Hollywood Reporter nimetab tugevaimaks Lembit Ulfsaki etteastet. «Tema tegelaskuju Ivo on ilmselgelt kaotusi üle elanud ning Ulfsak annab edasi vajalikku maailmavalu, kuid ka sügavat kaastunnet, mis tuleb elu jooksul nähtud arutust vaenutsemisest.»Foto: Allfilm
Film
27. november 2014, 07:00

USA ajakiri: "Mandariinid" on tugev Oscari kandidaat (6)

Mõjukas Ameerika filmiväljaanne Hollywood Reporter kiidab Eesti-Gruusia ühisfilmi "Mandariinid", nimetades seda üheks tugevamaks kandidaadiks võõrfilmi Oscarit püüdleva 83 linateose seas. 

Parima võõrkeelse filmi Oscari kandidaatide lõppnimekiri kuulutatakse välja 15. jaanuaril, Kuldmehikesi jagatakse 22. veebruaril. "Konkurents on karm ja ennustused kahtlase väärtusega," nendib Hollywood Reporter, kuid nimetab "Mandariine" üheks tugevamaks konkurendiks.

1992. aastal Gruusia ja Abhaasia konflikti ajal hargneva filmi keskmes on kaks eesti meest, Ivo (Lembit Ulfsak) ja mandariiniistanduse omanik Markus (Elmo Nüganen), kes on sõja lähenemisele vaatamata Abhaasia kodukülla elama jäänud. Kui külas toimub verine lahing grusiinide ja abhaaside vahel, annab Ivo peavarju kahe vastasleeri haavatule, teineteise verd ihkavale vihavaenlasele.

Hollywood Reporteri kriitik Stephen Farber märgib, et ehkki süžee pole uudne ning endiste Nõukogude liiduvabariikide kodusõdu on teisteski filmides käsitletud, paistab "Mandariinid" silma sisutiheduse ja mõjukuse poolest. "Ehk toimib see film seetõttu, et keskendub ainult paarile tegelaskujule, kuid siin kristalliseerub ometi kogu regiooni traagiline ajalugu."

Hollywood Reporter kiidab nii režissöör Zaza Urushadze kui ka näitlejate tööd, kuid nimetab tugevaimaks Lembit Ulfsaki etteastet. "Tema tegelaskuju Ivo on ilmselgelt kaotusi üle elanud ning Ulfsak annab edasi vajalikku maailmavalu, kuid ka sügavat kaastunnet, mis tuleb elu jooksul nähtud arutust vaenutsemisest."

Maastikud on Urushadze silma läbi poeetilised, kuid karged, kirjutab kriitik. Rahulikku olustikku lõhestav relvatärin mõjuvat seda tugevamini. Ühtlasi pälvib kiitust Niaz Diasamidze nukker muusika, mis filmi mõjuvõimu veelgi suurendab. "See lugu on mõistagi määratud halvasti lõppema, kuid nukker, kummaliselt lunastuslik lõpplahendus tundub täpselt õigem," nendib kriitik.

Farber avaldab lootust, et Oscareid jagav Ameerika filmiakadeemia või Kuldgloobusi valiv Hollywoodi välisajakirjanike ühing esitab filmi auhinna kandidaadiks – see tagaks "Mandariinidele" pääsu Ameerika kinodesse. "Kindlasti puudutab see vaatajate südameid," lubab kriitik.

Mullusel PÖFFil parimaks Eesti filmiks tunnistatud "Mandariine" on festivaliareenil saatnud edu. Varssavi filmifestivalil võitis linateos parima režissööri auhinna ja publikupreemia, Mannheim-Hedelbergi rahvusvahelisel festivalil peale publikupreemia ka žürii eripreemia. Parimaks filmiks kuulutati "Mandariinid" nii Bari festivalil Itaalias kui ka Fajri festivalil Iraanis. 

Produtsent: vara on veel hõisata 

«Mul on väga hea meel, aga see uudis ei vii meid ju mitte kuskile,» kommenteerib USA ajakirja uudist filmi produtsent Ivo Felt.

Ta ei väsi kordamast: vara on veel midagi rääkida ja hõisata, sest lootus pääseda üheksa võõrkeelse filmi finalisti sekka on endiselt õhkõrn. Konkurents on lihtsalt nii kõva.

«Hoiame praegu väga madalat joont, ei tahaks väga lähemalt rääkida,» lausub Felt.