VUTILEGEND: Selgete kulumisjälgedega Darth Mäger pidi pärast kaht järjestikust jalgpalli-võiduaastat alla vanduma, kuid üks tema inseneridest ehitab tänu talle nüüd juba maailmaklassi roboteid.Foto: Mattias Tammet
Eesti uudised
1. detsember 2014, 07:00

FOTOD JA VIDEO: kas "Robotexi" robotid on vaid mänguasjad? (4)

Eesti juba klassikaks muutunud robootikavõistlust "Robotex" peeti nädalavahetusel kolmeteistkümnendat korda. Tihtipeale uimasevõitu, vastu seina sõitvaid roboteid vaadates võib tekkida tunne – mille jaoks see kõik? Ja miks on TTÜ spordihall huvilisi puupüsti täis? 

Eelmised kaks aastat järjest jalgpallivõistluse võitnud Darth Mägra nimelise roboti insener Ronald Tammepõld oli oma robotiga kohal ka seekord. Roboti projekt osutus seejuures kahe aasta eest nii edukaks, et eelmise aasta võistluse võitmise jaoks täiendamist ei vajanud. Tänavugi seisis robot veel paari päeva eest TTÜs näitusel klaaskapis. "Robotexi" jaoks puhuti talt aga tolm maha ja laeti akud täis. Nüüdseks olid konkurendid Mägrast siiski ette jõudnud.

Enamik on üliõpilased

Tammepõllule on see juba viies "Robotex". Infotehnoloogia vallas on viis aastat pikk aeg – esimene iPhone lasti näiteks müüki vaid seitse ja pool aastat tagasi. "Robotex" on samuti selle aja jooksul edasi arenenud, aga Tammepõllu hinnangul on asi rohkem oskustes ja professionaalsuses kui tehnoloogias. "Enamik on siin üliõpilased. Entusiastlikud tudengid üritasid midagi teha, aga ei saadud asju valmis ja tehti väga ulmelisi asju," muigab Tammepõld.

Nüüd on osalejad rahulikumad ja varasemaid kogemusi antakse uutele põlvkondadele edasi. "Robotiklubid on ise paremini organiseeruma hakanud. Nad on saanud kogemusi, kuidas keerulisemaid süsteeme arendada."

Kui nüüdseks on Tammepõllu aktiivsed "Robotexi" võistlused võisteldud, siis robootikast ta lahti lasknud ei ole. Vastupidi – nüüd töötab Tammepõld soomlaste ettevõttes ZenRobotics, mis arendab ja ehitab jäätmeid sorteerivaid roboteid. Seda, et selline ettevõte loodi Soomes, mitte Eestis, ei tasu ilmselt pahaks panna, sest Tammepõllu sõnul ei tehta kusagil Euroopas sellise tasemega roboteid. Ühtlasi on ta kaasa löönud Eesti tehnoloogiagurude projektis "Kuukulgur", mis osaleb NASA robotikonkursil, mille eesmärk on tuua maale näidistükikesi kuult.

Tammepõld sai Soome ettevõttesse tööle tänu "Robotexile". "Kui me kaks aastat tagasi jalgpalli võitsime, siis selle ettevõtte esindaja juhtus võistlust külastama," selgitab ta.

Hakati rääkima ja varsti löödi käed.

Sellele eelnes siiski aastatepikkune õppimine TTÜs ja osalemine Robotiklubi tegevuses. "Robotexil" osalemine ületab Tammepõllu sõnul seejuures arengu mõttes ülikoolihariduse pika puuga. Ja mitte ainult ülikoolihariduse. "Kui sa lähed kuhugi praktikale või noore insenerina kuhugi tööle, siis pole sul võimalik ise nii suurt panust anda. Alguses tegeled natuke lihtsamate probleemidega," selgitab ta. 

"Siin saab rohkem fantaasiat kasutada. Proovida oma kätt raskemate probleemide lahendamisel."

Kas robotid võtavad maailma üle?

Kasu tunneb ta nüüdki, roboteid disainides. "Robotite juhtimise koha pealt on seal palju sarnast mõtlemist," räägib ta. Iseasi, millega inimesed muidugi pärast "Robotexi" tegelda soovivad.

Mida toob tulevik? Kõige tähtsam roll on Tammepõllu sõnul tarkvara ja tehisintellekti arengul. "Masinaid on osatud pikalt ehitada," selgitab ta.

Kõige kõvemad arengud toimuvad Tammepõllu sõnul praegu tehisnärvivõrkude vallas, millega arvutid õpivad ise õppima. Näiteks aitab see arvutitel objekte ja inimesi ära tunda.

Küsimusele, kas robotid võtavad maailma üle, Tammepõld eile vastata ei soovinud. Samas ei vastanud ta ka ei.