PALJU NALJA: Lea Dali Lion (üleval vasakult), Jarek Kasar, Ott Lepland, Jaagup Kreem, Birgit Õigemeel (ees vasakult), Tõnis Mägi ja Eda-Ines Etti said koos elades ohtralt nalja. «Meil käis iga päev korralik naeruteraapia,» ütleb Birgit. Foto: Allan Leppikson / Kanal 2
Inimesed
13. detsember 2014, 11:00

Lea Dali Lion: poleks iial arvanud, et Tõnis Mägi on selline naljamees! (14)

Eelarvamused ja tegelikkus: mida uut muusikud saates "Laula mu laulu" üksteise kohta teada said?

"Tõnis Mägi, kellega ma olin enne sarja "Laula mu laulu" kohtunud vaid ühes telesaates, tundus mulle hästi tõsise inimesena. Ilmselt sellepärast, et ta on laulnud "Koitu" ja teisi isamaalisi laule. Aga saates selgus, et ta on väga lõbus inimene! Tõeline naljahammas," meenutab Lea Dali Lion oma hämmastust pärast seda, kui ta oli legendaarse kolleegiga nädala jagu ühe katuse all elanud.

Hiljuti lõppenud saatesarja ­"Laula mu laulu" filmimiseks elasid seitse tuntud artisti nädal aega koos Laitse graniitvillas ja laulsid igal õhtul omavahel võistlemata lugusid ühe laulja repertuaarist.

Õhtuleht uuris, keda osalejad tänu saatele esimest korda tundma õppisid, mis neid üksteise juures üllatas ja kellega on nad pärast võtteid rohkem suhtlema jäänud. Põhi­üllatajaks on kahtlemata vanameister Tõnis Mägi, kes osutus seltskonnas üheks suuremaks naerutajaks.

"Tõnise huumorimeel avaldus iga nurga peal!" naerab Lea Dali Lion. Vanameister hakkas nalja viskama juba hommikulauas ega andnud kaaslastele armu ka õhtusel kontserdil. Näiteks seitsmendas saates, kus kõlasid tema laulud, teatas Tõnis, et hakkab esituste eest punkte panema.

"Oleme jõudnud finaali. Täna vaadatakse, kes teist kuuest on parim. Midagi ei ole teha, sellised on reeglid. Esimesel kohal on meisterlikkus, siis on artistlikkus, siis on kostüümid ja viimasel kohal on käitumine, ka lauas," manitses ta surmtõsiselt.

Lea sõnul oskavad nii Tõnis kui ka tema hea sõber Jarek Kasar ehk Chalice nii tõsise näoga nalja teha, et hakka või uskuma.

"Ma tunnistan, et ma isegi küsisin vahepeal Tõnise käest, kas Jarek tegi nüüd nalja ja vastupidi," märgib Lea.

"Tõnis ja Jarek moodustasid saates ühe terviku, neil oli justkui üks hing kahe peale. Nad tegid omavahel pidevalt nalja ja kaasasid sellesse ka teisi osalisi. Nad suutsid kõike teha läbi huumori­prisma. Me naersime nende naljade üle nii, et kõht oli kõveras, eriti mina ja Ines," räägib Lea.

"Kuna Jarek ja Tõnis said väga hästi läbi ka Otiga, siis viskasid nad tema üle päris palju nalja. Üleüldse aasisid nad omavahel päris julgelt. Mida paremini sa inimest tunned, seda kergem on sul tema üle ka nalja teha, ilma et sa läheksid üle piiri ja teda kuidagi riivaks," usub lauljanna.

Kõigiga peale Tõnise ja Jareki oli Lea varemgi suhelnud.

"Olin tuttav Jaagupiga, kellega tunneme teineteist ligi sada aastat (Lea oli abielus Terminaatori endise kitarristi Elmar Liitmaaga – toim) ja Inesega veel "Laulukarusselli" aegadest. Otiga olime mõned korrad kohtunud ja põgusalt juttu ajanud. Olin ka Birgitit paaril üritusel näinud."

Ometi tunnistab Lea, et ta kartis teisi osalejaid, sest ei pea ennast seltskonnalõviks: "Ma olen vilets suhtleja, selline omaette hunt metsas."

Siiski selgus, et need mured olid asjatud ja ta leidis saatest lausa sellise inimese, kes on talle energeetiliselt väga lähedane.

