HEA SURVE: Ikevald Rannap tõi konkursile kaks lugu – oma soololaulu ja teise loo bändi Rocket repertuaarist. Ikevald ütleb, et üks lugu räägib armastusest ja teised praegu Eestis ja maailmas toimuvast. «Nagu ikka – me, muusikud, tahame üles kutsuda rahule ja sellele, et läheks paremini.»Foto: MATI HIIS
Inimesed
2. detsember 2014, 07:00

Napilt jõutud: "Mul sai printeris tint otsa!" (3)

"Kuna ümbrikusse tuleb panna ka loo sõnade tõlge ja mul polnud printeris tinti, siis pidin sõnad käsitsi kirjutama. Kõlab lausa tobedalt!" seletas eile lõuna paiku telemaja fuajees Rolf Roosalu – miks ta oma loo alles mõni minut enne konkursi "Eesti laul 2015" tähtaja kukkumist ära tõi.

"Väikese puhkuse järel olen, jah, tagasi. See veteran kõlab küll, nagu ma oleks umbes 70aastane," naerab Rolf, keda meedia armastab tituleerida "Eesti laulu" veteraniks.

Rolf esitas võistlusele eestikeelse laulu, mis räägib hetkede ja võimaluste püüdmisest. "Kirjutasin oma akustilisele albumile ühe uue loo ja mõtlesin, et see võiks siia sobida. Lugu räägib sellest, et keegi ei koputa su uksele, vaid pead ise enda eest väljas olema. Aga midagi ei juhtu, kui see läbi ei lähe," ütleb Rolf.

Telemaja fuajees käib esmaspäeva lõuna paiku tavapäratult tihe sagimine. Püsti on pandud prožektorid, ootel on telekaamerad ning sähvivad fotoaparaadid. Taas on käima läinud Eesti suurim laulukonkurss "Eesti laul", mille võitjale avaneb uks Eurovisioni lauluvõistlusele.

Tund enne kella kukkumist astub telemaja fuajeesse ansambel Trafficu solist Silver Laas. "Tundus seekord kuidagi sobiv lugu olevat," ütleb Silver, kes on Trafficuga "Eesti laulu" finaalipirukat juba kord maitsta saanud, kui seal võistles Trafficu lugu "Für Elise".

Lea Dali Lion on tagasi

"Kaotama ei tule siia keegi, aga me pole veel nii kaugele mõelnud," ütleb Silver finaali pääsemise kohta. "Läheb, kuidas läheb." Esitatud lugu on eestikeelne, nagu Trafficu looming ikka. "Seal on Trafficut, aga natuke ehk üllatusi ka – lugu on natuke intiimsem, kui eelnevad," paljastab ta pisut. Selle kohta, et lugu alles tund enne esitustähtaja kukkumist toodi, ütleb Silver, et bänd püüdis ikka viimase hetkeni veel asja paremaks teha.

Oma loo esitab võistlusele ka Lea Dali Lion, kes tänavu, pärast võitlust rinnavähiga, on teinud comeback’i. "Nüüd taluvad mu kõrvad jälle muusikat, saan laulda ja lugusid kirjutada. See on nii hea tunne!" õhkab Lea ja lisab, et ta pole ammu stuudios käinud. "Nüüd sain aru, et lugude tegemine, arranžeerimine ja kogu valmimisprotsess on lahe ja teeb mu hullult õnnelikuks!"

Lea poetas kasti ingliskeelse loo, mis on kirjutatud päriselust ja temast endast. "Seal on üks hästi oluline elutõde sees, mida ei ole harjutud rakendama. Ma räägin tõsieluloo – iseendast – ja näitan, kuidas saab eri olukordadele läheneda." Lea ütleb, et tema ei tulnud "Eesti laulule" võistlema. "Selles elus ei võistle ma mitte milleski ja mitte kuskil. Elu pole võistlus, vaid protsess, mida ma lihtsalt naudin," ütleb ta. "Kui see on võistlus, las ta olla, mind see ei häiri. Mina ei lähe võitma ega kaotama, vaid andma endast kõik, mis mul on – lähen oma missiooni täitma."

