Stephen Hawking (vasakul) andmas BBC-le intervjuud.Foto: Kuvatõmmis / YouTube
Maailm
3. detsember 2014, 16:56

Professor Hawking: tehisintellekti arenguga võib kaasneda inimkonna häving (16)

Püüded luua mõtlevaid masinaid kujutavad endast inimkonna eksistentsile suurt ohtu, arvab Suurbritannia silmapaistvamaid teadlasi Stephen Hawking. "Täiusliku tehisintellekti arenguga võib kaasneda inimkonna lõpp," ütles ta BBC-le.

Professor Hawkingi hoiatus tuli vastuseks küsimusele uue versiooniga tehnoloogia kohta, mida rasket haigust põdev teadlane suhtlemisel kasutab ning mis sisaldab tehisintellekti. Hawkingi kõnet ja liikumist takistab amüotroofne lateraalskleroos ehk ALS (amyotrophic lateral sclerosis), mis on sulgenud suure mõtleja vaimu kehasse vangi. Oma mõtteid saab ta väljendada Inteli arendatud süsteemi abil. Selle süsteemi väljatöötamisel on olnud osalised ka Briti ettevõtte Swiftkey eksperdid. Nende tehnoloogia uurib, kuidas professor Hawking mõtleb, ning pakub talle välja sõnad, mida ta võib tahta kasutada.

Professor ütleb, et nii kaugele arenenud tehisintellekti algelised vormid on osutunud juba väga kasulikeks, kuid ta kardab tehisintellekti inimesega võrdseks muutumise või tema ületamise tagajärgi. "Aeglase bioloogilise evolutsiooniga piiratud inimesed ei suuda võistelda ja tõrjutakse välja," rääkis Hawking.

Cleverboti kõnemasina looja Rollo Carpenter on professorist märksa optimistlikum: "Mina usun, et me jääme tehnoloogiat juhtima küllalt pikaks ajaks ning see teeb võimalikuks lahendada paljud maailmaprobleemid, mis kerkivad." Tehisintellekt on positiivne jõud, arvab ta.

Siiski ei ole Hawking ainus, kes tuleviku pärast muretseb. Kardetakse, et lühema aja jooksul on targad masinad võimelised üle võtma ülesandeid, mida siiani on täitnud inimesed. Tehnoloogiaettevõtja Elon Musk hoiatab, et tehisintellekt on pikemas perspektiivis "meie suurim eksistentsiaalne oht".

Professor Hawking on aga vaimustatud uuenevatest suhtlemistehnoloogiatest ning ootab igatsusega oma uut süsteemi, mille abil ta suudaks palju kiiremini kirjutada.

Vaid üks asi on tema kasutatava tehnoloogia juures muutumatu, see on hääl, mille masin kuuldavale toob. Hawking möönis, et hääl on küll robotlik, kuid kinnitas, et ta ei soovi seda muuta. "Sellest on saanud minu kaubamärk ning ma ei muuda seda loomulikumaks hääleks ühes Briti aktsendiga," sõnas teadlane. "Olen öelnud, et lapsed, kes vajavad arvutihäält, tahavad sellist nagu minul."