ESIMENE GEISEMU: Henrik Kalmeti (vasakul) samanimeline filmitegelaskuju saab endale ühel päeval joogatrennist elu esimese geisõbra (Sten Karpov). Probleemid algavad, kui nende süütust suhtest kuuleb Henriku jõmmist ja homofoobist vend Lauri (Indrek Ojari). Fotol arutab Henrik sõbra Sandriga (Tõnis Niinemets) homofoobia teemal.Foto: Kaader filmist
Inimesed
9. detsember 2014, 07:00

Miks ei näita Forum Cinemas uut Eesti geiteemalist komöödiat? (17)

Sel nädalal jõuab Eesti kinodesse, kultuurimajadesse ja teatritesse uus komöödiafilm "Roosa kampsun", mille keskmes on tänavu Eesti ühiskonda hullutanud geiteema ja kus teevad peale peaosatäitja Henrik Kalmeti kaasa näiteks Indrek Ojari ja Jüri Nael. Baltikumi suurim kinokett Coca-Cola Plaza linateost paraku ei näita.

Homme, rahvusvahelisel inimõiguste päeval, esilinastub Sõpruse kinos noore lavastaja Moonika Siimetsa lühikomöödia "Roosa kampsun", mis võtab humoorika elukriitiku Henrik Kalmeti silme läbi kokku homofoobiateema, mis kerkis esile seoses kooseluseadusega.

32minutine lühifilm, mille stsenaristideks on "Kättemaksukontori" tandem Livia Ulman ja Andris Feldmanis, jõuab pealinnas Sõpruse, Artise ja Solarise kinno, Pärnus Apollosse ja Viljandis Männimäe salongkinno, 11. detsembrist 15. jaanuarini saab filmi näha ka kultuurimajades ja teatrites üle Eesti.

Filmitegijad on aga üllatunud, et Forum Cinemas otsustas oma keti kinodes – Coca-Cola Plazas, Narva Astris ja Tartu Ekraanis – nimekate näitlejate ja aktuaalse teemaga filmi mitte näidata.

"Kui palju meil Eestis ikka komöödiaid tehakse? Muidugi on meil sellest otsusest väga kahju. Muidu on mul alati Coca-Cola Plazaga väga tore koostöö olnud," nendib produtsent Riina Sildos, kes on ka Ilmar Raagi filmide "Eestlanna Pariisis", "Kerttu" ja "Ma ei tule tagasi" tootja.

Etteteatamisaeg jäi liiga napiks?

"Ühest põhjendust me eitavale vastusele ei saanud. Võib-olla on praegu kinodes nii palju suurepäraseid Ameerika linateoseid ja me ei mahtunud nende kõrvale ära?" pakub Sildos irooniliselt.

Kuna teistes kinodes näidatakse samal seansil ka Siimetsa mullu valminud muusikalist tragikomöödiat "Viimane Romeo" ja kahe peale annavad filmid kokku täispika seansi mahu, ei pea ta "Roosa kampsuni" lühifilmiformaati takistuseks.

Forum Cinemase programmijuht Tõnis Lõhmus toob välja, et "Viimast Romeot" on telekanal ETV2 juba korra näidanud: "Tegemist on ikkagi esilinastuskinodega. Ma oleks "Roosast kampsunist" endast kindlasti huvitatud, aga me ei ole kindlad, kas pooletunnine film vääriks täispiletihinda. Etteteatamisaeg jäi liiga lühikeseks, et hakata uut hinda välja mõtlema."

Lõhmuse sõnul tuli filmitootja oma linastussooviga lagedale liiga hilja. "Viimane kinnitus tuli neilt vist eelmisel esmaspäeval. Üldjuhul eeldan ma filmi levitajatelt, et nad annavad mulle umbes pool aastat ette teada, et film tuleb. Eesti filmid panen ma isegi aasta aega ette paika, et need üksteisele otsa ei jookseks," räägib ta.

"Eesti filmidest jookseb meil praegu "Nullpunkt", mis käsitleb samuti väga tähtsaid teemasid. "Roosa kampsun" linastub paljudes kinodes ja me arvame, et Eesti inimene ei jää sellest ilma. Kui see kusagil mujal välja ei tuleks, siis me võib-olla kaaluks selle näitamist ja räägiks hilisemast kuupäevast," arutleb Lõhmus.

Võtted alles oktoobri keskel

Sildos möönab, et film on vastvalminud: "Võtted toimusid alles oktoobri keskel. Novembris teavitasime kõiki kinosid, et see film tuleb." Stsenaarium oli küll valmis juba eelmisel aastal, kuid nähes, milliseid kirgi kooseluseaduse vastuvõtmine sügise hakul küttis, otsustas filmitiim gaasipedaali põhja vajutada ja vändata mõtlemapaneva aastalõpufilmi. Linateos võeti üles viie päevaga.

Vähene etteteatamine ei kipu Sildosi väitel tavaliselt probleem olema. "Küsimus on selles, kas sa tahad olla suurimas saalis tohutu hulga seanssidega või väikses saalis ühe seansiga päevas. Aga kui see film osutub väga edukaks, siis ehk nad ikkagi leiavad ikkagi mingi aja? Kunagi ei tea," on produtsent optimistlik.