Adamsonil kolm lugu

Lea tõi oma loo ära umbes kolmveerand tundi enne tähtaega. "Täitsa tobe! Ma kirjutasin selle loo juba millalgi suvel ja sain kohe aru, et see on "Eesti laulu" lugu," ütleb Lea, kes ingliskeelse muusikaga tihti just areenile ei tule. "Aga need sõnad miskipärast tulid inglise keeles. Suvel mõtlesin, et tähtaeg on alles nii kaugel! Mingi hetk mõtlesin, et veel on kuu aega. Ja nüüd reedel avastasin, et jäänud on vaid paar päeva. Läksin siis reede õhtul stuudiosse ja paar ööd tegin seda lugu."

Kuuendat aastat järjest on kohal ka Margus Vaher, kes samuti vaid kümmekond minutit enne kellakukkumist kohale jõuab. "Ma pole varem edasi pääsenud, aga usun, et järjekindlus viib sihile," ütleb

Margus. "Esitasin kaks lugu – "Vampire Queen", mis räägib, et ükskõik, kuidas sa midagi teed, on alati võimalus paremini. Teine lugu on "High Stakes Game", mis räägib mehe ja naise mängust, kus kaartideks on silmad ja panusteks südamed."

Margus jäi esitamisega viimasele hetkele seetõttu, et plaadi lood said viimase lihvi pühapäeva öösel ja esmaspäeval käidi Helen Adamsoniga Pärnus koolikiusamise vastaseid loenguid andmas.

Margusega koos tuli ka Helen Adamson, kelle sõnul on "Eesti laul" nii tähtis üritus, et muusikuna oleks selle vahelejätmine lausa patt. Helen esitas konkursile kolm lugu, mis kõik kannavad sotsiaalset sõnumit. "Kõige tugevama sõnumiga on laul "No Better Way", mis räägib sellest, et kõik inimesed on parimad sellistena, nagu nad on, tehes seda, mida armastavad ning ei pea püüdma olla keegi teine." Kuigi Helengi jõudis telemajja alles viimasel pooltunnil, jõudsid tema lood kasti tegelikult juba möödunud reedel. "Kui me Margusega lõunat sõime, selgus, et ingliskeelsete sõnade puudumisel võib lausa disklahvi saada. Ma siis kiiresti printisin sõnad välja ja tõin need siia."

Tänavune võistlus tegi 219 esitatud looga uue rekordi

Täna lõppes lugude esitamine suurimale kodumaisele lauluvõistlusele "Eesti laul 2015". Kokku laekus 219 muusikapala. Tavaks on saanud, et laulud laekuvad viimasel minutil, kuid tänavu esitati erandina palju heliteoseid ka enne lõplikku tähtaega. Koos täna laekunud heliteostega on seitsme aasta jooksul lauluvõistlusele esitatud 1128 lugu. Juba sellel neljapäeval valib žürii välja 20 paremat laulu. Poolfinalistid avalikustatakse neljapäeva õhtul kell 19 saates "Ringvaade".

"Eesti laul 2015" produtsendi Heidy Purga sõnul on sellises mahus laulude esitamine "Eesti laulule" väga suur kompliment. "Oleme aasta aastalt olnud tõusulainel. Ma ei mäleta, et eelnevatel aastatel oleks enne laulude esitamise tähtaega toimunud nii palju otsest suhtlust artistidega. Küsimusi oli alates sobilikust laulu pealkirjast kuni reglemendi detailideni," sõnas Purga. ETV meelelahutustoimetuse juhataja Mart Normet kinnitab, et esimene pilguheit laulutoojate nimistule on esinduslik.

"Uhke tunne on. Väikese liialdusega saab öelda, et kõik on kohal: nii vanad tuntud tegijad kui ka uued talendid. Konkurss tuleb äge," rõõmustab Normet. Žürii valib heliteoste hulgast 20 paremat ja avalikustab need hiljemalt 5. detsembril, poolfinaalid peetakse 7. ja 14. veebruaril, finaal 21. veebruaril 2015.