KODULINNA KUULUS KASVANDIK: Rasmus Rändvee ja Facelift Deer on ühed viimase aja kuulsamad Pärnu taustaga muusikud, kes nüüd kodulinnast saadud inspiratsiooni muusika keelde tõlgivad.Foto: Mati Hiis
Inimesed
28. november 2014, 07:00

"Pärnus on kaks võimalust: kas hakkad trenni tegema või lähed bändi." (2)

Suvituslinn Pärnu ongi Eesti bändipealinn?

Mis on ühist The Bee Geesil, Joy Divisionil, The Smithsil ja Oasisel? Aga Jimi Hendrixil, Kurt Cobainil, Foo Fightersil ja Macklemore’il? Õige vastus on see, et kõik esimesed on pärit Suurbritannia linnast Manchesterist ja teised Seattle’ist USAs. Kust on aga pärit Bedwetters, Rasmus Rändvee, Erki Pärnoja ja Sibyl Vane? Õige vastus: Pärnust!

"Kui vaadata rokkmuusika ajalugu, siis on perifeeria roll seal täiesti nähtav," ütles Heiko Leesment, keda kohalikud bändimehed peavad Pärnu muusikaelu vedajaks ja justkui vaimseks isaks.

Leesment mängib basskitarri ansamblis Sibyl Vane, teeb kohalikus raadios muusikasaateid ja on noorte muusikute juhendamisprogrammi Bändilabor eestvedaja.

Leesmenti sõnul on Pärnus muusikaelu kihanud juba alates poole sajandi tagusest ajast, kui moodustati esimene omaloominguline biitbänd Loomaaed. Muusikaelus kujunesid välja liidrid, kes juhtisid bände ja korraldasid üritusi.

"See tähendab, et iga uus põlvkond kasvab selles väikeses linnas üles keskkonnas, kus bänditegemine on lahe," märkis Leesment.

"Kuigi Pärnut oleks liialdus võrrelda Manchesteri või Seattle’iga, on selgelt näha sarnaseid ilminguid – mingil ajal tehakse kindlat ühesugust muusikat, tekivad subkultuursed tugevad kogukonnad ja ürituste sarjad," rääkis Leesment.

Risto Tamm, kes korraldab Pärnu noortebändide võistlust Bändomaania, arvab, et noorte muusikute kasuks töötab see, et väikelinnas napib muud meelelahutust.

"Nagu Manchesteris, pole ka Pärnus mitte muhvigi teha!" arvas ta.

Ka Leesment tõi välja, et puudus meelelahutusest paneb inimesi ise enda meelt lahutama ja seda teistelegi pakkuma.

"Keegi ütles kunagi tabavalt, et Pärnus on kaks võimalust: kas hakkad trenni tegema või lähed bändi," ütles ta.

Bändide inkubaator: Sütevaka

2007. aastal MTV Euroopa uue heli auhinna võitnud Pärnu bändi Betwetters ninamees Joosep Järvesaar arvas samuti, et suvepealinnas pole talvel millegagi oma aega sisustada ning muusika on üks väheseid väljendusviise.

"Seal linnas polegi reaalselt mitte midagi muud teha," ütles ta.

Oluline osa Pärnu muusikalise näo kujundamisel on ka prooviruumidel, millest puudust ei tule. Kunagine noortekeskus Che pakkus alustavatele muusikutele kohta, kus esimesi trummilööke, kitarriakorde või räpiridu harjutada.

Seesama koht oli pikka aega ka alternatiivmuusika keskus, kust paljud noored muusikapisiku külge said.

Nüüdseks on prooviruumid kolinud mujale, uusim neist ehitati Pärnu Sütevaka gümnaasiumi. Risto Tamm, kes töötab koolis usuõpetuse õpetajana, rääkis, et prooviruum ehitati kooli juhtkonna initsiatiivil. "Meil on nii palju bändimehi," põhjendas ta.

Tõepoolest, Sütevaka koolist on tulnud paljud muusikud. Rasmus Rändvee lõpetas kooli pingerikka superstaarisaate kõrvalt, Sütevaka vilistlased on näiteks Heiko Leesment ja Bedwettersi poisid.

"Ma soovin, et oleksin seal koolis käinud, aga mul oli õnneks nii palju sõpru seal, et sain ikka sellest muusikaelust osa," ütles Ewert and the Two Dragonsi kitarrist Erki Pärnoja.

Sütevaka koolil on ka oma bändivõistlus, mille žüriis Pärnoja mõni aasta tagasi oli. "Bändide tase oli tõesti hämmastavalt kõrge," ütles ta.

Peale Sütevaka klassibändide konkursi SOKK on ka Pärnumaa bändide võistlus Bändomaania. Joosep Järvesaar Bedwettersist rääkis, et sellised võistlused innustavad noori muusikuid.

"Kui keegi saab edukaks, hakkavad noored neid jäljendama. Eeskujud on olemas ja see paneb lumepalli veerema," rääkis ta enda kogemusest.

Mida igavam, seda parem?

Üleriigilise võistluse Noortebänd peakorraldaja Märt Truman rääkis, et Pärnu bändide erilisus paistab silma.

"Kui nad tulevad oma demoga kohale, siis on juba näha, et kvaliteet ja kõva töö on taga," ütles Truman.

Alahinnata ei saa ka muusikakoole. Kõik pillimängijad ei saa virtuoosideks ise vaikselt tinistades ning õpetajate juhised ja õpetussõnad on elu kergemaks teinud paljudel Pärnu muusikutel.

Heiko Leesment rääkis, et oluline roll noorte inspireerimisel on kunagise indie-bändi Sitimaan kitarristil Marek Taltsil. Tema õpetab Pärnu muusikakoolis pop-džässi suunal kitarri ning tema käe alt on läbi käinud näiteks Erki Pärnoja ja Rasmus Rändvee.

"Samas pole Pärnu muusikalava kunagi olnud muusikakooli-keskne, vaid arenenud selle kõrval paralleelselt. Bändides põimuvad muusikakooli taustaga ja taustata noored," ütles Leesment.

Rasmus Rändvee sõnul on Pärnu linnana väga inspireeriv koht, kus muusikat teha ja järgmise albumi materjali kokku panna.

"Idülliline väikelinn, kus midagi ei toimu," märkis ta. Enamik muusikaga seotud inimesi on ikkagi Tallinnas ja kuna Pärnus muusikatööstust pole, peavad noored kodulinna tolmu ühel hetkel jalgadelt pühkima.

Bändomaania korraldaja Risto Tamm tõi aga välja, et ehk oleks linn inspireerivam, kui seal oleks veelgi igavam.

"Võiks ju veel süngemaks ja depressiivsemaks minna, siis tuleks veel paremat muusikat!" ütles ta.