HÄKKERID RÜNDAVAD: Sony filmistuudiost on välja tulnud nii mõndagi pikantset.Foto: Alamy/AOP
Inimesed
11. detsember 2014, 07:00

Sony filmistuudio arvuteid rünnanud häkkerid paljastasid Julia Robertsi telefoninumbri

Küberrünnak Hollywoodi ühe suurema filmistuudio Sony Pictures Entertainmenti vastu paljastas palju sensitiivsemat infot, kui algul arvati. Peale viie uue filmi ja mitme stsenaariumi lekitamise avaldasid häkkerid 47 000 endise ja praeguse Sony töötaja isiklikud andmed, aga ka Julia Robertsi ja Tom Hanksi telefoninumbri, Sylvester Stallone’i sotsiaalkindlustusnumbri ja printsess Beatrice’i palga.

End Vabaduse Valvuriteks nimetav rühmitus on internetis avaldanud Sony personali, aga ka filmistuudio toodetud filmide ja telesarjade näitlejate sotsiaalkindlustusnumbreid, terviseandmeid ja koduseid aadresse, kirjutab Wall Street Journal (WSJ). Häkkimise ohvriks langesid näiteks Sylvester Stallone’i ja menukomöödiate režissööri Judd Apatow’ ("40aastane neitsi") delikaatsed isikuandmed.

Ilmes ka, et tänavu jaanuaris algul Sony Londoni büroos tööle asunud printsess Beatrice’i palk pole kaugeltki kuninglik. Elizabeth II keskmise poja Andrew’ tütrele makstakse aastas 30 300 dollarit ehk umbes 24 000 eurot.

Sony hoiab tundlikku infot ripakil

Bit Torrenti sugustel failijagamissaitidel on saadaval ka hulgaliselt lepinguid ja teisi diskreetse infoga dokumente, näiteks uue komöödia "Intervjuu" eelarve.

Selgub, et kaaslavastaja ja näitleja Seth Rogen teenis filmi pealt 8,4 miljonit, peaosatäitja James Franco aga 6,5 miljonit dollarit. Lekitatud on veel linastumata filme ja tulevaste filmide stsenaariume.

Paljastatud finantsprognoosides leidub põnevaid infokilde, kirjutab Daily Telegraph. Näiteks langes tulevase Steve Jobsi eluloofilmi tuluprognoos 25%, kui Leonardo DiCaprio nimiosast taandus ja Christian Bale’iga asendati.

24. novembril alanud laiaulatuslik häkkimine illustreerib, kuivõrd riskantne on Sony-sugustel suurfirmadel hoida aastakümnetega kogunenud infot töötajate ja klientide kohta internetiga ühendatud arvutites, märgib WSJ. Andmeturbefirma Identity Finder LLC leidis, et suurem osa Sony dokumente oli lihtsate Microsoft Exceli failide kujul, mis polnud salasõnaga kaitstud.

Techrepublic.com märgib, et Sony allüksustesse on aastate jooksul korduvalt küberrünnakuid korraldatud ja nende internetiteenuseid rivist välja löödud.

Näiteks oli 2011. aasta aprillis Sony Computer Entertainmentile alluv PlayStation Network 23 päeva suletud, sest 77 miljoni kasutaja kodused aadressid ja krediitkaardinumbrid olid küberkurjamite kätte langenud. Sony sai kõvasti kriitikat, kui selgus, et veebikülge salasõnad polnud krüptitud.

Põhja-Korea kiidab rünnaku heaks

Sony kahtlustab, et küberrünnaku korraldas Põhja-Korea kättemaksuks USAs 25. detsembril ja Eestis 30. jaanuaril esilinastuva komöödia "Intervjuu" eest, kus CIA saadab USA menuka telesaatejuhi Kim Jong-uni tapma.

Riigi juhtkond ähvardas juba juunis Sonyt halastamatu kättemaksuga. Spetsialistid, nende seas nii stuudio enda, FBI kui ka arvutiturbefirma FireEye Inc meeskonnad, väidavad, et häkkerid kasutasid meetodeid, mida on varem omistatud Põhja-Koreale. Pahavara oli valmistatud koreakeelsete seadetega masinas ajal, kui Korea poolsaarel on parajasti tööpäev, ning see tundub väga sarnane vahendiga, mille abil korraldati mullu rünnak Lõuna-Korea pankadesse ja telejaamadesse.

