KANDEV ROLL: Lembit Ulfsak kehastas «Mandariinidest» ühte peaosalist Ivo.
Film
12. detsember 2014, 07:00

Lisatud ka Kanal 2 "Reporteri" video!

"Mandariinide" produtsent: "See on uskumatu – saada Kuldgloobuse nominatsioon!" (4)

"Meie jaoks on see praegune nii suur saavutus, et ma isegi ei unista midagi edasi!" ütleb Eesti–Gruusia ühisfilmi "Mandariinid" produtsent Ivo Felt selle kohta, et film Kuldgloobuse nominendiks esitati.

"Sisuliselt on meie film päris tugev, aga kas ta ka muus mõttes... seda ma ei oska öelda. Ivo Felti sõnul on "Mandariinid" suhteliselt väike film, arvestades, kui palju raha on teised riigid oma filmi reklaamimiseks välja käinud, samuti hinnates tootmisprotsessi.

Kuigi nominatsioon on reklaam Eesti filmikunstile, ei pea Felt tõenäosust võita väga suureks. "Kõik on äärmiselt head filmid. Seetõttu ei ole nende hulgas ka häbi olla. Aga saada nende hulgast esile tõstetud – seda ma ei usu."

Tõmmates paralleele spordiga, selgitab Felt, et kunstis on raske mõõta, kes on parem, kes halvem. "Suhtun rahulikult igasugustesse kunstiauhindadesse, sest see on selline teistmoodi väärtus. See kõik on väga tore, aga... Ma ei oska öelda, kas peaks siin erilisi sihte seadma."

Filmiekspert Timo Diener "Mandariinide" edu prognoosida ei soovi, kuid nendib, et filmil on mitu tugevat konkurenti, näiteks Poola ja Venemaa omad. "Ta ei ole favoriit. Kuna Poola ja Venemaa film on saanud pressis väga palju positiivset tagasisidet ja kõrgendatud tähelepanu, on neil teatav eelsoodumus," mõtiskleb Diener.

Ta lisab, et kuna filmid juba valiti nominentide hulka, on need järelikult seda väärt.

Diener võrdleb "Mandariinide" temaatikat sõjafilmiga "Eikellegimaa", mis võitis 2001. aastal parima võõrkeelse filmi Oscari ja Kuldgloobuse.

Olenemata sellest, kas "Mandariinid" saab Kuldgloobuse või mitte, on eestlastel igal juhul põhjust uhkust tunda.

"Minu teada oli selle filmi tegemisel Eesti osalus protsentuaalselt suurem, nii et see on ikka rohkem Eesti film," ütleb ta.

Lembit Ulfsak: "Kui me saame auhinna, tuleks see katusele panna!"

"No kui me selle auhinna tõesti saame, tuleks see vist katusele panna. Ülejäänud las vedelevad kapi peal," muheleb peaosalist Ivo kehastanud ning varemgi rohkelt pärjatud näitleja Lembit Ulfsak.

Tõsisemal toonil rääkides ei julge ta siiski erilisi lootusi hellitada.

"Ma ei usu, et võidame. Kuigi – kindel ei saa milleski olla, eks ma edvistan ka praegu natuke. Nominatsioon on isegi üle oodatud programmi, asi seegi."

Konkurentidest on ta näinud seni vaid Poola–Taani ühisfilmi "Ida", teisi pole jõudnud vaadata. "Aga venelaste "Leviathan" on ka väga kõva film. See vist läheb ka Oscari peale," pakub Ulfsak.

Võõrkeelse filmi Oscari finalistide hulka üritab pääseda ka "Mandariinid". Oscari šansse hindab Ulfsak aga veelgi madalamaks kui Kuldgloobuse omi. "Viimase kümne aasta jooksul on saanud Oscari ka sellised filmid, mida pole viitsinud lõpunigi vaadata. Eks see ameeriklaste maitse ole ju nagu titatagumik: kunagi ei tea, mis võib välja tulla," võrdleb ta.

"Seal on ju üks ja sama maitse, sama riik, sama kildkond ja asjatundjad."

Sümbioos gruusia ja eesti vaimust

"Eesti pole filmimaailmas kunagi nii kaugele jõudnud ning kui "Mandariinid" peaksid jõudma esimese viie nominendi hulka, siis on seegi Eestile nii suur saavutus, et see on tegelikult uskumatu," tunnistab Pimedate Ööde filmifestivali juht Tiina Lokk.

Ta ütleb, et Kuldgloobuste pealt on võimalik 90–95 protsendise eduga ennustada Oscareid. "Mandariinid" võivad viie nominendi seast välja kukkuda, aga ma kahtlustan, et ei kuku."

Ta püüab arvata, miks "Mandariinid" Kuldgloobuste nominentide hulka valiti: "Selle filmi puhul on oluline üldinimlik sõnum, eriti Ukraina sündmuste taustal. See on ääretult aktuaalne film, seejuures südamlik ja ääretult humoorikas. Aga mida ma tahan öelda, et seal on leitud nii kihvt hingeline tasakaal, hõrk sümbioos gruusia ja eesti vaimust."