EELKi uus peapiiskop valiti kirikukogul ära alles teises hääletusvoorus – 30 poolthäälega sai võidu Urmas Viilma (keskel).Foto: Arno Saar
Eesti uudised
27. november 2014, 07:00

Lisatud TV3 "Seitsmeste uudiste" video!

Uus kirikupea Urmas Viilma: aega muudatusteks on rohkelt!

"Kui jumal annab tervist, elupäevi ja tarkust, siis tuleb mul sellel ametikohal kirikut juhtida paarkümmend aastat. See tähendab ka seda, et aega muudatusteks on rohkelt," ütleb Eesti evangeelse luterliku kiriku uus peapiiskop Urmas Viilma. 

Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) uus peapiiskop selgus 29. kirikukogul eile alles teises hääletusvoorus, sest esimene voor ühelegi neljast kandidaadist vajalikku enamust ei andnud. 30 poolthäälega jäi lõpuks peale EELKi kantsler ja Tallinna toomkoguduse õpetaja Urmas Viilma. 22. novembril sai senisest ülemkarjasest Andres Põderist peapiiskop emeritus ja kuni järgmise aasta küünlapäevani (2. veebruarini) täidab peapiiskopi kohuseid piiskop Einar Soone. Alles siis astub ametisse Viilma. 

Võit teises voorus

"Uue peapiiskopi valimise protsess on meie kirikus olnud üsna pikaajaline," rääkis eile tund aega pärast valimistulemuste selgumist peapiiskopi kohusetäitja piiskop Soone.

"Kevadel esitasid meie 12 praostkonda oma kandidaadid ja praktiliselt kuni eilse päevani on käinud läbirääkimised, debatid, kõnelused. Kandidaadid esitasid oma programmid, kuidas neist igaüks näeb oma rolli peapiiskopina. Täna lõppes EELK 29. kirikukogu kolmas istungjärk ja nelja peapiiskopikandidaadi seast osutus ametisse valituks Viilma, kes senini on olnud meie konsistooriumi kantsler ja Tallinna toomkoguduse õpetaja."

Soone sõnul olid teised kolm kandidaati, Tiit Salumäe, Ove Sander ja Marko Tiitus samuti igati väärikad mehed, kes oleks leidnud endale sobiva stiili, kuidas Eesti luterlikku kirikut edasi viia ja juhtida. Soone väitel tuli äsjalõppenud kirikukogul uue peapiiskopi valimiseks korraldada kaks hääletusvooru, sest esimene voor ühelegi neljast kandidaadist absoluutset enamust ei andnud. Piiskop Soone sõnul sai Viilma teises voorus võidu 30 poolthäälega.

Põderi meeskonna liige

13. jaanuaril toimuval erakorralisel kirikukogul esitab Viilma uue konsistooriumi ehk kirikuvalitsuse koosseisu kandidaadid ja sealhulgas ka uue kantsleri kandidaadi. Viilma kinnitab, et kiriku teoloogiat tema kui peapiiskop muutma ei hakka. "Suunamuutusi teeb kogu kirik, alustades oma mitmesugustest otsustuskogudest," ütleb Viilma.

"Loomulikult on peapiiskopil oma vagaduslaad ja oma vaimsus ning arusaam küsimustes, kuid tema ei ole see, kes kirikulaeva teoloogilistes küsimustes pöörab. Need asjad on paigas juba aastasadu."

Viilma on aastaid töötanud peapiiskop Põderi meeskonnas ja toetanud selles omaksvõetud suunda. "Ma arvan, et selle hoo ja selle suunaga liigub kirik praegu ka edasi," ütleb ta.

"Millised saavad olema muutused, sõltub paljuski sellest, kes saavad olema uue peapiiskopi meeskonnas. See usaldus, mille ma täna kirikukogult sain, on paljuski suur usaldus ette. Kui jumal annab tervist, elupäevi ja tarkust, siis tuleb mul sellel ametikohal kirikut juhtida paarkümmend aastat. See tähendab ka seda, et aega muudatusteks on rohkelt."

EELK uus peapiiskop peab kiriku rollis tähtsaimaks seda, et kirik oleks kohal kogu Eestimaal ning see ei piirduks pelgalt vaid nähtaval olekuga.