"Jarek Kasar on selline lahtine inimene. Jarek on jäänud heas mõttes lapseks nagu minagi," selgitab Lea nende sidet.

Jarek Kasariga jäigi suhtlema

Jarekiga on ta pärast saadetki suhtlema jäänud.

"Oleme Jassiga (Jaagup Kreem – toim) Jareki pool käinud. Ta tegi meile süüa ja vaatasime seal koos meie viimast saadet. Palusin Jarekil ka minu "Eesti laulule" esitatud lugu "The Miracle" ehk "Ime" enne laulukonkursile saatmist kokku miksida."

Kokkuvõttes on talle kolleegidega koos oldud ajast jäänud vaid head mälestused.

"See saade oli selline, justkui kamp sõpru oleks kokku saanud. Hinges oli soe ja eriline tunne. Kui ma hommikul ärkasin, oli kohe tuju nii hea, sest ma teadsin, et lähen täna väga erilisele kontserdile, kus esinevad Eesti parimad lauljad ja kus on mõnusalt intiimne õhkkond. Ma istusin seal ja mõtlesin ka selle peale, mis toimus minuga aasta tagasi. Ma olin kiilakas ja paistes, värisesin ja oksendasin, aga nüüd ma istun siin nende inimeste keskel," avaldab hiljuti rinnavähi seljatanud Lea.

"Ma usun, et kui mul poleks seljataga seda rasket kogemust, ei oleks ma osanud kogu seda olukorda ja seltskonda nii palju hinnata – mõista, kui lahe see kõik on."

Birgit Õigemeel: imestama pani Jaagupi õrn pool

"Enne saatesalvestusi tundsin vaid Otti ja põgusalt ka Inest, teisi lauljaid olin vaid üksikud korrad näinud ja teretanud," tunnistab Birgit Õigemeel.

"Tegelikult üllatasid mind mingitel hetkedel kõik ja ainult positiivselt, sest kõik olid nii avatud, sõbralikud, siirad ja toredad inimesed! Tõnis, Jarek ja Ott üllatasid mind suurepärase huumorisoonega, Jaagup sooja südame ja siirusega, Lea oma imetabase oleku ja headusega, Ines oma sõbralikkusega," lausub Birgit igaühe kohta midagi head. Ehk enim erines tema algsest ettekujutusest Jaagup.

"Ma ei arvanud küll, et Jaagup päris üleolev tüüp on, aga kuna tegemist on ikkagi rokkari ja elumehega, siis pani mind imestama, et ta on tegelikult nii armas, tore ja soe ehk temas on peidus ka väga õrn ja romantiline pool. Seda oli tore näha," kinnitab Birgit, kuid lisab: "Samas on ta südames ikkagi rokkar ja kindlasti oli ta meist kõige energilisem, heas mõttes kõige kreisim."

Saatesarja lõpus ütles ta, et õppis kõiki enam-vähem võrdselt tundma.

"Ma ei saa öelda, et olen kõigiga parim sõber, aga kindlasti said meist head tuttavad. Väga armas inimene on Ines, kellega me hakkasime veel paremini läbi saama kui enne," tunnistas Birgit. Birgit pole seni kellegagi koos midagi ette võtnud.

"Küll aga oleme juba näinud erinevatel kontsertidel lava taga ning ikka mõnusalt juttu puhunud ja muljetanud."

Chalice: mõtlesin, et Jaagup on rõve mees, aga saime hoopis sõpradeks

Chalice ehk Jarek Kasar tunnistas saates (Õhtulehele midagi eraldi kommenteerida ta ei soovinud), et talle oli Jaagup Kreemist jäänud ebasümpaatne mulje ja rokkariga ühe katuse all elada polnud kindlasti tema esimene unistus.

"Ma ausalt öeldes kartsin siin Jaagupiga koos nädalat veeta. Jaagup ei olnud meedia vahendusel mees minu maitsele. Ma mõtlesin, et ta on rõve mees," lajatas Jarek.

"Aga pärast tuli välja, et Jaagup on nii tore, sõbralik ja vahva kaaslane. Ma ei tea, kas televaataja saab sellest aru, aga tegelikult on tegemist väga targa ja sooja inimesega. Temaga võib luurele minna küll. Kõige rohkem ongi mul vast hea meel selle üle, et ma Jaagupiga sõbraks sain," rõõmustas Jarek.

