Kuningas Richard III näo rekonstruktsioon.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
3. detsember 2014, 22:20

Kuninganna Elizabeth II polekski vereliini kohaselt õigus troonile? (7)

15. sajandil Inglismaad valitsenud kuningas Richard III DNA-analüüs näitab, et praegusel kuninganna Elizabeth II ei pruugigi olla õigus troonile.

Teadlased võrdlesid surnud kuninga säilmetest võetud geene tema praeguste elavate järeltulijatega ning avastasid, et geenid ei klapi − pärijaliinis on vallaslaps.

Professor Kevin Schurer kinnitab, et nad ei väida, justkui ei peaks Elizabeth II praegu valitseja olema, kuid avastusel on ajalooline tähtsus sugupuud arvesse võttes, kirjutab Metro.

Kuna kuninga Y-kromosoomis leiti erinevusi, näitab see, et keegi Tudoritest tegi kõrvalehüppe. Kes see oli, ei oska teadlased öelda. Schureri sõnul võib vastuse anda kuningas Edward III ja tema poja Johni geenide uurimine. Juhul kui muutus geenides peab ka siin paika, polnud Johni pojal Henry IV seega õigust troonile, mis tähendab, et sama kehtis ka Henry V ning kaudselt Tudorite puhul.

Avastusest hoolimata ei soovi Schurer hakata ümber kirjutama Rooside sõda puudutavat või hakata kukutama troonilt Elizabeth II.

Leicesteri ülikooli teadlased uurivad Richard III säilmeid juba 2012. aastast. Kuninga surnukeha maetakse ümber Leicesteri katedraali tuleval aastal.