INGLID: Olemas või mitte?Foto: PantherMedia / Scanpix
Inimesed
28. november 2014, 07:00

Kes on inglid? Kus on inglid? (28)

Maailmas on inimesi, kes ingleid näevad või kellele nad end ilmutavad. Kuid selleks, et inglitega koostööd teha, ei pea neid tingimata nägema. Nad ilmuvad siis, kui inimesel on vaja eriti tugevat abi või märguannet nende juuresolekust.

Inglid ei asu meist väljaspool. Nad ongi meie sees olev tingimusteta armastuse ja mõistmise energia. Inglitega koostööks pole oluline neid ette kujutada, vaid palju vajalikum on teha enda sees häälestus sellele, et olla avatud arukuse ja tingimusteta armastuse energiale.

Sensitiivse maailmapildiga terapeut Heli Tennosaar (45) kaasab oma töösse inglite abi iga päev. Inglid on teda saatnud juba lapsepõlvest.

"Suviti olin kogu aeg maal. Kool lõppes maikuus ja kohe pakkisin asjad, sõitsin maale vanaema juurde," meenutab tervendaja.

"Mäletan, et üle tee oli ilus paks mets, kus nägin nii metsahaldjaid kui ka ingleid. Üks valgesse riietatud naine, kellel oli pühapaiste ümber, aitas mind."

Kord läks Heli uitama sügavale metsa. Viimaks ehmus, sest tundis, et on eksinud ja kartis väga. Järsku ilmus valgesse riietatud naine ja hakkas temaga rääkima. Ta juhatas tüdruku õigele teele ja kadus. Ingel päästis ta.

Kui Heli suuremaks kasvas, hakkas ta tegelema reikiga. Tervendajatöös kutsub ta tihti appi peaingel Raafaeli ja peaingel Miikaeli.

"Kord tundsin, et ingel on lausa füüsiliselt kohal – see oli siis, kui tegin ravi eriti raskele haigele. Kuna see vähihaige inimene võttis energiat vastu hästi tugevalt, siis läksid talle reikit tehes mu käed tõesti tuliseks. Ingel pani oma käed minu käte peale, hoidis neid seal mingi aja. Järgmisel hetkel tundsin, et minu käed liikusid koos tema kätega teise kohta. Peaingli juuresolekut tundsin füüsiliselt."

Ingleid on Heli saatnud appi ka oma sõpradele. Hea sõber sõitis Brüsselisse töövestlusele, kus taotles endale kõrget töökohta. Kandideerijaid oli väga palju.

"Ütlesin talle, et saadan kõik oma inglid talle appi. Kõige lahedam ongi see, et kui ta pärast intervjuud mulle helistas, siis ütles, et tundis, et oli nagu mingi kaitsva palli sees, tal tulid kõik sõnad nii ladusalt. Loomulikult sai ta selle töökoha endale! Pärast tänas mind ja ingleid."

Heli on tihti palunud oma laste kaitseingleid, et nad lapsi kaitseksid ja hoiaksid.

"Kui lapsed reisile lähevad või kui tean, et nad sõidavad juhuslike autodega, siis olen teinud taotluse, et inglid hoiaksid neid eriti hoolega."

Samuti palub Heli ingleid appi kodu ja autot valvama. Kui on ees pikemad autoreisid, palub ta, et inglid hoiaksid avariid ära ja valvaksid heade teeolude üle.

Antakse selgeid märke

Ka riigiteenistuja Marina (38) usub ingleid ja ta tunneb, kuidas nendega koostööd tehes on tema sees suur rahu ja õndsuse tunne. Ta usub ka seda, et kaitseinglid annavad alati inimesele märke, kui on vaja.

Eelmisel talvel oli Marinal mõttes küsimus, kas minna välisreisile või mitte. Välismaal elavad tuttavad kutsusid külla, kuid ilm oli külm ja tuisune. Marina tahtis väga minna. Samas kartis. Palus siis inglitelt märki – mida teha?

Paari tunni pärast käis Marina lõunapausi ajal toidupoes. Tema ees kassajärjekorras seisis keskeas mees, kellel helises telefon.

