Film
29. november 2014, 07:00

"Nullpunkti" režissöör Mihkel Ulk: filmitegelased käisid mul uneski külas

"Üks pikk eluetapp on nüüd lõpule jõudnud. Selle projektiga on pea neli aastat tegeldud ja loomingulise inimesena on päris keeruline, kui sul on kogu aeg kuklas üks tegelane nimega Johannes," räägib režissöör Mihkel Ulk, kel valminud esimene täispikk mängufilm "Nullpunkt". 

Juba 4. detsembril esilinastub kinodes Margus Karu noorteromaanil põhinev film "Nullpunkt". Režissöör Mihkel Ulki jaoks on see esimene täispikk film ning tööd ja vaeva on Mihkli sõnul selle valmimiseks läinud kõvasti. "Nullpunkt" räägib loo probleemsest kodust ja halvast koolist pärit Johannesest, kes püüab alustada uut elu ühes Tallinna eliitkoolis. Paraku saab temast klassikaaslaste silmis heidik ning kodune elu variseb samuti kokku. Peale selle on ta end sidunud halbade sõpradega. Ühel hetkel saab noormees õnneks aru, et olukorra paremaks muutmiseks tuleb alustada iseendast ning ta töötab välja skeemi, kuidas saavutada populaarsus ja aktseptimine.

"Stsenaariumit hakati kirjutama praktiliselt kohe, kui raamat välja tuli ja kui stsenaarium juba vormi võttis, hakkasime tegelaste peale mõtlema," räägib Mihkel, kuidas kõik alguse sai. "Peategelane Märt Pius teadis juba väga ammu, et tema hakkab peaosa mängima." Märt oli sel hetkel, kui filmitegijad ta välja valisid, veel lavakunstikooli üliõpilane. "Me arutasime pikalt, kes Johannest kehastada võiks ja tundus, et Märdil on tegelasega sarnased iseloomuomadused. Me käisime vaatamas tema etendusi, kui ta veel isegi ei teadnud, et teda sellesse rolli plaanime, ja saime kinnitust, et ta on suurepärane näitleja," räägib Mihkel, kelle sõnul oli Märdi jaoks pikk ettevalmistusperiood hea – ta sai lugeda stsenaariumi erinevaid variante, ning tegelase arengus kaasa rääkida. "Noorele näitlejale on see suur väljakutse, kuna filmis on ainult üks stseen, kus Märti kaadris pole. Kuna ettevalmistus oli nii pikk, sai Märt karakteriga väga isiklikult tuttavaks. Ta teeb tõesti suurepärase rolli."

Esimene võttepäev oli möödunud aasta 1. novembril. Võttepäevad ei olnud just lühikesed – tihti venisid need lausa 12tunnisteks. Siiski ütleb Mihkel, et päris magamata öid tal selle aja jooksul ette polegi tulnud. Küll aga on filmikarakterid tal tihti unenägudes külas käinud. "Olen hommikuti ärganud uute ideedega ja ka telefoni kirja pannud mõtteid, mis unes nähtu peale tekkinud on," ütleb ta, et õudusunenägude asemel on ta hoopiski öösiti inspiratsiooni saanud. "Need on olnud vastust andvad unenäod – näiteks olen saanud selgeks, kuidas mingit stseeni lahendada."