Irje Karjuse raamat "Väega taimed sinu terviseks"Foto: ALDO LUUD
Raamat
9. detsember 2014, 19:28

Tervis ja mõnus meel kodumaistest väega taimedest (1)

Kui sind valdab õnnetunne, hakkab hing looma, kutsud ligi armastust ja oled avatud uuele. Kuidas selle seisundini jõuda praeguses kaamoses, mis tundub kestma igavesti?

Vastus on lihtne: lihtsad kodumaised taimed annavad sulle vajalikku jõudu ja tunned, kuidas eluenergia paneb sind liikuma ja tegutsema. Metsamoor Irje Karjuse koostatud ja TervisPlussi välja antud raamat „Väega taimed sinu terviseks" ütleb täpselt, millised taimed aitavad selitada mõtteid ja ergutavad need vilkalt lendama, muudavad tunded erksaks, meele vabaks ja vaimu teravaks, millised taimed tulevad appi külmetuse, seedimishäirete või muude tervisemurede korral.

„Taimede abiga võid muutuda tasakaalukaks, innustunuks, rahulolevaks, rõõmsaks ja säravaks inimeseks. Sa jaksad pingutada ilma, et väsiksid, pidada kinni oma eesmärkidest, olgu tööl või inimsuhetes. Tuju on hea ja maailm helge," kinnitab Irje Karjus ka raamatu eessõnas. Ühtlasi tuletab ta raamatus meelde, et mõnusa enesetunde võti on ka hea puhas toit. Eelistada tasub seejuures omamaist toitu, sest süües seda, mis on kasvanud sinuga samas keskkonnas ja mida on harjunud sööma su esinevanemad, suudab ka organism seda paremini omastada.

Erinevatele tervisehädadele keskendunud peatükkide kõrval on omad peatükid ka aastaaegadele. Iga juurde on Metsamoor pannud kirja oma mõtted, miks üks või teine meile hea on. Sest üks viis tema sõnul terve ja energiline püsida on valida endale häid ja toetavaid mõtteid. Nii saame teada, et talv, mis paljudele meeleheidet toob, on tegelikult seedimise aeg. Just talvel jõuab inimene seedida ja setitada oma mälestis ja sooja emotsioone, luua korda oma mõtetes ja tunnetes, teha plaane uueks alguseks ja kombineerida seda möödunud õppetundidega.

Kõige selle kõrval raamatus ohtralt kauneid taimepilte, mis lausa kutsuvad üht või teist looduses üles otsima. Miks mitte alustada praegusel ajal taimemaailmaga tutvuse tegemist õnneteega, milles kohtuvad meeli puhastav münt, päikseline meelerahustaja meliss ning armurohi ja nukrameelsuse ravitseja lavendel. Selleks tuleb panna tassi mõni lavendli- ja mündileht ning pisut melissilehti või 1 tl nende taimede kuivatatud puru. Valada peale kuum vesi ja lasta tõmmata 5 minutit. See tee mõjub rahustavalt, pinged kaovad ja asenduvad mõnusa rahuloleva sensuaalsusega.

Taimede maailm võib oma mitmekülgsuses näida hoomamatu, kuid neid paarikaupa tundma õppides märkad ühel päeval, et tead nii mõndagi. See raamatuke on üks mõnus õpetaja sellel teel.