mis sulavad spetsiaalsete prillide kandja ajus üheks ja loovad enneolematult sügava ruumilise efekti. Filmi sündmustik rullub sõna otseses mõttes lahti vaataja nina ees ja paneb kergesti võpatama.

1964. aastal avas Tallinnas Pärnu maanteel uksed Nõukogude Liidu suurim ja moodsaim kino Kosmos.

Täpselt pool sajandit hiljem ootab samas majas külastajaid Põhja- ja Baltimaade ainus uue põlvkonna IMAX-tehnoloogiaga kinosaal (IMAX on lühend ingliskeelsest sõnapaarist Image Maximum, mis tähendab võimalikult suurt pilti).

Uus ekraan on küll esialgsest 60 ruutmeetri võrra suurem – 300 ruutmeetrit –, kuid algse 1015 istekoha asemel on alles jäänud toolid 325 inimesele.

"Tänapäeva toolid on läinud gabariitidelt suuremaks," nendib kino tegevjuht Rein Palosaar. Vaateplatside vähendamise põhipõhjus on aga siiski kino uuenenud formaat: "See näeb ette, et ekraan täidaks ära inimese kogu vaatevälja nii mõlemal küljel kui ka üleval ja all."

Sedasi hajub pildi piir tegelikkusega ja tekitab vaatajas tunde, nagu viibiks ta ekraanil sündmuste keskmes. Selleks peavad vaatajad istuma ekraanile lähemal kui tavalistes kinodes, mis on ehitatud pikaks ja kitsaks, et mahutada võimalikult palju inimesi.

Samuti tuli suurendada saali kaldenurka ja ekraan kõrgemaks muuta – nii on ekraaniesine varasemaga võrreldes korruse jagu allpool.

Väiksem kaugus ekraanist ja viimase suurus tingivad selle, et kujutis peab olema tavalisest teravam ja eredam. Selle eest hoolitseb kaks 4K digikinoprojektorit, millest korraga pilti näidatakse.

Üks kujutis vasakule, teine paremale silmale

Hiidekraanilt saab vaadata nii IMAX-formaadis 2D- kui ka 3D-filme.

"IMAXi filme tuleb igal aastal stuudiotel välja 20–30. Meil peaks jaguma, mida näidata," usub Palosaar. Moodsamasse formaati konverditakse ka varem välja lastud linateoseid.

Baltimaade ainus IMAX kino, mis lööb uksed valla reedel, teeb silmad ette ka Skandinaavias olemasolevatele sarnastele kinodele, sest näitab 3D-filme ka kõrge kaadrisagedusega (48 kaadrit sekundis tavapärase 24 asemel), mis vähendab pildi värinat ja liikumishägu.

Just sellises formaadis jõuab ekraanile kino avafilm, "Kääbiku" filmitriloogia kolmas osa "Viie väe lahing", mille esimene linastus on ülehomme kell 10.30.

IMAX-formaadis 3D-film koosneb tavaliselt kahest kujutisest, mis projitseeritakse spetsiaalsele hõbedakihiga kaetud ekraanile ühel ajal – üks kujutis paremale ja teine vasakule silmale.

IMAXi 3D-prillid jagavad kujutist nii, et vasak ja parem silm näevad erinevat pilti. Inimajus muutuvad need aga üheks ja tekivad kolmemõõtmelised pildid, mille sügavus väljub ekraani piiridest.

Tasemel on ka IMAXi helisüsteem, mis võimaldab kõrg- ja madalsagedusi tajuda ka vibratsioonina. Kinosaali geomeetria, täiustatud heliisolatsioon ja kõlarite asetus peaks muutma kuuldavaks isegi kärbse lendamise toa teises nurgas.

Regiooni moodsaim 26 kõlariga helisüsteem

Kinos on ka kaks väikest, poolsada vaatajat mahutavat saali tavaformaadis filmidele, mis on saanud nime režissöör Stanley Kubricku ja ulmekirjanik Stanislaw Lemi järgi. Väikese arvu istekohtade taustal paistab kummagi saali ekraan

üüratu. Kubricku saal uhkustab Dolby Atmose helisüsteemiga, mis laseb kasutada 23 kõlarit ja kolme bassikõlarit, samas kui tavapärane ruumiline heli jõuab saalisolijateni viiest või seitsmest tavakõlarist ja ühest bassikõlarist. Teist Dolby Atmos heliga saali pole ei Baltikumis ega ka Soomes ja Rootsis.

Kokku investeeriti maja renoveerimisse ja uusima kinotehnika soetamisse kolm miljonit eurot, kinnitab Rein Palosaar. Üks suuromanikest on Tatjana Tolstaja, kes rääkis ajakirjanikele kino esitledes, et mõte rajada Tallinna IMAX-kino tekkis tal 2011. aastal.

Eile võis kinohoones tunda veel värske värvi lõhna ja keldrikorruse garderoobi polnud jõudnud numbrid. Lemi kinosaalis seati alles üles kardinaid. Itaaliast tellitud hõbedakarva nahkistmed aga said paika eelmisel nädalal.

Sisustust ootavad avar Observatooriumi-nimeline ruum, mis sobib nii lasteürituste kui ka ettevõttepidude korraldamiseks, ja väiksem Õppeklassi nime kandev tuba, mis on paslik väiksemateks koosviibimisteks. Majja on plaanitud ka restoran Naboo.

Piletikassad avatakse reedel, kuid kino kodulehel läksid elektroonilised piletid müüki eile keskpäeval. Suure huvi tõttu jooksis müügisüsteem aga peagi umbe ja veebilehele ilmus teade, et piletimüük on peatatud. Lehe trükkimineku ajaks veel pileteid soetada ei saanud.

NSV Liidu esimene panoraamkino

  • Kosmos avati 1964. aasta 10. märtsil sõjadraamaga "Jutustus leegitsevatest aastatest".
  • Publikuks olid Tallinnstroi müüriladujad, maalrid, keevitajad ja puusepad ning kinomehaanikatehase töötajad, kes olid paigaldanud aparatuuri ja mööbli.
  • NSV Liidu moodsaim kino sobis laiekraan- ja panoraamfilmide näitamiseks.
  • Kuuekümnendate aastate sula üheks arhitektuurisümboliks kujunenud hoone projekteerisid Ilmar Laasi ja Udo Ivask.
  • Kui muudes kinodes olid tol ajal kõvad puutoolid, siis Kosmoses poroloonkattega poolpehmed toolid, mida mahtus saali 1015.
  • Ekraani pindala oli ligi 240 ruutmeetrit.
  • Kosmose esimene töötaja oli tehniline juht Guno Kaljula. 83aastast härrat saab pidada pikima staažiga Eesti kinotehnikuks.
  • 1990. aastatel vähendati suure saali kohtade arvu 737ni ja ehitati juurde väike saal.
  • 1997. aastal lisati Kosmose kinomaja kultuurimälestiste nimekirja.
  • Renoveerimine algas 2014. aasta aprillis.