Mees hakkas helistajaga telefonis inglise keeles rääkima sellest, kuidas lennupileteid broneerida. Marinale oli see märk inglitelt, et tal on vaja reisile minna. Nad andsid läbi justkui juhuslikult kuuldud sõnumi märguande, et kõik läheb hästi.

Ka meditatsiooni kaudu saavad inimesed inglitega suhelda. Tervendaja Marta (67) usub väga ingleid ja saab nendega iga päev meditatsiooni kaudu rääkida.

"Inglid on meie abistajad," ütleb Marta. "Kuid nende poole on vaja pöörduda, sest muidu nad ei saa meile abi anda. Nad ümbritsevad ja aitavad meid. Ja kõik see, mis tundub meile kokkusattumusena, see ongi inglite töö. Kui teed taotluse, siis nad ruttavad abistama ja viivad vajalikud asjad kokku. Muidugi loeb ka intuitsioon ja inimese enda alateadvusest tulev tarkus."

Ingel tõi lapseteate

Tervendaja teeb tema vastuvõtule tulnud inimestele sellist meditatsiooni, kus inimene kohtub oma kaitseingliga. Ja selle meditatsiooni sees on olemas soov, et palutakse kaitseinglil anda ennast tunda ja saab küsida ingli nime. Alati on inimesed saanud endalegi üllatusena teada ingli nime ja tundnud tema puudutust või lähedalolekut.

Marta saabki inglitelt tihti sõnumeid just mediteerides.

Kord juhtus tema elus väga eriline lugu. Ta mediteeris parajasti, kui tema juurde tuli ingel, kellel oli sinine läbipaistev kaitsev aura ümber. Ingel tõi käe kõrval väikese lapse. Marta sai aru, et nende perre antakse uus elu.

"Mõtlesin, et mina enam lapsi ei saa, see peab olema kas tütar või tütretütar, kelle kaudu laps tuleb. Mõlemad aga ütlesid ei, ei saa olla, ei ole võimalik. Alles hiljem selgus, et juba selle nägemuse ajal ootas mu tütar last, ise veel seda teadmata."

Leedus elav Art of Living meditatsiooni õpetaja Algis Buraitis (50) ütles Eestis oma viimast koolitust läbi viies:

"Inimene ei ole kõige kõrgem olend siin maa peal. Maa planeedil on 14 kihti elusolendeid ja inimene on 7.-8. tasandil."

Kui me oleme oma südames ja elame tingimusteta armastuses, siis suureneb meie sees ühtekuuluvustunne kõikide tasanditega siin maailmas.

Inglid õpetavad ühtsuses olemist – nad oskavad alati omavahel kokku viia vajalikke inimesi, vajalikke olukordi jne. Me oleme inglitega üks, nad on meie kõrgema mina käepikendus.

Kuidas inglitelt abi paluda?

"Kui me palume inglitelt abi, siis palveks on vaja nelja komponenti: kaastunnet, sõbralikkust, armastust ja sõltumatust tulemusest. Ja et me paluks, aga ei paneks piire ja annaks palvele-soovile vabaduse," õpetab mitme ingliraamatu autor Aive Antsov oma raamatus "Armastuse teejuhid inglid".

"Ei tasu jääda elus kinni sellesse, et me tahame asju nii, nagu me tahame. Meil on vaja arendada oma soovi ja energiat, mille poole püüdleme, aga meil on vaja soov vabaks anda. Selles mõttes, et soov võib muutuda. Siis me ütleme lõppu sellise lause: "Aga sündigu sinu tahe!" Universum annab oma võnked nagunii ja me ei saa kõike väga täpselt. Inglid aitavad meid sel moel, nagu on meile parim."

Vaimne õpetaja Amanda: inglikaardid on sild teispoolsusse

Vaimne õpetaja Amanda oskab vajadusel ka inglitelt abi paluda. Amandal on kaitseinglitega väga isiklikud kokkupuuted. Veelgi enam, ta suudab ka teisi inimesi inglite maailma sulatada.

