Koduteatris on Saara Kadakul parajasti käsil Andres Noormetsa lavastus „Kolm õde”, milles ta mängib Irinat. Foto: Heiko Kruusi
Inimesed
4. detsember 2014, 16:06

Bianka, Arabella, Lasnamäe narkodiiler – ikka Saara Kadak

Täna jõuab kinodesse noortefilm "Nullpunkt”. Üht peaosatäitjatest mängib 24aastane Saara Kadak. Saarale ei ole see esimene filmiroll, ekraanil oli ta juba gümnaasiumi ajal. 

Tegelikult on Saara aga eelkõige teatrinäitleja – pärast Viljandi kultuuriakadeemia lõpetamist 2013. aastal suundus ta tööle Rakvere teatrisse. 

Tegutsed nüüd Rakveres, aga tegelikult oled ju Tallinna tüdruk? 

Jah, olen Tallinnas sündinud ja kasvanud. Lapsepõlv möödus Lasnamäel ning noorus Mustamäel. Olen käinud kolmes koolis, gümnaasiumis käisin Tallinna 32. keskkoolis teatriklassis, teatriõpetaja ja juhendaja oli Gerda Kordemets. Veel õpetasid seal näiteks Anti Kobin ja Laine Mägi. 

Kust sa teatripisiku said? Või unistasid juba väiksena näitlejakutsest? 

Lapsepõlvest küll ei mäleta, et oleks sellest unistanud. Kõik tuli natuke hiljem. Põhikoolis esinesin kõiksuguste tantsunumbrite, laulmiste, luuletuste ja näidendikestega. Mulle väga meeldis ning tundus, et see tuleb hästi välja. Mäletan, kui mõtlesin välja ja „lavastasin” jupi "Kevadest”, ise mängisin Teelet. Kõik see ettevalmistus ja proovid ja esinemine tundus nii põnev. Hiljem sain ühelt enda jaoks väga oluliselt õpetajalt kiita ja ilmselt sealt tekkis mõte, miks mitte proovida seda rada mööda edasi minna.

Samal ajal käisin mõne aasta hääleseades/laulutundides Helen Tartes-Babkina juures, kes minu muusikalivaimustust nähes tutvustas mulle aeg-ajalt välismaa teatri- ja muusikakoolide brošüüre. Nii palju kui võimalik, käisin tol ajal linnahallis muusikale vaatamas, ilmselt sain ka sealt pisiku külge. Eks aitas kaasa seegi, et käisime tihti perega ja kooliga muuseumites, ringreisidel, kontsertidel.

Nii et siis põhikooli lõpus, kui tuli otsustada, mis gümnaasiumi edasi minna, tundus 32. keskkooli teatriklass hea variant.  

Kas sa laulad ka praegu? Või on isegi mõni plaat välja tulemas?

Keskkoolis teatriklassi kõrvalt tehti mulle pakkumine laulda plaadi "Taevamenüü" jaoks. Aga ega peale selle plaadi pole mul rohkem midagi ilmunud, sest siis sain juba sisse Viljandi kultuuriakadeemiasse ja mõtted läksid pigem teatri kui laulmise peale. Aga laulda meeldib siiani väga, kui vähegi võimalus tekib. Kuigi publiku ees laulmist pelgan ma tegelikult hirmsasti... 

Reedel esilinastub "Nullpunkt”, kus sina Biankat mängid. Kuidas tundub, meeldis? 

"Nullpunktis” meeldis mulle väga kaasa teha. Kõik toimus korrektselt, planeeritult ja professionaalselt. Meie klassi kamp oli väga tore ja muidugi Märt Pius, kellega oli äärmiselt armas, meeldiv ja turvaline koostööd teha. Ning Bianka on minu endaga suhteliselt sarnane.

See on naljakas, näib, et koolinoorte mured ja rõõmud tahavad minuga kogu aeg kaasas käia. Keskkoolis osalesin filmis "Klass”, siis tuli sari "Klass: elu pärast”, teatrikooli ajal tegime Rakvere teatris lavastust "Nullpunkt”, nüüd sain osaleda filmis „Nullpunkt” ning jaanuaris jõuab ETV ekraanile ka "Nullpunkti” seriaal. Ilmselt olengi kõige rohkem kaameraminuteid veetnud koolipinki nühkides. 

