Foto: Mati Hiis
Üritused
1. detsember 2014, 16:26

GALERII JA VIDEO | Eesti Laulu tähtaeg kukkus! Lea Dali Lion: tõin konkursile iseendast rääkiva loo (12)

Telemaja fuajees käib esmaspäeva päeval tavapäratult tihe sagimine, püsti on pandud prožektorid, valmis telekaamerad ning sähvivad fotoaparaadid. Taas on käima läinud Eesti suurim laulukonkurss Eesti Laul, mille võitja paneb lisaks surematule kuulsusele taskusse ka pileti Eurovisioni lauluvõistlusele.

"Kirjutasin oma akustilisele albumile ühe uue loo ja mõtlesin, et see võiks siia sobida. Midagi ei juhtu, kui see läbi ei lähe," ütleb Rolf Roosalu, kes esitas võistlusele eestikeelse loo, mis räägib hetkede ja võimaluste püüdmisest.

Oma loo esitab võistlusele ka Lea Dali Lion, kes tänavu, pärast võitlust rinnavähiga, on teinud comeback'i. Lea poetas kasti ingliskeelse loo, mis on kirjutatud päris elust ja temast endast. "Seal on üks hästi oluline elutõde sees, mida ei ole harjutud rakendama. Ma räägin tõsieluloo, iseendast, ja näitan, kuidas on võimalik erinevatele olukordadele läheneda."

Mine tea, kas muusikuid hirmutavad kaamerad ja igal aastal viimase esitamise tunni kajastamine meedias, aga päris tihti juhtub nii, et keegi jookseb kapuutsi ja talvemütsi mähkununa ruttu uksest sisse, viskab loo kasti ja veel enne kui uks tema järelt sulguda jõuab, jookseb juba ruttu minema ilma, et ükski ajakirjanik või fotograaf reageeridagi jõuaks. Mõni uuem tulija poetab mokaotsast kaamerasse paar sõna ja lahkub siis hirmunud näoga.

Konkursile laekus kokku 219 muusikapala. Koos täna laekunud heliteostega on seitsme aasta jooksul lauluvõistlusele esitatud 1128 lugu.

Juba sellel neljapäeval valib žürii välja 20 parimat laulu. Poolfinalistid avalikustatakse neljapäeva õhtul kell 19 saates "Ringvaade".

Eesti Laul 2015 produtsendi Heidy Purga sõnul on sellises mahus laulude esitamine Eesti Laulule väga suur kompliment. “Oleme aasta-aastalt olnud tõusulainel. Ma ei mäleta, et eelnevatel aastatel oleks enne laulude esitamise tähtaega toimunud nii palju otsest suhtlust erinevate artistidega. Küsimusi oli alates sobilikust laulu pealkirjast kuni reglemendi detailideni,” sõnas Purga. “Võib järeldada, et Eesti Laul on ainulaadne ja selle sündmuse järgi on mõistlik muusikutel oma plaane ka edaspidi seada. Samas on see ka märk, et televisiooni mõistes ei olegi oma muusikat võimalik väga kuhugi pakkuma minna.”

ETV meelelahutustoimetuse juhataja Mart Normet kinnitab, et esimene pilguheit laulutoojate nimistule on esinduslik. "Uhke tunne on.Väikese liialdusega võib öelda, et kõik on kohal: nii vanad tuntud tegijad kui uued talendid. Konkurss tuleb äge," rõõmustab Normet. "Poolfinaalid ja finaal toimuvad juba veebruaris, nii et veebruar 2015 saab olema Eesti Laulu kuu.”