KAKSIKUTE OOTEL: Albert II ja tema abikaasa Charlene 19. novembril Monaco rahvuspühal lossirõdult viipamas.Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
12. detsember 2014, 07:00

Monaco troonipärijaks saab pisiprints Jacques (5)

Monaco vürstinna Charlene kinkis kolmapäeva õhtupoolikul vürst Albert’ile viimaks ometi seaduslikud järeltulijad – 13. sajandist pärit Grimaldide dünastia esimesed kaksikud. Ehkki pisiprints Jacques tuli ilmale oma õe Gabriella järel, saab just temast vürstiriigi tulevane valitseja. Nii näevad ette kääbusriigi seadused.

Kindlaks märgiks peatsest rõõmusõnumist oli kolmapäevane teade, et Charlene viidi hommikul oma varasurnud ämma, vürstinna Grace’i nimelisse haiglasse. Õhtul veidi pärast poolt kaheksat kärgataski kaksikute sünni tähistamiseks 42 kahuripauku. Gabriella Therese Marie oli keisrilõikega ilmale tulnud kell 17.04 kohaliku aja järgi, tema noorem vend Jacques Honore Rainier kaks minutit hiljem. Õukond kinnitas ametlikus teadaandes, et mõlemad beebid on täie tervise juures.

Vürst ei teadnud laste sugu

Monaco õukond kuulutas 36aastase Charlene’i rasedusest mai lõpus. Vürstinna vöökohta oli takseeritud 2011. aasta juulis peetud pulmadest peale – millal küll kingib ta Albert’ile seadusliku pärija? Oma naisest 20 aastat vanemal monarhil, endisel kõval elumehel, on vähemalt kaks ebaseaduslikku järeltulijat. 22aastase tütre Jazmin Grace Grimaldi ema on Californias elav Tamara Rotolo, kes tutvus tulevase vürstiga 1991. aastal Monacos ettekandjana töötades. Kümneaastase poja Alexandre Coste ema on aga Aafrikast Togost pärit mustanahaline stjuardess.

Isaduse tõestamiseks oli Albert nõudnud DNA-testi tegemist. Kummalgi võsukesel pole troonipärimisõigust, küll aga õigus osale vürsti varandusest, mida hinnatakse miljardile dollarile.

Nüüd täheldasid teravsilmad, et ametlikus teadaandes oli mööda laveeritud sõnast "beebi" – kas tõesti on tulekul kaksikud? Charlene’i perekonnatuttav, Lõuna-Aafrika vabariigi telesaatejuht Derek Watts tuututas juba kümmekond päeva hiljem Twitteris: "Mu vana koolivend Mike Wittstock helistas ja rääkis, et tema tütar ootab kaksikuid."

Kui säuts maailmas levima hakkas, kustutas Watts selle ära. Monaco õukond teletähe väidet ei kommenteerinud. Seda, et tulekul on tõepoolest kaks beebit, kinnitas vürstinna seltskonnajakirjale Hello! alles sügisel.

Hiljutises intervjuus väitis Albert, et ei tea peagi sündivate maimukeste sugu. "See on üks kauneid üllatusi, mis elu meile pakub," ütles ta.

Küll aga kinnitas ta, et poja ja tütre sünni korral saab olenemata sünnijärjekorrast troonipärijaks poeg. Ainsa naismonarhina oli Monacot valitsenud vürstinna Louise-Hippolyte, kuid ta jõudis troonil olla vaid 1731. aasta veebruarist detsembrini. Seejärel suri 34aastane üheksa lapse ema rõugetesse.

Daily Mail märgib, et Ühendkuningriigis on sajandite jooksul sündinud üksainus kuninglik kaksikute komplekt – James I-le ja tema naisele Joan Beaufortile. Teistele Euroopa kuningakodadele on kurg kaksikuid heldemalt jaganud. Näiteks mullu jaanuaris sünnitas Preisi printsi Georg Friedrichi abikaasa kaksikpojad Carl Friedrichi ja Louis Ferdinandi.