KONTSERT LÄKS KORDA: Sooja vastuvõtu üle võisid rõõmustada nii Getter Jaani, Koit Toome, Anne Veski kui Grete Paia.Foto: Erakogu
Inimesed
27. november 2014, 07:00

NOSTALGILINE KONTSERT MOSKVAS: Koit Toome tõi publikule pisarad silma ja Anne Veski ajas rahva pöördesse (46)

Eile hommikul jõudsid Moskvast tagasi Anne Veski, Grete Paia, Getter Jaani, Koit Toome ja ansambel Laine. Kontsert Moskva Ajakirjanike Liidu nostalgiahõngulises saalis paneb punkti saatesarjale "Raudse eesriide jumalused".

"Kogu reis oli väga meeleolukas ja seda võimendas veel maadeavastamine – mitu trupi liiget kohtusid Moskvaga esimest korda. Moskvalastele tähendas kontsert aga kohtumist uue ja vana Eestiga. Anne Veski ja Laine tõid meelde möödunu. Eriti härda meeleolu lõi aga Koit Toome, esitades endiselt moskvalaste südametes elava Jaak Joala repertuaari. Mõnusa torkena selles nostalgilises meeleolus mõjusid Getter Jaani ja Grete Paia ülesastumised," räägib telesaate "Raudse eesriide jumalused" stsenarist Roald Johannson.

Suure osa publikust moodustasid Moskvas elavad ja töötavad eestlased – ärimehed ja poliitikud. Eesti suursaatkond oli väljas kui üks mees, paljuks ei pidanud kohale tulla ka suursaadik Jüri Luik, kes tavaliselt sedasorti üritustel eriti ei käivat.

Kindlasti oli kohal ka kogu Moskva Anne Veski fänniklubi – lillesülemitest selles saalis puudust ei olnud. Kuigi kontsert kestis poolteist tundi, lõppes pidu alles järgmisel hommikul.

Anne Veski sõnul oli Ajakirjanike Liidu saalis antud kontsert üks tema meeldejäävamaid esinemisi viimastel aastatel Moskvas.

"See on see väga sümpaatne ajalooline maja, mitte kaugel Eesti saatkonnast, kust oli päris palju külalisi," põhjendab Anne Veski.

"Minu muljed ei ole võrreldavad meie noorte lauljate omadega, sest mina olen Venemaal, kui nii võib öelda, juba vana kala, aga paljud meie noortest olid üleüldse esimest korda sellises kultuurimetropolis nagu Moskva," usub Anne Veski ja rõõmustab siiralt, et meie noored artistid nii hästi vastu võeti.

Nad olid tema sõnul väga hoolikalt oma esinemiseks ka valmitununud.

"Isegi ansambel Laine, nagu nad kinnitasid, esines Venemaa pealinnas viimati kolmkümmend kaks aastat tagasi. Nad läksid esimestena lavale ja tegid kogu õhtule väga hea sissejuhatuse. Nad olid endiselt heas vormis ja nende esinemislust polnud kuskile kadunud, ainult paremaks läinud," kinnitab Anne Veski.

Kiidusõnadega pole ta kitsi ka Grete Paia ja neiu venekeelse laulu kohta.

Temalt endalt kõlas sel kontserdil kuus lugu, teiste hulgas Koit Toomega lauldud "Veel".

"See lugu ajab rahva alati pöördesse ja Koiduga on seda tõesti tore laulda," tunnistab Anne Veski.

"Aga ilma selliste lugude nagu "Pozadi Krutoi Povorot" või ""Eilne päev", millest ma laulsin poole eesti ja poole vene keeles, ma oma kontsertidel läbi ei saa," ütleb Anne Veski.

""Eilne päev" on Venemaal tänini väga populaarne nii eesti kui ka vene keeles."

Gretel ja Getteril Venemaaga isiklik side

Ka teistel eestlastel oli ette valmistatud üks-kaks venekeelset lugu, näiteks esitas ansambel Laine "Katjušat".

Kui Koit Toome esitas Jaak Joala mängufilmis "Teisikud" kuulsaks lauldud "Tead, mängime armastust", pühkisid naiskuulajad vargsi pisaraid.

Getter aga pühendas oma viimase hiti "Me kõik jääme vanaks" oma Moskvas elavatele sugulastele ja sel kontserdil nägi ta ühtlasi esimest korda oma seal elavat vanavanatädi.

Ka Gretel on Venemaaga väga isiklik side, aga tema olla onu Serjožat juba varem kohanud.

Kuidas täpselt eestlastel esmapäeva õhtul Moskvas esinemine läks, saab igaüks juba oma silmaga näha ETV ekraanile mõni päev enne aasta lõppu.

Grete Paia: vastuvõtt oli väga soe

"Inimesed, kellega kohtusime, olid tohutult armsad ning sõbralikud – ja mis peamine – nalja sai nabani!" muljetab lauljatar Grete Paia.

Grete ütleb, et kuigi neil Venemaal väga palju vaba aega polnud, jõudsid nad siiski pisut ka Moskva linnas ringi jalutada.

"Käisime uudistamas Arbatti, kiikasime Punasele väljakule ning otse loomulikult ka GUMi kaubanduskeskusesse," räägib neiu. Eriti aga köitis Gretet metroode luksus. "Peatustes ripuvad lühtrid, laed ja seinad on stiliseeritud kaunite ornamentidega ja rongiseintele on maalitud lilled. Londoni või Pariisi metroos sellist luksust ei näe."

Grete tõdeb, et muidugi ei saanud nad jätta külastamata ka kommipoodi, kust suurem osa reisiseltskonnast lahkus korraliku magusalaadungiga.

"Pärast kontserti jõudsime veidike ka ühes karaokeklubis tantsu lüüa. Äramärkimist väärib ka toit, millele jagub vaid kiidusõnu."

Grete esitas kontserdil kolm lugu: oma "Eesti laulul" napilt Birgit Õigemeele järel teiseks jäänud "Päästke noored hinged" ja samuti omakirjutatud loo "Armageddon" ning Kristina Orbakaite repertuaari kuuluva laulu "Spitška".