VÕRRATU DIIVA: Tina Turner on öelnud, et kõige ­vingem rasvasulataja on särtsakas šõu prožektorite valgel. Pildil ­Tina Turner Londonis 2009. aasta märtsis antud kontserdil.Foto: Reuters /Scanpix
Inimesed
26. november 2014, 07:00

Tina Turner – kuidas olla simply the best (5)

Siledad palged, sihvakad sääred ja bravuurikas naeratus – täna 75. sünnipäeva tähistav rokimemm Tina Turner teeb endast poole noorematele naistele veel praegugi silmad ette. Mis imenippe ta selleks kasutab? 

Viimastel aastatel haruharva avalikkuse ees esineva Tina Turneri ilmumine oktoobrikuisele Müncheni õllepeole pani paparatsod palavikuliselt klõpsima, kuid toona veel viimaseid nädalaid 74aastane lauljanna paistis tähelepanu nautivat. Huuled punaseks värvitud ja kõrvus briljantkõrvarõngad, poseeris ta lõbusalt, õllekann käes, ning välgutas uhket sõrmust. Oli Tina ju eelmisel suvel abiellunud oma kauase kallima, Saksa muusikamänedžeri Erwin Bachiga, kes on temast 16 aastat noorem. Kevadel käisid jutud, et Šveitsis elav Turner on veebruaris üle elanud insuldi. Kuid see osutus valehäireks. "Tina on suurepärase tervise juures," kinnitas staari pressiesindaja tookord.

1960. aastate algul areenile tõusnud Tina tegi 1985. aastal plaadiga "Private Dancer" vapustava comeback’i – vanuses, kui paljud rokkstaarid hakkavad pensionimõtteid mõlgutama. Kuid tema on alati arvanud, et vanusel pole mingit tähtsust. "50aastane naine on võrdne minu noorpõlve 40aastasega," ütles superstaar viie aasta taguses intervjuus. "Kui hoolitsed enda eest, on 60 eluaastat tänapäeva naistele tühiasi. Tänapäeva maailmas võid olla täpselt selline naine, nagu ise tahad." 

Ei nuhtle end kommide ega suhkruga 

Mõistagi pole Tinagi aastate möödumise suhtes täiesti immuunne. Kuid ta ei võta seda traagiliselt. "Muidugi olen näost natuke vanemaks jäänud, aga mitte nii palju, et peaksin selle pärast muretsema." See-eest on lauljanna suurusnumber püsinud aastakümneid üks ja seesama – Ameerika 10, Euroopa 40. Mis imenippidega ta selle saavutanud on? Ei midagi erilist, kinnitas popmuusikaveteran Daily Mirrorile – ta ei söö õhtul pärast kella kuut, joob ohtralt vett ning mõistagi tantsib.

Nüüdisajal annab Tina ­Turner haruharva kontserte, kuid vanasti pidas ta enne kontserditurneele asumist dieetigi. Näiteks 2000. aastal katsetas diiva kuulsat kapsasupidieeti. Kuid see oli talle sügavalt vastumeelt. Viie aasta taguse turnee eel harrastas Tina mõõdukamat režiimi. "Otsustasin, et söön, mida tahan, aga lõpetan, kui tulemus on negatiivne. Ma ei nuhtle oma organismi kommide, suhkru, kookide ja rasvaga. Söön tervislikult. Õhtusöök on elunauding."

Õnneks armastabki Tina tervislikke toite. "Hommikuks söön banaani, kiivit ja melonit ning musta leiba."

Veel üks saledusnipp: "Mul on päevas ainult kaks söögikorda, sest magan väga pikalt."

Lapsepõlves USA lõunaosas üles kasvades sõi Tina rasvastest toitudest isu täis. Nüüd ­eelistab ta kergemaid roogi, iseäranis Tai ja Itaalia omi. Kuid süsivesikurikkaid makarone lubab ta endale vaid kaks korda nädalas. Kui kehakaal tõusma hakkab, siis on pastatoitudel lõpp. 

Trepitrenn ja eneseusk 

Šveitsis elades on Tina hakanud jumaldama leili- ja aurusauna. Teda aitab vormis hoida ka trepitrenn: "Käin oma kodus 15 kilomeetrit trepist üles-alla," kinnitab ta. Kõige vingem rasvasulataja on muidugi särtsakas šõu prožektorite valgel. "Peamine põhjus, miks ma endiselt nii hea välja näen, on see, et olen 40 aastat kõige intensiivsemat lavatrenni teinud," usub Tina.

Kuid lauljanna miljoni dollari välimus on ka usu küsimus. Ta hoiab vaimu virgena ning keeldub end käest laskmast. "Naised peaksid igas elustaadiumis uhked olema selle üle, kes nad on. Kui näed hea välja ja suudad tegutseda, siis tegutse." 

Tina elutarkused 

"Mu tähtsaim ilusaladus on olla enesega ­rahul. Ma ei kasuta mingeid erikreeme ega -ravisid – kasutan natuke kõike. On viga ­uskuda, et oled see, mida sa endale peale ­paned. Usun, et välimus sõltub suuresti sellest, mida sa endast ja oma elust arvad."

"Olen ennast ise üles töötanud. Olen endast alati tahtnud paremat inimest vormida, sest ma polnud haritud. Aga see oli mu unelm – olla kõrgemast klassist."

"Viid oma probleemid mõne jumala ette, kuid tegelikult on sul vaja, et jumal sind sinu enda sisse viiks."

"Usun, et sul pruugib vaid püsti tõusta ja minna, ja elu lööb oma uksed sinu ees valla."

"Vahel tuleb kõigil minna lasta – end puhastada. Kui sa pole mõne asjaga rahul. Saada see, mis su tuju rikub, pikalt. Sest siis sa leiad, et su tõeline loomingulisus, su tõeline mina ilmneb alles siis, kui oled vaba."