Merlyn Uusküla.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
22. november 2014, 14:00

Merlyn Uusküla: lähima viie aasta jooksul tahaksin ma kindlasti pere luua! (60)

"Alguses, kui 30. eluaasta hakkas lähenema, oli mul küll hirm. Aga kui see juba käes oli, siis ei saanud midagi aru. Kui nüüd küsida, millal ma perekonda plaanin, siis ütleksin: lähima viie aasta jooksul kindlasti!" räägib lauljatar Merlyn Uusküla, millised tunded teda kolmekümneseks saades valdasid. 

Tihti räägitakse mingist maagilisest bioloogilisest kellast, mis selles vanuses halastamatult tiksub. "Mina seda ei taju. Tegelikult ei muutu ju midagi, see on ainult number," ütleb ta. "Reaalselt tekib see tunne alles 35aastaselt, seega ei ole ma veel isegi mitte riskigrupp," naerab Merlyn.

Ta teab, et pereloomist kuupäevaliselt paika panna ei saa. "Aga ma mõtlen küll sellele," tunnistab Merlyn. Õnneks ei vihja tema lähikondlased, et äkki oleks juba aeg. "Nad teavad, et kui on õige aeg, siis tuleb see minu enda seest. Pere loomist ei saa kellelegi peale suruda, see on väga isiklik teema. On igaühe vaba valik, kas emaks soovitakse saada 20-, 30- või 40aastaselt."

Tänavu mais ilmus Merlyn seltskonda endast viis aastat noorema Marko seltsis. Mõningase pinnimise peale kinnitab lauljatar, kelle suhteid ümbritseb tihti saladuseloor ja kes avalikult oma peigmeestest rääkida ei armasta, et mees on tema elus siiani ning väisas ka tema kolmapäevast värske albumi "Õnnepäev" esitluskontserti.

"Aga kui inimene ei ole avaliku elu tegelane ja ei soovi selleks ka saada, siis ma austan tema soovi," ütleb Merlyn, et ei hakka kunagi leheveergudel oma eraelust üksikasju jagama. "Kõik minu tegemised on niigi avalikud, las midagi jääb ka mulle."

Kolmapäev oli lauljatari elus mõnes mõttes lausa ajalooline päev – ilmus tema teine sooloalbum ja kaante vahele sai ka magistritöö.

 

"Esitasin töö paar tundi enne õhtust üritust kooli ära ja kui plaadiesitlus läbi, oli küll tõeline pingelangus. Ma arvan, et magan kõik oma puudu jäänud öötunnid tasa ja homme enne kella kaht ei ärka. Iga inimene, kes on oma elus kirjutanud magistri- või bakalaureusetööd, teab, mida see tähendab, kui lõpp on juba käes," ütleb Merlyn.

Uus bänd tulekul?

Ta rääkis, et peale meeletu kiirusega läheneva töö esitamiskuupäeva tuli tal samal ajal kirjutada lugusid, käia stuudios ja teha bändiproove.

"Tavaliselt on enne esinemist kõige närvilisem hetk meigitoolis, aga täna oli see mu päeva puhkehetk," naeris Merlyn õhtuse kontserdi eel.

Oma magistritöö kirjutas ta Eesti raadioturust. "Kuna ma teen muusikuna raadiotega koostööd ja loen hobi korras sisse ka väga palju raadio- ja telereklaame, siis mõtlesingi uurida just raadioreklaamide valdkonda," räägib Merlyn.

"Uurisin, mida arvavad meediaagentuurid, kes on raadiote peamised koostööpartnerid, Eesti kuulatuimate raadiote positsioonist meediaturul."

Nüüd on Merlynil varrukast võtta soovitused, kuidas iga uuritud raadiojaam saaks oma tööd paremini teha.

"Enamik uuritutest – neid oli kaheksa – on avaldanud ka soovi minu tööd näha. Teen seda mõne nädala jooksul."

Plaat on valmis ja ka kooliga on Merlyn peaaegu ühel pool, vaja vaid magistritöö ära kaitsta. Mis edasi?

"Olen mõned aastad muusikalises mõttes nagunii natuke tagasihoidlikum olnud, sest vahepeal olin Prantsusmaal vahetusõpilane ja keskendusin väga koolile. Arvan, et hakkan uuest aastast rohkem muusikalisi väljundeid otsima," ütleb lauljatar.

"Mulle meeldib väga bändiga esineda, seega usun, et panen kokku mingi uue projekti, millega teha rohkem live-esinemisi."

Fännid saavad Merlynit esinemas näha juba täna Trattoria Massimos.

Merlyni sõnum: austa ennast! 

Merlyni uuel plaadil "Õnnepäev" on kümme lugu, millest kõige erilisemaks peab ta pala nimega "Austa ennast". Muusika on lauljatar kirjutanud ise, sõnade autor on Aapo Ilves.

"Kirjutasin selle Prantsusmaal olles. Kui muidu olen teinud rohkem peomuusikat, siis see on natuke sügavam. Loo põhisõnum on see, et inimene peab olema endaga heas kontaktis, alati enda peale mõtlema, ennast austama ja armastama ning mitte laskma teistel endale liiga teha," räägib Merlyn.

Tegelikult oli tal loo algtekst inglise keeles juba olemas. "Mul ongi miskipärast nii, et muusikat kirjutades tulevad sõnad kõigepealt inglise keeles. Siis ma palusin Aapol teha eestikeelsed sõnad nii, et loo sõnum ära ei kaoks. Ta tegi fantastilise töö," on Merlyn rahul.