Jaagup kommenteeris kõrvalt, et teda peetakse ekslikult sageli hulluks, kes muudkui purustab ja lõhub ja joob kõike, mis põleb.

Lea aga üllatas Jarekit oma eriliste võimetega. Kui tal viimase, duettide kontserdi eel kurk streikis, aitas lauljanna tal õhtuks lauluhäält tagasi saada.

"Lea möllas mingi pendli ja kividega ja mõtles samal ajal mulle, et mu hääl paremaks läheks. Ma ütlen ausalt, et ma suhtun sellistesse asjadesse alati väikese eelarvamusega, aga puhastus, mis Lea mulle tegi, on mõjuma hakanud, sest hääl läheb järjest ja järjest paremaks. Hakka või niisugust asja uskuma ja Lea juures seanssidel käima," pidi Jarek tunnistama.

Ott Lepland: olen Jaagupi juures saunas käinud

Ott Lepland peab saate suurimaks üllatajaks Tõnis Mägit.

"Mind ta võib-olla enam nii palju ei üllatanud, sest senikaua, kui ma olen teda tundnud, olen ka teadnud, et tal on väga hea naljasoon. Aga laiemale publikule on ta jätnud pigem pateetilise ja suursuguse lauluisa mulje, ja ta ka on seda, aga samas on tal väga kihvt huumorisoon. Tõnisega on väga lõbus, ta on inimesena väga soe ja muhe," kinnitab Ott, kelle sõnul avab Tõnis end nii ainult tuttavate ringis.

"Jarek on teine suurepärase huumorisoonega inimene ja mind üllatas tõeliselt, kui palju tugevaid külgi tal tegelikult on. Lisaks sellele, et ta on hea sõnaseadja, on ta ka hea laulja ja mängib hästi klaverit," avastas Ott kolleegi mitmekülgsuse.

Ta oli varem kõigiga suhelnud, ehkki Leaga sai esimest korda tuttavaks alles kuu aega enne salvestust ühe ühise tuttava juubelil. Lauljanna suutis teda veenda, et puude abil on võimalik ennast energeetiliselt laadida:

"Lea antud ülesanne, puudega rääkimine, oli huvitav kogemus. Mulle jäi tunne, et puu imes osa mind rõhuvaid halbu mõtteid endasse. Olemine läks küll kuidagi selgemaks. Seal võib täitsa tõetera sees olla, et puudelt saab väga palju energiat."

Pärast saadet on Ott jäänud tihedamalt suhtlema Jaagupi ja Jarekuga:

"Olen paar korda pühapäeviti Jaagupi juures saunas käinud. Jarekuga käisime üks päev pärast jätkusaate "Kuula mu laulu" salvestust koos söömas."

Jaagup Kreem: Birgit pole mingi hall hiireke ja Chalice pole üldse nii tõsine

Terminaatori solist Jaagup Kreem õppis päris puhtalt lehelt tundma kahte kolleegi: Chalice’i ehk Jarek Kasarit ning Birgit Õigemeelt. Viimane üllatas teda oma avatud olekuga.

"Mulle oli miskipärast jäänud kuni viimase ajani mulje, et Birgit on selline hall hiireke. Üldse mitte ei ole, ta on seltskondlikkus ise!" kinnitab Jaagup.

"Jareku kohta mõtlesin enne saatesseminekut, et ta on üks tohutult diip ja tõsine kunstiinimene. Tuli välja, et ongi, ainult et erakordselt rõõmsameelne ja hea naljasoonega! Kui ta tegi suu lahti, siis tuli sealt ikka puhast kulda!" kirjeldab Jaagup Chalice’i, kes ajab tema sõnul sarnaselt Tõnis Mägiga jumala tõsisel ilmel sellist juttu, et ei saa arugi, kas ta mõtleb seda päriselt või teeb nalja.

"Nende huumorit on raske sõnadesse panna ja edasi rääkida, selline ehtne situatsioonikoomika," nendib Jaagup.

Saates ütles ta Tõnise kohta: "Ta võib tulla su juurde ja hakata tõsise näoga ajama täiesti seosetut juttu, mis ei lähe konteksti."

Tõnisega on Jaagup tuttav juba 2001. aastast, kui Terminaatoril etendus noortemuusikal "Risk", kus Tõnis Buddha rollis üles astus.