On tulekul veel midagi, kus osaled?

Praegu filmirolle ei ole, küll aga jagan ennast teatri ja kolme sarja võtete vahel. Üks on "Viimane võmm”, mis praegu ka ekraanil jookseb. Teine on Ilmar Raagi noorte sõjaväesari "Vabad mehed”, kolmas Arun Tamme ja Andres Kõpperi draamasari "Restart”. Kaks viimast tulevad välja uue aasta alguses. Kui "Nullpunkt” kaasa arvata, siis uuel aastal näeb mind neljas sarjas.

Mul on hea meel, et igas seriaalis on mu roll üsna erinev. Näiteks "Nullpunktis” olen selline armas ja ilus tüdruk, kellele meeldib laulda. "Viimases võmmis” olen Kotka tütar Arabella, tujudega ja pisut karmisõnaline. Ilmar Raagi sarjas olen Lasnamäe narkodiiler, paksu meigiga ülbe tibi. Ja "Restardis” olen alguses totaalne kinninööbitud kampsuniga liivahiir ja töötan antikvariaadis, kuid sarja kestel kasvab minust ilus ja enesekindel noor naine. 

Millega Rakvere teatris praegu tegeled? Sest teater on ju sul vist ikka see põhiline… 

Rakvere teatris on käsil Andres Noormetsa lavastatud „Kolm õde”, kus ma mängin Irinat. Proovid käivad, aga juba on selge, et tuleb omanäoline ja huvitav. Soovitan kindlasti vaatama tulla!

Jääb sul teatri ja filmitöö kõrval millekski muuks ka aega? 

Kui päris aus olla, siis ega väga palju jää küll. Aga natuke ikka. Puhata tuleb ju vahepeal ka. Ja kui seda natukest vaba aega on, siis kohtun pere ja sõpradega, vaatan filme, loen, teen käsitööd, nikerdan, joonistan, katsetan köögis midagi, käin metsas ja rabas, teen trenni, pildistan, laulan, mängin pilli, käin teatris, kuulan muusikat jne. No ei olegi nii vähe, tuleb välja! 

Noortedraama reedest kinos 

Allfilmi ja rahvusringhäälingu toodetud "Nullpunkt” on Margus Karu menuromaanile tuginev draama tänapäeva noorte põletavamatest probleemidest: koolikiusamisest ja sellest tingitud madalast enesehinnangust, kohanemisraskustest ning tunnustuse otsimisest.

Tundliku ja püsimatu loomuga Johannes saab sisse Tallinna eliitkooli ning võiks eeldada, et ta elu hakkab ülesmäge minema. Tegelikult satub ta klassikaaslaste vaimse terrori alla. Ta hakkab otsima tunnustust vanadelt Lasnamäe sõpradelt, kes pühendavad aega pigem uimastitele, ringilonkimisele ja pidutsemisele kui koolikohustuse täitmisele. Kodus peab Johannes toime tulema oma ema süveneva vaimuhaigusega. Pingete kuhjumise tagajärjel avastab noormees end ühel hetkel nullpunktis, kus tal tuleb hakata end kildhaaval taas üles ehitama.

Filmi režissöör on Mihkel Ulk, stsenarist Margit Keerdo-Dawson, operaator Mihkel Soe, kunstnik Sirly Oder, monteerijad Margo Siimon ja Hendrik Mägar, helilooja Janek Murd, produtsent Evelin Soosaar-Penttilä.

Osades: Märt Pius, Epp Eespäev, Suur Papa, Saara Kadak, Linda Kolde, Henrik Kalmet, Reimo Sagor, Külliki Saldre, Tambet Tuisk, Kärt Tomingas, Raimo Pass, Brigitte Susanne Hunt, Aleksander Eeri Laupmaa, Tõnu Tamm ja Ingmar Jõela.