Kristel Vilbaste raamat "Jõhvikas"Foto: MARI LUUD
Raamat
25. november 2014, 16:23

Kolm jõhvikat päevas aitab elada saja-aastaseks (10)

Toidu ülekülluse ajastul pole jõhvikad eriti populaarsed. Seda enam on oluline igal sammul rääkida, et meie soode samblases põues peidab end mari, mille söömine tagab pika eluea.

Kristel Vilbaste on raamatusse „Jõhvikas“ (kirjastus Varrak) kirja pannud kõik selle, mille on talle edasi andnud tema vanemad Juta ja Henn Vilbaste.

Nende elutöö teadvustamiseks kirjutatud raamat toob  ka jõhvika eestlaste teadvusesse tagasi. Raamatupoes jõhvikakarva raamatut vaadates jääb pilk iseenesest teosel pidama, sest jõhvikas on tegelikult paljudele juba lapsepõlvest tuttav mari.

Lisaks teoreetilistele teadmistele, näiteks põhjalikule ülevaatele kuue Eestis aretatud jõhvika kohta, leiab sellest raamatust õpetusi jõhvikatest ravimite valmistamiseks ja toiduretsepte igaühe lauale. Võite lugeda, mis peitub jõhvika “südames” ja mida teadlased tema kohta räägivad. Humoorikad jõhvikakorjamislood toovad muige igaühe suule, kes elus kordki rabas nende marjade järele küürutanud.

Samuti saab raamatust praktilisi juhised, kuidas rajada koduaeda mõneruutmeetrine jõhvikapeenar, mille saagist piisab ühe pere talvevarudeks. 

Mis kõige parem – enam ei pea tuttavaid nende heade marjakohtade teadasaamiseks piinama: raamatus on olemas kaart parimate jõhvikarabade asupaikadega. Samuti autori soovitused selle kohta, kuidas neid marju tõhusamalt korjata, puhastada ja säilitada. Jõhvikale minna võiks julgustada teadmine, et hea korjaja leiab eestläinu jalajäljestki korvitäie. Muide, jõhvikaid leiab rabast veel praegugi, suisa kevadeni välja.

Tervistavad retseptid jõhvikatest on lihtsad ja käepärased. Näiteks viie vägeva salat, mille retsepti sai raamatu autor oma sõbrannalt Anneli Ehlvestilt ja see omakorda Epp Margnalt. Ehk teisisõnu – salatiretsept on liikunud juba pikka aega suust suhu. Nagu paljud teisedki head eestlaste teadmised.

Selle tegemine on imelihtne – kokku tuleb segada võrdses osas mett, jõhvikat, sibulat, küüslauku ja mädarõigast.

Kui salatiga mässata ei viitsi, siis tuletab raamat muuhulgas meelde, et vaid kolm jõhvikat iga päev aitab elada ligi saja aastaseks.

„Söö end terveks!” on olulisim õpetus, mida vanarahval meile jagada on. Põhjalikust ja kergesti loetavast raamatust „Jõhvikas“  leiab terveks söömise nippe hulgaliselt. Ning pärast raamatu lugemist on mõistetav ka Kristel Vilbaste ema palve kirjutada, et jõhvikas on meie kõige väärtuslikum mari ning võiks kanda rahvusmarja nime.