Amanda eelistab inimest nõustades kasutada inglikaarte. "Tavaliselt loen kõigepealt palve ja pöördun siis inglite poole, et paluda neilt sõnumit. Loen infot kaartidelt, mis tulevad segades ise pakist välja."

Amanda sõnul annavad inglikaardid uskumatult palju sõnumeid – just seda, mida inimene parasjagu edasiliikumiseks vajab.

Inglikaardid on sümbolid, nendes räägib meiega teispoolsus. Amanda möönab, et algul on ehk raske inglitesse uskuda, neid kuulda ja näha. Kõik muutub enamasti pärast esimest kogemust.

Amanda julgustab: kõige lihtsam ongi alustada teispoolsuse ja inglitega suhtlemist inglikaartide vahendusel – tõmbame pakist kaardi ning saame vastuse sümbolite ja piltidena.

Igaühel peaksid olema omaenda kaardid. Tuttavalt laenatud kaardipakiga ennustades ei pruugi info olla meile üheselt mõistetav.

Inglid tulid ristiusuga

"Ma pole inglitele mõelnud ega ole ka ingliusku. See pole mu meelest meie teema ega eestlastele omane. Vana eestlane pidas maad ja kive tähtsaks, rääkis kividest legende, käis pühas hiies paelakesi sidumas ja oli pigem puudeusku," räägib maausku tõlkija Regina.

Inglivärk on Regina sõnul Eestisse tulnud hiljem, ristiusuga.

"Kaitseingel pidavat meil kõigil olemas olema. Filmides on neid vahel kaks – ühel õlal must, teisel valge – ja nende vahel käib pidev tüli. Ja üks väga kurbnaljakas film on inglist nimega Michael."

Regina möönab, et kui meil tõesti on kaitseingel, las siis on – ega see paha tee, kui keegi meil silma peal hoiab.

"Kui meenutama hakata, on mullegi soovitud, et kaitsku mind ingel ja see on olnud meeldiv. Hea soovimisel võib olla suur jõud."

Siiski arvab naine, et päris ogaraks ei tohiks ühegi uskumusega minna ja kellelegi loota – kõik on ikka iseenda teha ja toimetada.

Regina sõnul tahaks ta võimalusel inglile öelda: halloo, palun leidke aega ka selle jaoks, kes teisse nii väga usub!

Iidsed inglid olid tiivutud mehed

Vana Testament laseb mõista, et inglid on vaimolendid, kes pole lihast ja luust, aga on natuke rohkemad kui inimesed: "Jumal on teinud inimese pisut vähemaks inglitest."

Naisinglit Vana Testament ja juutlus ei tunne: ingel näeb välja nagu tavaline mees.

Vana Testamendi vanimal inglikujutusel ei ole inglil tiibu.

Jaakob – üks vana Iisraeli patriarhe – nägi unes, kuidas taeva ja maa vahel oli redel ning inglid käisid sedamööda üles-alla – et jumala tahet teadustada.

Vana Testamendi hilisemates tekstides kirjeldati juba tiivulisi ingleid.

Seeravid on kõrgemad inglid, kes ilmuvad jumala ette, kui ta istub oma troonil. Seeravitel on kolm paari tiibu. Esimene paar on lendamiseks. Teine näo katmiseks – jumala palge vaatamine tapab! Kolmas jalgade katmiseks: paljast liha ei pea jumala silm nägema, see on talle alandav.

Keerubid on samuti kõrgemad inglid, kelle abil sõidab jumal läbi õhu. Miks peaks jumal transporti vajama, pole teada, aga nii tuleb Vanast Testamendist välja. Keerubitel on jalad – sest nad käivad, ja neil on tiivad, sest nad lendavad.

Igal keerubil on neli nägu, neli tiiba ja lisaks on neil midagi, mis on nagu inimese käed. Keerubid kaitsevad jumala aia idapoolset osa, et takistada teed elupuu juurde.

Inglid on Vanas Testamendis peaasjalikult sõnumitoojad, aga ka jumala kättemaksu või viha väljendajad: hävitus- ja karistusinglid.

Uues Testamendis saab inglite ülesandeks inimeste teenimine, hooldamine.