Põhja-Korea juhtkond eitas pühapäevases ametlikus teadaandes seotust küberrünnakuga, kuid nimetas seda õiglaseks reaktsiooniks filmi eest, mis toetab terrorirünnakut.

Tipp-produtsent: "Jolie on minimaalse andega ärahellitatud plika!"

Sonyst lekkinud vihane ja kirglik meilivahetus näitab kineastide ja staaride tõelisi suhteid. Hullumeelne, egoistlik ja andetu – nii iseloomustas Oscari laureaadist produtsent Scott Rudin ei kedagi muud kui Angelina Jolie’t.

Tüliõunaks oli Steve Jobsi eluloofilm, mille kallal produtsent Scott Rudin ja Sony Picturesi kaasesimees Amy Pascal novembrini koostööd tegid. Siis aga hüppas Sony alt ära: algul pani ameti maha superrežissöör David Fincher, siis megastaar Leonardo DiCaprio taandumise järel Jobsi rolli valitud Christian Bale. Filmi päästjaks sai Universali stuudio, lavastajaks nõustus hakkama Danny Boyle ("Rentslimiljonär"), peaosatäitjaks saab esialgsetel andmetel Michael Fassbender ("Vääritud tõprad").

"Sa oled käitunud jõledalt ja võtab väga-väga palju aega, enne kui ma unustan, mis sa sellele filmile tegid ja mida sa meid kõiki sundisid läbi elama," kirjutas eluloofilmi produtsent Rudin tulivihases kirjas Pascalile, kellega koostöös olid valminud mitmed tema filmid, sealhulgas kassatükid "Sotsiaalvõrgustik" ja "Kapten Phillips".

Kirjavahetuse katkeid avaldanud Defameri blogist on näha, et produtsendi ja stuudiobossi tülid algasid juba veebruaris.

Rudini meelest oli kõige kurja juur Angelina Jolie, kes meelitas Fincherit oma Kleopatra filmi lavastama.

"Pane Angie’l enne suu kinni, kui ta teeb Davidil Jobsi lavastamise väga raskeks," nõudis Rudin Pascalilt ja väitis siis, et Kleopatrast pole mõtet filmi teha – "kuigi ma ei mõista, kuidas see saab olla kahetsusväärne, arvestades selle naise [Jolie] hullumeelsust ja märatsevat ego ning filmi maksumust". Teises meilis nimetas produtsent Angelinat minimaalselt andekaks ärahellitatud plikaks.

Häkkerid paljastasid teisigi Hollywoodi konflikte. Rudin nimetas produtsent Megan Ellisoni ("Temake", "Tõeline visadus") bipolaarseks 28aastaseks hulluks. Fincher omakorda väitis Pascalile, et telesarjast "Tüdrukud" tuntud Adam Driveri valimine uude "Tähesõdade" filmi on hirmus halb mõte.

Saage tuttavaks: Daniel Craig kasutab reisides varjunime Olwen Williams

Küberrünnaku korraldajad avaldasid pseudonüümid, mida filmikuulsused kasutavad hotellituba võttes või autot rentides. Daily Telegraphi teatel on mitmed salanimed üllatavalt paljastavad, viidates filmidele, varasematele rollidele või pereliikmetele.

  • Jessica Alba pseudonüüm on Cash Money. Cash on näitlejatari produtsendist abikaasa eesnimi.
  • Bondi täht Daniel Craig kasutab nime Olwen Williams. Niisugust nime kandis tema vanaisa.
  • Briti näitleja Clive Owen registreerib end hotelli Robert Fentoni nime all. Tema abikaasa nimi on Sarah-Jane Fenton.
  • Tom Hanks liigub ringi Harry Lauderi ja Johnny Madridi nime all. Esimene oli kuulus šoti koomik, teine võib vihjata 1960. Aastate vesternisarja "Lancer" tegelasele Johnny Madrid Lancerile.
  • Sarah Michelle Gellar reisib Neely O’Hara nimelisena. Sellist nime kandis uimastisõltuvuses ja enesetapumõtetega näitlejatar "Nukkude oru" romaanis ja filmis.
  • Ent mitte kõigi staaride pseudonüümid pole kõnekad. Tobey Maguire on lihtsalt Neil Deep, Jude Law Mr. Perry, Natalie Portman aga Lauren Brown.