Jamie Dornan paistab olevat viimasel ajal seksika sadisti rollile spetsialiseerunud. Foto: Rex
Inimesed
6. detsember 2014, 08:00

"Langus": Andersoni seksikas kassi-hiire mäng sarimõrvariga

Krimisarja "Langus" on nimetatud viimaste aastate kõige provokatiivsemaks Briti seriaaliks. Omaaegne "Sala-toimikute" täht Gillian Anderson kehastab politseiuurijat, kes rahuldab oma seksinälga vägagi mehelikul moel.

Ning korraliku pereisa maski varjus ohvritele jahti pidav sarimõrvar on peatne seksisümbol nr 1 – erootilise bestselleri "Viiskümmend halli varjundit" ekraniseeringu meespeaosatäitja Jamie Dornan.

"Miks ei või naine üheöösuhet ihata?"

Gillian Andersoni tegelaskuju, Londoni politseiuurija Stella Gibson saadetakse Belfasti üht mõrva uurima. Ent kui ilmneb, et jahti tuleb alustada sarimõrtsukale, peab Stella kauemaks Põhja-Iirimaale jääma. Algab kassi-hiire mäng leinanõustaja Paul Spectoriga (Dornan). Päevasel ajal on mees korralik pereisa, öösel töötab näiliselt nõuandeliinil, kuid tegelikult passib juba uusi ohvreid – noori tumedapäiseid edukaid naisi, kelle üle ta ihkab absoluutset võimu.

46aastane Gillian, kes Londonis Old Vici teatris lõikab loorbereid haavatava Blanche DuBois’na Tennessee Williamsi meistriteose "Tramm nimega Iha" värskes lavastuses, on "Languses" hoopis teist masti naine. Juba seriaali avaosa pani Briti telepubliku ahhetama,

sest Stella Gibson rahuldas oma seksinälga väga mehelikul moel – pistis nägusale politseinikule oma hotellitoa numbri pihku, kuid ei tahtnud temast pärastpoole enam midagi teada.

Näitlejannat paneb telepubliku, aga ka ajakirjanike reaktsioon pead murdma. "Miks on meie ühiskonnas aastal 2014 nii šokeeriv, et üks naine on ilmselgelt otsustanud vallaline olla ning ihkab ühe- või kaheöösuhet?" küsis Gillian Daily Telegraphi reporteri uudishimutsemise peale. "Miks on nii šokeeriv, et üks teatud vanuses naisprofessionaal midagi sellist võiks teha?"

Ehk erutab see teema vaatajaid, sest Gillian on jälle üksik? Ta on kaks korda abielus olnud. Esimesest kooselust on näitlejannal 20aastane tütar Piper, hilisemast armusuhtest briti ärimehe Mark Griffithsiga kaks poega: Oscar (7) ja Felix (6).

Kuigi Gillian toonitab, et "Languse" vaatamisel ei tohi seksiteemale keskenduda – ja tal ongi õigus, sest see on vaid pealispind –, võrgutatakse publikut nii kaunite ohvrite kui ka politseiuurija endaga, keda tundmatu salasilm (ja ühtlasi televaataja ise) avakaadris läbi vannitoa kapiukse piilub. Ning Stella ja mõrtsuka vahel on ilmselgelt seksuaalne pinge.

Tulekul vähemalt kolm hooaega

Jamie Dornan paistab olevat viimasel ajal seksika sadisti rollile spetsialiseerunud. Veebruaris esilinastuvas "Viiekümnes hallis varjundis" kehastab ta romantilist naisepiitsutajat Christian Greyd.

Ka Spectorina on ta lummav tapamasin. Mida produtsendid temas näevad, et talle selliseid osi pakuvad? "Mul pole õrna aimugi. Ma ei tea..." kogeleb Põhja-Iirimaalt pärit Dornan Daily Telegraphi sondeeriva küsimuse peale.

Kuid endise modellina, kelle õlitatud torso viis aastat tagasi Calvin Kleini trussikureklaamis miljoneid naisi (ja mehigi) hullutas, peaks ta oma võludest väga hästi teadlik olema.

Kas näitlejat ei häiri, et ta sarimõrtsuka nii glamuurseks teeb? "Jamie ei mängi seda nii, ta lihtsalt juhtub olema nägus mees," tormab Gillian provokatiivse küsimuse peale nooremat kolleegi kaitsma. Jamie ise kogeleb, et tema küll Spectorit meelega ahvatlevaks ei muuda.

"Ta on kirjutatud väga sarmikaks ja ma olen alati üritanud seda mängida."

Näitlejale meeldib, et tapja on pealtnäha armastav abikaasa ja isa ning ametilt hingehoidja – see teeb rolli põnevamaks. Esimese hooaja võtetel ei osanud ta Spectori isatunnetega samastuda. "Aga nüüd suudan," ütleb mullu novembris pisitütre saanud Jamie.

Stella Gibsonit on nimetatud intrigeerivaimaks naisvõmmiks Briti telemaastikul pärast Helen Mirreni kehastatud Jane Tennisoni. Homme õhtul ETV ekraanile jõudva "Languse" stsenarist Allan Cubitt kirjutas muuseas ka "Peamise kahtlusaluse" teise hooaja osad.

"Languse" teisel hooajal on Cubitt aga juba režissööri osas. Pole vist suur patt mainida, et seksikas psühhopaat Spector tegutseb selgi hooajal. Plaanis on neid vändata vähemalt kolm.

"Inimestel on sellise draama järele isu ja nad on surmast haiglaselt lummatud," usub Jamie. "Ja "Languse" puhul on iseäranis huvitav see, et tapja on algusest peale teada."

Gillian on süngete teemadega tegelnud nii "Salatoimikutes" kui ka kurikuulsast inimsööjast Hannibalist rääkivas telesarjas. ""Langus" on võrreldes kõige muuga, kus ma mänginud olen, hoopis isemoodi sünge," kinnitas näitlejanna Hull Daily Mailile.

""Langus" on palju psühholoogilisem ja inimese eri tahke uuriv. See lisab sügavust. Ja häirib meelerahu."