JÕI END TÄIS: Mikael Persbrandt eile kell 13 ajakirjanike ette ei jõudnudki.Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
25. november 2014, 07:00

"Mikael ei tule, ta on purjus."

PÖFFi üks peakülalisi Mikael Persbrandt ei suutnud pressikohtumise ajal hotellitoastki väljuda

Eile kobarkinosse Pimedate Ööde filmifestivali pressikonverentsile kogunenud ajakirjanikud ootasid kokkusaamist Rootsi ühe tuntuma näitleja ja PÖFFi ühe peakülalise Mikael Persbrandtiga (51). Tema asemel ilmus ajakirjanike ette peakorraldaja Tiina Lokk, kelle sõnavõtt oli lühike: "Mikael ei tule, ta on purjus."

"Ta suutis end viia teatud konditsiooni ja ei tule oma ruumist hotellis välja," selgitas Lokk. "Te võite sellest vabalt kirjutada."

Loki sõnul ei olnud ka näitleja esindajal Eestis midagi selle vastu, et staari puudumise põhjus avalikuks teha.

Persbrandti, kes on tuntust kogunud võõrkeelse filmi Oscari pälvinud draamaga "Taevariik" (2010) ja tänu inimkaru osale "Kääbikus", on oma rollide tõttu nimetatud Skandinaavia kino pahaks poisiks.

PÖFFile oodati Persbrandti seoses filmiga "Keegi, keda sa armastad", kus ta mängib rahvusvaheliselt tuntud Taani lauljat ja heliloojat, kes on sunnitud 11aastase lapselapse eest hoolitsema.

Persbrandt on seotud ka Eesti filmimaailmaga. Nimelt on tal meespeaosa Kadri Kõusaare varsti vändatavas rootsikeelses filmis "Põhjala instinkt". Viimaseid nädalaid lapseootel režissöör tuli samuti eile päeval koos ajakirjanikega näitlejaga kohtuma, kuid nägi teda plaanitust mõned tunnid hiljem.

"Jah, elus juhtuvad erinevad asjad," rääkis eile kella 17 paiku Persbrandtiga kohtumise lõpetanud Kõusaar.

"Miks see nii juhtus, pole mul õigust kommenteerida, kuid see on tõesti kahetsusväärne juhtum. Ma ei saa muud lisada, kui et elus tuleb igasuguseid asju ette," jäi ta diskreetseks.

Kõusaar on uue filmiga tegelnud juba ligi aasta. "Võtted, mis toimuvad Norras ja Eestis, peaksid algama tuleval kevadel," pole režissöör esimest last ootama jäädes tööhoogu maha võtnud.

Film, kus Mikael meespeaosa saab, räägib ohtlikust armastusest.

"Pealkiri "Põhjala instinkt" flirdib natuke maailmakuulsa filmiga "Basic Instinct" (1992. aastal filmitud erootiline triller – toim). Ma lihtsalt ei saanud panna filmile pealkirjaks "Lang" ehk romaan, mille põhjal filmi vändatakse. Ma kardan, et see ei oleks vaatajat paelunud," selgitab Kõusaar, miks Soome-Rootsi kirjaniku Kjell Westö romaani ja filmi pealkirjad erinevad.

"Filmis saab näha vaid külma talve. Ma valisin välja sünge ja hämara aja. Mina nimetan seda lausa ilusaks õuduseks," räägib Kõusaar oma tulevase filmi läbivast meeleolust ja lisab, et filmis saab kuulda Norra muusikat:

"See on õhuline, mõnus saund, mis käib filmiga käsikäes, nad täiendavad teineteist."

Kõusaare filmis saatejuhi roll

Peaosatäitjateks valis Kadri kaks Rootsi näitlejat: peale Mikael Persbrandti naispeaossa Rootsi tõusva tähe Malin Buska, kes on mänginud peaosi mitmes Skandinaavia arthouse-filmis ja Soome režissööri Mika Kaurismäki uues linateoses "Tüdruk-kuningas".

"Mulle meeldis nende kahe näitleja tüpaaž, see sobis filmiideega. Malin, kes hakkab mängima tudengist üksikema, on haldjalik, kuid samas võib ta ka teravalt ütelda, nähvata – ta on ettearvamatu. Mikael, kellest saab karismaatiline telesaatejuht, armub endast nooremasse femme fatale’sse, on hästi tundlik intellektuaal, kes on ühiskonnaga vastuolus," räägib Kõusaar tegelaskujudest, kelle vahel tekib armuromaan hoolimata naise ohtlikust eksmehest.

"Interjöörid filmitakse osaliselt meie pealinnas. Tallinna linna vaateid pole filmis oodata." Nimelt keskendutakse filmis loodus- ja inim­suhetestseenidele.

Kõusaar ei valinud Rootsi näitlejaid juhuslikult.

"Eesti näitlejaid selles filmis kaasa ei löö. Pealegi tuleb see rootsikeelne, isegi mitte ingliskeelne. See otsus on langetatud lähtudes raamatu originaalkeelest, see on loominguline otsus," selgitab režissöör.

"Ma ei räägi ise Rootsi keelt, kuid saan sellest mingil määral aru. Kavatsen võtta enne filmivõtteid ka rootsi keele kiirkursuse. Samas saab mul olema assistent, kes mind keeleliselt aitab ja kontrollib, et stsenaarium oleks võtetega kooskõlas," ei hirmuta Kõusaart rootsikeelse filmi tegemine.

"Mingil määral on režissööril keelt tundmata isegi kergem – ei hakka ise stsenaariumi üksikasjadesse uppuma ja tekstis näpuga järge ajama," naerab ta, "Clint Eastwood on näiteks teinud filmi ka jaapani keeles."

Kadri Kõusaar: pere- ja tööelu tuleb nüüd ühendada

"Tunnen ennast üldiselt hästi, kuigi olen unine. Ootan juba sünnitust, milleni peaks olema veel mõned nädalad aega," selgitas viimaseid nädalaid lapseootel Kadri Kõusaar, kes elab küll Londonis, kuid viibib praegu Tallinnas ja kavatseb Eestis ka oma esiklapse ilmale tuua.

"Kuna minu elukaaslane (Martin D. Brown – toim), kes töötab Londonis ülikoolis õppejõuna, vabaneb pärast semestri lõppu, saame aja maha võtta ja viibida lapse sünni ajal rahulikult Eestis."

Siin saavad nad olla vähemalt märtsini. Siis tuleb mõelda, kuidas era- ja tööelu paremini plaanida ja ühendada.

"Edukatel naistel tuleb hiljem või varem selliste küsimustega tegelda. Mina arvan, et asjasse tuleb lihtsalt rahulikult suhtuda," usub Kõusaar, et saab lapse kasvatamise ja režissööriametiga hakkama.

"Näiteks ­Katrin Kissa (filmiprodutsent – toim) sünnitas kuu aega tagasi lapse ja on juba praegu "Rehepapi" võtetel," toob ta näite.