Kohturutiin: Tallinna linnavalitsuse nõunik Meelis Pai tutvub tekstiga. Pildil ka riigi määratud ja lepinguline kaitsja.Foto: Laura Oks
Eesti uudised
27. november 2014, 07:00

Linnuhääli poliithuvides kasutanud Meelis Pai kaebas trahvi kohtusse (1)

Eile arutas Harju maakohus Nukuteatri endise direktori ja praeguse Tallinna linnavalitsuse nõuniku Meelis Pai kaebust Põhja prefektuuri väärteomenetluse otsuse peale, millega määrati talle 400eurone trahv autoriõiguste rikkumise eest, kui ta kasutas oma valimiskampaanias ööbiku ja teiste metsalindude häälte salvestist.

Kohe kohtuistungi algul sattus kaebaja ebamugavasse olukorda, kui selgus, et Meelis Pai eest on valmis kaitsele asuma kogunisti kaks advokaati. Kuna eelmisel istungil, mis lõpuks edasi lükati, kurtis Pai, et tal pole üldse kaitsjat, siis määratigi talle riigi kaitsja. Pai arvas aga heaks ka lepingulise advokaadi palgata, seetõttu saigi ta istungi algul kahe kaitsja vahel istuda, kuni kohtunik palus tal oma valiku teha. Pai valis kallima variandi, s.t lepingulise advokaadi. Kohtuniku sõnul ei pääse Pai aga riigi õigusabi eest maksmata, sest segaduses olevat ta ise süüdi.

Kelle salvestis?

Väärteootsusega, milles talle heidetakse ette autoriõiguste rikkumist, Pai nõus ei ole, mitte üheski punktis. Eelmise aasta omavalitsuste valimiste eel otsustas Keskerakonnas kandideerinud Pai rõõmustada oma valijaid heliplaadiga, millelt sai kuulda tuntud laululinde – alates solist ööbikust ning lõpetades suuremate koosseisudega Eestimaa metsades. Lõõritamise otsustas Pai kopeerida aastaid varem valminud Nordea Panga reklaamplaadilt. Kohtus väitis Pai, et uuris internetist, kes võinuks olla Nordea plaadi linnulaulu salvestiste autor ja jõudis järeldusele, et see on tuntud loodusemees Fred Jüssi. Pai ütles, et helistas Jüssile ja sai temalt lahke loa kasutada lindistatud siristamist nii palju, kui soovib.

Plaadiümbrisele lasi Pai trükkida rea, mis kinnitab, et linnulaul pärineb Jüssi salvestistelt.

Tunnistajana kohtus üles astunud Fred Jüssi kinnitas eile, et mingit luba oma lindistusi valimiskampaanias kasutada tema küll andnud pole. "Jutt oli ikka Nukuteatrist," kinnitab loodusemees, et mingi kontakt Paiga tal siiski oli.

"Mul pole kombeks keelduda, kui on tegu mittekommertsliku levitamisega. Siin polnud aga, nagu selgus, üldse minu lindistatud materjaliga tegemist."

Teise tunnistajana oli kohtus Tallinna ülikooli projektijuht ja loodushäältelindistaja Ivar Vinkel, kes on siiani nõudnud tema autoriõigusi rikkunud Pailt 35 000 eurot tekitatud kahju hüvitiseks.

Liiga kasin hüvitis

Nordea Pangale oma linnuhäältesalvestiste piiratud kasutusõiguse müünud Vinkel väidab, et on otsinud tema linnuhääled kaaperdanud Paiga kompromissi, kuid endise Nukuteatri direktori pakutud 300–400eurone hüvitis teda kindlasti ei rahulda. Pai kaitsja vandeadvokaat Indrek Kuke küsimusele, ega ta ise juhtumisi mõnda erakonda või valimisliitu kuulu, vastab Vinkel kategoorilist ei.

Kuna kolm tunnistajat eile kohtusse ei ilmunud, kuid kahte nendest oleks kaebaja esindajal kindlasti vaja küsitleda, lükati istung edasi 19. detsembrile.

Pärast kohtuniku lahkumist andis linnuhäältesalvestaja Vinkel Paile uue kahjunõude, sest tema uued arvutused on senist kahjusummat (35 000 eurot) mõnevõrra tõstnud. "Ma ei saa öelda, palju, sest ma olen kohtuväliseks kompromissiks jätkuvalt valmis," kinnitab kahjukannatajast loodushäältemüüja.