TÜLIÕUN: Põhja-Korea valitsus nimetab Sony Picturesi komöödiat «Intervjuu», kus USA teleajakirjanikule ja tema produtsendile antakse korraldus diktaator Kim Jong-un teise ilma saata, jõhkraks terrori- ja sõjaaktiks.Foto: Outnow.ch
Inimesed
8. detsember 2014, 07:00

Kas Sony filmide lekkimine on Põhja-Korea kättemaks? (3)

Tehnikagigant Sony filmidivisjon Sony Pictures langes põhjaliku küberrünnaku ohvriks: internetti lekitati esilinastumata filme, Twitteri kontosid kaaperdati ning kommunikatsioonisüsteemid olid nädal aega maas. Rünnaku ajastus annab alust arvata, et see oli Põhja-Korea kättemaks pilafilmi eest.

Eelmise nädala esmaspäeval tervitas Sony Picturesi töötajaid arvutite sisselülitamisel punase kolju pilt ning hoiatus, et ettevõtte tippsaladused paljastatakse, kui (esialgu sõnastamata) nõudmisi ei täideta.

"Oleme teid juba hoiatanud ja see on alles algus," seisis time.comi vahendatud kirjas.

Sony Twitteri kontodele postitas tundmatu küberkurjam pildi Sony Picturesi juhist Michael Lyntonist põrgus.

Ettevõte lülitas oma meili- ja sõnumisüsteemid nädalaks välja, lootes küberrünnaku ulatust piirata. Töötajad pidid suhtlema telefoni, faksi ja kirjade kaudu.

Lekkimine kahandab kassaedu

Väidetavalt on häkkerite saagiks langenud nii salasõnu ja rahvusvahelisi finantsdokumente kui ka isegi staaride passipiltide koopiad. Avalikuks said ettevõtte suurimapalgaliste teenistused.

Kuid seni on suurim hoop olnud viie Sony filmi – "Fury", "Annie", "Still Alice", "Mr Turner" ja "To Write Love on Her Arms" – lekitamine interneti failijagamissaitidele. Kuna kõik peale esimese on laiemasse ringlusesse laskmata, kahandaks piraatlus tuntavalt nende kassaedu.

Kuigi rünnaku võttis enda peale grupeering #GOP ehk Guardians of Peace, levisid kuuldused, et süüdi võis olla Põhja-Korea. Time.comi teatel tõmbas Sony endale kaela Põhja-Korea liidrite viha peatselt esilinastuva komöödiaga "Intervjuu".

Eesti kinodesse jaanuari lõpus jõudva filmi keskmes on jutusaatejuht Dave Skylark (James Franco), kellele produtsent Aaron (Seth Rogen) ajab välja usutluse Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uniga. Kui tandem aga väljasõitu plaanib, tellib CIA neilt Kimi mõrva.

Mõistagi ei rõõmusta Põhja-Korea sellise filmi üle mitte üks raas. Juba juunis teatas üks valitsusametnik riigi ajakirjanikele, et "Intervjuu" linastamine kujutab endast jõhkrat terrori- ja sõjaakti ning toob kaasa Põhja-Korea halastamatu kättemaksu. Ametlikus kirjas ÜRO peasekretärile mõistis selle "varjamatu terrorismitoetuse ja sõjaakti" hukka ka Põhja-Korea valitsus.

Reutersi andmeil on spetsialistid tuvastanud, et Sony-vastases küberrünnakus kasutati täpselt samasuguseid häkkimisvahendeid kui need, mille abil Põhja-Korea on Lõuna-Koreat küberterroriseerinud.

Juhtum on nii tõsine, et väidetavalt tegeleb sellega juba USA valitsus. Kuid anonüümseks jääda sooviv Põhja-Korea diplomaat New Yorgis eitas Voice of Americale oma kodumaa osalust Sony kimbutamises.

"See on järjekordne Põhja-Korea pihta sihitud väljamõeldis."

Sony töötajad manavad Adam Sandleri maapõhja

Gawker.com avaldas Sony Picturesi töötajate meilivahetusest lekkinud kaebekirju. Alluvate nutulaulu jagub 25 leheküljele, kuid põhiline nurin puudutab koomik Adam Sandlerit, kelle nõmedatest filmidest on Sony töötajatel kõrini.

"Filmiosakonna loomingulist personali tuleb täiustada. Paistab, et soojendame pigem vana toote üles, kui tuleme lagedale "Näljamängude"-suguste uute ideedega. Meil on vaja uusi värskeid mõtteid, minge palgake kõige helgemad pead."

"Peatada valdkonnad, millel pole enam väärtust (Sandleri filmid, DVDd), või vähendada nende toetamist."

"Meie produtseeritud filmid ajavad üldiselt haigutama. Ehkki suudame aeg-ajalt linale tuua mõne uuendusliku filmi – "Sotsiaalvõrgustik", "Edu valem", "Lohetätoveeringuga tüdruk"–, ripuvad meil kaelas banaalsed ja stereotüüpsed Adam Sandleri filmid. [...] On kummaline, et ühest küljest utsitatakse meid majanduslikult vastutustundlikud olema, kuid kõrgemad ülemused lubavad teatavatel talentidel oma ennekuulmatute nõudmistega meid verest tühjaks imeda."

"Anname aastas välja ainult tosinkond Columbia Picturesi filmi. Ja me maksame endiselt Adam Sandlerile. Milleks?"

"Et saada tippstuudioks, ei tohi Sony pühadeajal esilinastada süngeid filme (nagu näiteks "Lohetätoveeringuga tüdruk"). Keegi ei taha pühadeajal näha selliseid filme nagu "Tüdruk" (mis on muide suurepärane film)."

 

Sony töötajad manavad Adam Sandleri maapõhja
Gawker.com avaldas Sony Picturesi töötajate meilivahetusest lekkinud kaebekirju. Alluvate nutulaulu jagub 25 leheküljele, kuid põhiline nurin puudutab koomik Adam Sandlerit, kelle nõmedatest filmidest on Sony töötajatel kõrini.

  • «Filmiosakonna loomingulist personali tuleb täiustada. Paistab, et soojendame pigem vana toote üles, kui tuleme lagedale «Näljamängude»-suguste uute ideedega. Meil on vaja uusi värskeid mõtteid, minge palgake kõige helgemad pead.»
  • «Peatada valdkonnad, millel pole enam väärtust (Sandleri filmid, DVDd), või vähendada nende toetamist.»
  • «Meie produtseeritud filmid ajavad üldiselt haigutama. Ehkki suudame aeg-ajalt linale tuua mõne uuendusliku filmi – «Sotsiaalvõrgustik», «Edu valem», «Lohetätoveeringuga tüdruk»–, ripuvad meil kaelas banaalsed ja stereotüüpsed Adam Sandleri filmid. [...] On kummaline, et ühest küljest utsitatakse meid majanduslikult vastutustundlikud olema, kuid kõrgemad ülemused lubavad teatavatel talentidel oma ennekuulmatute nõudmistega meid verest tühjaks imeda.»
  • «Anname aastas välja ainult tosinkond Columbia Picturesi filmi. Ja me maksame endiselt Adam Sandlerile. Milleks?»
  • «Et saada tippstuudioks, ei tohi Sony pühadeajal esilinastada süngeid filme (nagu näiteks «Lohetätoveeringuga tüdruk»). Keegi ei taha pühadeajal näha selliseid filme nagu «Tüdruk» (mis on muide suurepärane film).»