VALLI MORO JA UNO LOOP: «Nagu juhuslikult jalutas Valli Moro mulle tänaval vastu, pidasin ta kinni, rääkisin oma jutu ära ning kummalisel kombel oli ta kohe nõus ning nii me selle video koos temaga ära tegime,» mäletab lugu Uno Loop.Foto: Kuvatõmmis / kaader videost
Inimesed
27. november 2014, 07:00

MATSITEGU EESTI VIDEOAJALOOS? Laulab Heidy Tamme, kuid ekraanil on tundmatu näitsik! (83)

Laulu "Me pole enam väikesed" on duetina kuulsaks laulnud Heidy Tamme ja Uno Loop. Miks aga seisab 43 aastat tagasi tehtud videoloos Loobi kõrval hoopis tundmatu piiga, kes laulab Heidy Tamme häälega? 

"Me teame, mis on hellus, mis on hool, meid saatnud armastus on igal pool," laulab noor tumedapäine valge pulloveriga kaunitar duetti korralike bakenbardidega neljakümnendates aastates Uno Loobiga. Armastus särab lauljate silmades, taustal aga tiirleb Tšehhi lõbustuspargi karussell. Nii on selle Arne Oidi viisi ja Heldur Karmo sõnadega laulu klipp jäädvustatud telefilmis "Uno" (1971), kus Loobi kõrval laulab ja seisab tundmatu piiga. Ainult et duetis kõlav hääl on vägagi tuntav. Täiesti noore Heidy Tamme hääle kõlaga!

Tegelikult ongi selle dueti laulnud sisse Heidy Tamme ja Uno Loop, kuigi tänaseni arusaamatutel põhjustel kasutati videoklipis tänaval Loobile juhuslikult vastu tulnud noort tütarlast. Uno Loop ütleb, et Jaan Kreuksi kultuuripalee vokaalansambli Elektra ühe laulja Valli Moro kaasamine videosse oli spontaanne ja juhuslik: Heidy Tamme ei saanud sel päeval filmimisel osaleda, ent võte oli planeeritud.

"Miks ma seisan filmis hoopis Valli Moro kõrval? Põhjuseks oli, et Heidy Tamme läks väga ootamatult ära tööle Soome, salvestusaega enam muuta ei saanud ning nii tuligi leida varuväljapääs," mäletab Uno Loop. "Nagu juhuslikult jalutas Valli Moro mulle tänaval vastu, pidasin ta kinni, rääkisin oma jutu ära ning kummalisel kombel oli ta kohe nõus ning nii me selle video koos temaga ära tegime," mäletab lugu Uno Loop.

Samas raiub Heidy Tamme kui rauda, et stseeni oleks võinud vabalt teisele päevale planeerida. "Pealegi polnud ma 1970. aastatel tööl Soomes, vaid mul oli Eestis kontserdituur. Õnnetul kombel juhtusid loo salvestuse päev ja minu kontsert, mis ei olnud Tallinnas, ühele päevale. Ma ei saanud ju oma kontserti ära jätta!" 

Video on üleval ka Youtube’is 

Et tema asemele oli filmi võetud nii-öelda "keha", kuulis ta alles hiljem. "Seega oli see täiesti režissööri (Elmo Lööve – J. K) viga, et ta ei vaevunud võttepäevi ümber tõstma. Selles mõttes oli see täiesti matsitegu! Üksikasju meelde tuletades võin ma öelda, et see oli režissööri ja teatud mõttes ka Uno Loobi ebaeetiline tegu, et ta sellise kompromissi peale läks, nõustus meie sisselauldud duetti filmis "laulma" hoopis teise inimesega, keda ma lauljana õigupoolest isegi ei tundnud," on Heidy Tamme nördinud.

"Pealegi on see hiljem tekitanud väga palju segadust, hämmingut ja arusaamatust, et filmi režissöör ja Uno Loop sellise variandiga nõus olid. Nii et tegelikult olen sellise avantürismi peale tänini pahane ja solvunud, sest ilma minu käest küsimata kasutati minu häält. Ma saan aru, kui inimene on siit ilmast kadunud. Aga kui ma olen sel päeval kontserdiga hõivatud, siis oleks olnud režissööri ja Uno Loobi asi võttepäev ümber mängida. Lisaks veel täiesti tundmatu nimi. Sama hästi oleks võinud Uno Loobi kõrval seista kuusepuu," ei suuda Heidy Tamme tänagi sellele seigale mõeldes salvamata jätta.

"Igatahes mind väga häirib, et see lugu, mida me Uno Loobiga nii mitu aastat koos kontsertidel esitasime, nüüd hoopis ühes teise tüübiga Youtube´i on üles laetud. Pealegi on see tekitanud nii palju sekeldusi ja segadust! Kokkuvõtteks võiks öelda, et see oli ebaeetiline ja ebaprofessionaalne tegu."

Tõepoolest, salvestis on vaadatav ka Youtube´is, kus Valli Morost on saanud tõenäoliselt üleslaadija näpuka tõttu Alli Moro.