TÄNU TÜTRELE: «Hea tunne on,» ütleb peaministriproua Luisa Värk, kes pääses «Eesti laulu» poolfinaali oma tütrest Miina Rihannast inspireeritud looga.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
5. detsember 2014, 07:00

LUISA VÄRK PÄÄSES "EESTI LAULU" POOLFINAALI: "Suur võimalus ja kihvt kogemus!" (56)

"Hea tunne on. Üle pika aja sellisest võistlusest osavõtmine on kindlasti suur võimalus ja kihvt kogemus," ütleb peaministriproua Luisa Värk, kes pääses "Eesti laulu" poolfinaali oma tütrest Miina Rihannast inspireeritud looga. 

Luisa ja Mikk Tammepõllu koostöös sündinud lugu "Minu päike" on positiivse mõtte, sõnumi ja viisiga laul, mis Luisa arvates jääb nii mõnelegi inimesele meelde. "Mingit väga keerulist sisu seal pole, kõik on sõnades kirjas," ütleb ta. Lugu ei ole kirjutatud spetsiaalselt lauluvõistluseks. "Kandideerisin kahe looga. Teeme Mikuga uue plaadi materjali, need kaks lugu olid valmis ja otsustasime lihtsalt, et proovime," põhjendab ta osalemist.

Luisa ja Miku koostöö sai alguse üsna juhuslikult. "Miku muusika on mulle alati sümpatiseerinud ja nii me saimegi ühel päeval täiesti võõraste inimestena kokku, istusime maha ja rääkisime, mida teineteiselt ootame. Tundub, et on olnud mõlema jaoks inspireeriv aeg."

"Ütleme nii, et tänavune üldine tase on kurb, väga igav oli," kommenteerib tänavuse "Eesti laulu" žürii liige Toomas Puna võistlusele esitatud lugude üldpilti.

Toomase sõnul polnud laulud mitte ühesugused, vaid lihtsalt väga igavad. "Refrääne polnud. Mina isiklikult ei leidnudki 20 lugu, mida välja valida, peaaegu kõik jooksid minu jaoks lati alt läbi. Kümmekond laulu ehk olid sellised, mille eest ma oleks nõus natukenegi võitlema," ütleb Puna ja räägib, et umbes 12 lugu olid sellised, mis said esimese kuulamisega žüriiliikmete seast normaalse arvu toetajaid.

"Edasi oli ikka päris palju vaidlemist, kuulamist ja mõtlemist," ütleb ta.

"Ma pigem kommenteerin praegu neid lugusid, mis välja jäid, aga kõige rohkem oli ikka selliseid sihituid, igavaid laule, mida kuulates sa ei saagi aru, kellele see mõeldud on või mida on tahetud öelda," ei anna Puna armu.

219 loo kuulamiseks aega üks päev

Kui maailmas tehakse praegu tema sõnul palju elektroonilist tantsumuusikat, siis tänavuste "Eesti laulule" kandideerinute seas seda praktiliselt polnudki. "Rokki polnud ülemäära palju, oli täpselt parasjagu ja tõsiselt põnevat alternatiivi oli samuti väga-väga vähe. Täitsa igav tapeet! Üldpilti vaadates ma julgen küll öelda, et kuigi lugusid oli tänavu rekordarv, siis ei tähendanud see kahjuks kvaliteeti, vaid kvantiteeti."

Raadio 2 muusikajuhi Erik Morna sõnul meenutas talle suur osa tänastest lugudest eelmise aasta superfinaali. "Tänases muusikavalikus oli palju tantsivaid naisi ja halavaid bluusimehi. Kõik muusikud, kes oleksid eelmisel aastal ladunud heavy metal’it, on tänaseks blues’i pööranud," kommenteeris Morna.

Lauljatar Anne Veski jaoks selget liidrit ei eristunud. "Paljud laulud algasid paljutõotavalt, aga ei jõudnud lõpuks kuskile. Hea laulu puhul on väga tähtis, et inimene ise teaks, millest ta laulab ja miks ta laulab ning laulus peab olema meeldejääv osa, siis jõuab sõnum kindlasti kuulajani."

Žüriil oli 219 esitatud loo ülekuulamiseks aega üks päev ja õhtuks olid žüriiliikmed omadega päris läbi. "Istusime seal varahommikust õhtuni välja. Mul süda läigib, tõesti ei tunne ennast praegu hästi," ütles Puna mõni aeg pärast töö lõppu.

Züriisse kuulusid Erik Morna, Toomas Puna, Owe Petersell, Siim Nestor, Kaupo Karelson, Valner Valme, Lenna Kuurmaa, Ago Teppand, Anne Veski, Ingrid Kohtla ja Mingo Rajandi.

20 valitud muusikapala võistlevad veebruaris kahes poolfinaalis – 7. Ja 14. veebruaril. Poolfinaalidest edasi pääsenud kümme parimat astuvad 21. veebruaril "Eesti laul 2015" finaalis Nordea kontserdimaja lavale.

«Eesti laul 2015» poolfinalistid

Lugu / Esitaja / Autorid

1. «Burning Lights» / Daniel Levi / Daniel Levi Viinalass.

2. «Exceptional» / The Blurry Lane / Kristina Bianca Rantala.

3. «Goodbye to Yesterday» / Elina Born ja Stig Rästa / Stig Rästa.

4. «Hold On» / Liis Lemsalu & Egert Milder / Liis Lemsalu, Madis Lett, Egert Milder, Henri Kuusk, Rob Montes.

5. «Idiot» / Kali Briis Band / Alan Olonen.

6. «Kellega ma tutvusin?» / Nimmer-Schmidt / Fredy Schmidt, Andero Nimmer.

7. «Kohvitassi lugu» / Miina / Miina Rikka.

8. «Kolm päeva tagasi» / Mari / Mariliis Jõgeva.

9. «Kordumatu» / Bluestocking / Maria Soikonen.

10. «Kuum» / Demie feat Janice / Raimo Ugast, Jaanika Merelaht.

11. «Light Up Your Mind» / Wilhelm / Anett Kulbin, Paul Neitsov, Jorven Viilik.

12. «Minu päike» / Luisa Värk / Mikk Tammepõld, Luisa Värk.

13. «Päev korraga» / Karl-Erik Taukar / Karl-Erik Taukar, Mark-Eric Kammiste, Fred Krieger.

14. «Saatuse laul» / Airi Vipulkumar Kansar/ Urmas Kõiv, Anneli Kõiv.

15. «Superlove» / Elisa Kolk / Vahur Valgmaa.

16. «This Is Our Choice» / Triin Niitoja & John4 / Jaanus Saago, Triin Niitoja.

17. «Tiiu talu tütreke» / Kruuv / Allan Kasuk.

18. «Troubles» / Robin Juhkental & The Big Bangers / Robin Juhkental & The Big Bangers.

19. «Unriddle Me» / Elephants From Neptune / Jon-Arnold Mikiver, Robert Linna, Rain Joona, Markko Reinberg.

20. «Üle vesihalli taeva» / Maia Vahtramäe / Olav Osolin.