«Kui lennufirma aga tarbijakaitse otsust ei täida, nagu minu puhul juhtus, siis pöörduge julgelt Facebookis minu poole ning aitan teil oma õiguste eest seista!» Peeter Rebane Foto: MATI HIIS
Reisimine
29. november 2014, 07:00

Peeter Rebane: "Valige, kellega te sõidate!" (17)

"Väga oluline on teada oma õigusi ja tõsiasja, et tavapärane tehniline rike ei vabasta lennufirmat vastutusest maksta kompensatsiooni," soovitab ärimees Peeter Rebane kõigil lugeda läbi Euroopa Liidu lennureisijate õigused ja kohustused. "Ning mis peamine, valige, kellega te lendate!"

Ettevõtja Peeter Rebane puutus 2011. aastal kokku lennu hilinemisega, täpsemalt ootas ta 5-6 tundi Stockholmi lennujaamas ilma mingit infot saamata ning lõpuks selgus, et Estonian Air tühistas Tallinna lennu. "Keegi isegi ei vabandanud toona ning õhtusele lennule pääsedes öeldi, et kuna lend on täis, siis täna me teile tasuta juua ka ei paku," meenutab ta muheledes. Olles kursis lennureisija õigustega, nõudis Rebane lennufirmalt hüvitist, kuid kuna Estonian Air ei olnud nõus seda maksma, siis teatas ta neile, et kaebab firma kohtusse.

SASi ja Lufthansaga ainult meeldivad kogemused

"Minu eesmärk oli vaid see, et Estonian Airist saaks parem ettevõte – et nad austaksid oma kliente ning käituksid tulevikus eetiliselt Euroopa Liidu seadusandluse kohaselt. Kahjuks jättis nende käitumine aga mulje, et meelega eirati seadusi ja isegi tarbijakaitse otsust, sest teatakse, et ega keegi niikuinii ju kohtusse ei lähe," tõdeb Rebane, sest see tähendab inimesele suurt väljaminekut.

"Ma olin selleks valmis, sest eriti murelikuks tegi fakt, et Estonian Air kui meie kõigi omanduses olev riigiettevõte, kes peaks olema teistele käitumises eeskujuks, algselt lihtsalt eiras Rootsi kuningriigi tarbijakaitse viieliikmelise komisjoni otsust."

Pärast seda juhtumit loobus Rebane Estonian Airiga sõitmast. "Lendan nendega vaid siis, kui mitte mingit muud võimalust ei ole – näiteks Vilniusesse või Kopenhaagenisse.

Muidu valin alati Lufthansa või Finnairi, kuna ma ei saa endale lihtsalt lubada, et kokkulepitud ajaks koosolekule ei jõua," põhjendab ta. Estonian Airi kiituseks nendib mees, et kevadel Oslosse lennates maksti pärast lennu tühistamist ilma ühegi vaidluseta kompensatsioon välja. "Samas tegi murelikuks, et lend jälle tühistati ning Estonian Air lihtsalt ei vastanud oma klientide telefonikõnedele."

Võrdluseks on Rebasel tuua juhtumeid ka teiste lennufirmadega. "Näiteks SASi ja Lufthansaga sõites on lennufirma esindajad tavaliselt ise lohutuseks kompensatsiooni pakkunud, isegi siis, kus seadus seda ei nõua. Kui minu pagas jäi Oslo lennujaamas vaid tund aega hiljaks, siis SASi esindaja kinkis peale vabanduse ka päris korraliku vautšeri, et saaksin seda tundi lennujaama kohvikutes meeldivalt veeta. Lufthansaga on ka kaks hilinemist olnud, aga alati on mind väga viisakas hotellis majutatud ning järgmisel lennul äriklassi pandud," tõdeb ta. Sellistel juhtudel pole Rebane ka ise mingit kompensatsiooni küsinud, sest lennufirma on niigi väga soliidselt käitunud.

Valmis hätta sattunud kaasmaalasi aitama

Teistele lennureisijatele soovitab Rebane alati enda õiguste eest seista isegi siis, kui firma väidab vastupidist. "Väga oluline on teada oma õigusi ja tõsiasja, et tavapärane tehniline rike ei vabasta lennufirmat vastutusest maksta kompensatsiooni. Sellest vabastab ainult eriolukord, mida

Euroopa Kohus on täpsustanud kui lennufirma kontrolli alt väljas olevaid asjaolusid, näiteks tuhapilv Euroopa kohal, kajakas lendab mootorisse, piloot satub tööle tulles liiklusõnnetusse jms," räägib ta.

Kui lennufirma peaks aga väitma, et tavaline tehniline rike on eriolukord, siis soovitab Rebane pöörduda selle riigi tarbijakaitseameti poole, kus intsident aset leidis. "Kui lennufirma aga tarbijakaitse otsust ei täida, nagu minu puhul juhtus, siis pöörduge julgelt Facebookis minu poole ning aitan teil oma õiguste eest seista!"