"Me ei suhtle küll igapäevaselt, aga kui talle helistada, võtab ta kindlasti toru," iseloomustab muusik nende läbisaamist.

Ta reedab, et saates käinud seltskond on juba kokku leppinud: lähikuudel tehakse kamba peale üks istumine ja meenutatakse vanu häid aegu.

Ines: kõige armsamalt mõjus Lea oskus loodusega suhelda

"Mind üllatas Tõnis Mägi. Ta tundus mulle varem selline tõsise loomuga inimene. Saates oli Tõnis aga nii humoorikas ja lõbus – seda ei osanud üldse oodata," ütleb Eda-Ines Etti justkui Leaga ühest suust.

Ehkki tal oli Tõnise ees suur aukartus, avastas ta, et kogenud laulja ei hoia nooremate kolleegidega mingit distantsi.

"Üllatas ka Jarek – tema võime luua oma nurga alt arranžeeringuid nagu nipsust, väga ruttu. Üllatas, et ta on nii geniaalselt andekas, seda purskub igast poorist. Teda on laval kihvt jälgida. Ma ei tundnud teda enne saadet," räägib Ines.

"Kõige armsamalt aga mõjus Lea oskus loodusega suhelda. See oli temale pühendatud päeva tegevuseks. Olen sellele ka ise palju mõelnud – oleme loodusest kaugenenud, eriti linnas elades," leiab lauljatar.

"Võiksime olla sellele lähemal. Ei pea kohe ilmtingimata käima puudega rääkimas, miks mitte alustada jalutuskäigust looduses."

Kui saate eel olid teised lauljad talle pigem teretuttavad, siis nüüd on ta nendega sõbrunenud. Suhtlemiseks pole aga suurt aega jäänud.

"Tegelikult on ilmselt kõigil osalejatel pärast saadet päris kiire olnud. Loodan, et äkki tuleb selline moment, kus jälle ühiselt kokku saada. Praegu olen rohkem kokku puutunud Jaagupiga, kuna teeme sõbrapäeva paiku koos paar kontserti," mainib Ines.

Tõnis Mägi: keegi ei tulnud saatesse midagi tõestama ja teistele ära panema

"Mul ei olnud enne saadet ühegi osaleja kohta mingeid eelarvamusi, sest ma lihtsalt ei ole selline inimene, kes endale midagi ette kujutab ja mõtleb teab mida inimesest, keda ta tegelikult päris hästi ei tunne," toonitab Tõnis Mägi.

"Seda võin küll öelda, et meil oli selline vinge kamp koos, lihtsalt väga hea punt – tehke järele, ütleks ma lausa," naerab ta. See, et kõik asja pingevabalt võtsid, oligi tema sõnul meeldivaim üllatus:

"Keegi ei tulnud sinna midagi tõestama ja teistele ära panema, näitama, kui kõva tegija ta on."

Tõnis oli enda sõnul kõikide osalejatega juba enne saadet tuttav.

"Tõsi, mul ei tule meelde, et oleksin varem koos Lea ja Inesega laulnud. Suured sõbrad oleme olnud ikka Jareki ehk Chalice’iga. Ja muidugi saame väga hästi läbi ka Otiga," räägib ta. Ometi suutis Oti jutukus ja sage naljaheitmine imestama panna. "Ma olen kogu aeg arvanud, et Ott on introvertsem – ta üllatab mind kohati. Tal on samas väga peen huumorimeel. Huumorimeel on lakmuspaber, mille järgi ma väga tihti inimesi mõõdan," tunnistas Tõnis saates.

Muusikaliselt üllatasid teda enim Lea ja Ines, kellega ta oli kõige vähem kokku puutunud.

"Nad on alati hästi laulnud, aga selles saates sain ma kuulda, kuidas nad on arenenud, kui sügavuti nad on läinud. Just laulja sügavus on see, mida ma väga hindan," kiidab Tõnis lauljannasid.

Vaatamata sellele, et kõik kolleegid said talle saates armsaks, pole ta pärast salvestuste lõppu saanud mahti nendega rohkem läbi käia.

"Igaühel on omad tegemised ja käed-jalad tööd täis. Peale Jareki pole jõudnud teistega kokku saada. Jarekiga kohtudes räägime alati muusikast ja teeme muusikat. Näiteks koos sportimas ei käi. Muusika on ikka see, mis meid on aastate jooksul liitnud," lausub Tõnis.