«HOROSKOOBI» ÜKS ISADEST: Režissöör Elmo Lööve jääb ajalukku oma muusika­saatega «Horoskoop», mis võitis Eesti telepubliku südamed esimese kahe-kolme saatega. Pildil on Elmo Lööve filmi «Peipsi viisid» võtetel..Foto: Anton Mutt/ERR
Inimesed
22. november 2014, 07:00

"Koos Elmo Löövega lahkus "Horoskoobi" viimane musketär." (2)

Kaastöötajad meenutavad legendaarset ETV muusikarežissööri

"Nüüd on kõik kolm musketäri teises maailmas. Mina nimetasin neid "Horoskoobi" kolme tegijat – Kustas Kikerpuud, Andres Vihalemma ja Elmo Löövet – ikka kolmeks musketäriks. Ma tänan kogu südamest neid kolme kutti, kes andsid meile, noortele lauljatele, tänu oma saatele tiivad," meenutab Heidy Tamme neljapäeval meie seast lahkunud legendaarset ETV režissööri Elmo Löövet, kelle käe all valmis kunagine ülimenukas muusikasaade "Horoskoop".

"Lööve oli muhe, naeratav, konfliktivaba inimene ja väga hea muusik. Tõeline kullatükk. Tema oli üks neist, kes viis noorte lauljate unistuse ellu ja rikastas Eesti kultuurielu. Siis, 1960ndate lõpus, kui "Horoskoop" tuli teleekraanidele, oli see uudne ja erakordne saateformaat," meenutab Heidy 1968. aastal sündinud telesaadet, mis võitis otsemaid telepubliku südamed.

Neil õhtutel, kui "Horoskoop" ETV eetrisse läks, istuti terves Eestis telerite ette ja tänavad jäid tühjaks. Saate austajatele kulus kohe pähe ka "Horoskoobi" refrään: "Hoo-hoo-hoo, horoskoop, ho-horoskoop, kõik uued laulud meil’ ta koju toob ja kuigi sageli me kohtume, võiks tihedamalt vist veel olla see."

"See saade, kus esitati palju šlaagreid, oli omast ajast kindlalt ees," usub Heidy, kes oli muusikasaate üks säravamaid esinejaid.

""Horoskoop" andis meile ilusa pärandi, kuid nagu öeldakse - c’est la vie, midagi pole parata, loodus teeb oma töö ja kunagi lahkume me kõik," rääkis laulja.

Dirigent Eri Klasile oli Elmo mitte ainult hea kolleeg, vaid ka sõber ja koolivend.

"Ma olen suures šokis, et Elmö Löövet enam ei ole. Ta oli minu koolivend, kolleeg ja lihtsalt väga hea sõber. Nägin teda vähem kui kuu aega tagasi konservatooriumi kokkutulekul, ta oli väga heas tujus," meenutab Eri.

Elmo oli muhe naljamees

"Ma töötasin noorena ETVs režissöör Astrid Lepa assistendina ja tegelesin paralleelselt ka muusikaga, kuni tundsin, et ei jõua neid kahte enam ühendada ja valisin muusika. Mind ei tahetud televisioonist ära lasta ja siis ma pakkusingi neile asemele selle suurepärase inimese – Elmo," meenutab Eri, kuidas hea sõber televisiooni tööle sai.

"Elmo oli võrratu soe inimene ja samas ka tõeline professionaal. Oleme koos musitseerinud – ta mängis kontrabassi – ja saateid salvestanud. Mind sidus temaga aastakümneid kestnud sõprus," räägib dirigent, kuid jääb Elmo surmapõhjusest rääkides delikaatseks: "Terved mehed niisama ei lahku."

ETV kauaaegne saatejuht Reet Linna töötas Elmoga ühes toimetuses pikki aastaid. "Ta oli väga rahulik, konservatiivne, haritud, muhe ja hea huumorisoonega inimene," meenutab Reet lahkunud režissööri.

"Viimati suhtlesime, kui ta helistas mulle sügisel ja küsis ühe vana laulu kohta. Ma tean, et tal oli mitu aastat tagasi probleeme südamega. Ta elas mõnda aega Hiiumaal, kuid hiljem naasis Tallinna," teab Reet.

"Ametialaselt oli ta nõudlik, täpne, korrektne, põhjalik ja tegi oma saateid alati plaani järgi. Ta ei jätnud midagi saatuse hooleks," oli Reeda sõnul koostöö Elmoga, kellega nad salvestasid viimati saadet "Laulge kaasa", alati meeldiv.

Elu täis muusikat ja filme

Muusikasaadete ja -filmide režissöör ja muusik Elmo Lööve sündis 1941. aastal Tartus. Ta õppis koorijuhtimist 1955–59 Tartu Muusikakoolis ja 1959–1964 Tallinna Riiklikus Konservatooriumis. 1965–2005 töötas Lööve Eesti Televisioonis muusikasaadete režissöörina.

Ta tegi oma karjääri jooksul ligi 2 000 muusikasaadet, sealhulgas saatesarjad "Horoskoop", "Käokava", "Orkestrimängud", "Kammertoon" ja "Klassika koos Klasiga". Peale selle 400 "Reklaamiklubi" saadet, palju portreesaateid ja üldlaulupeo ülekandeid. Elmo Löövel valmis Eesti Telefilmis 27 muusikafilmi (nende seas "Ahvatluste tund" (1970), "Pillipuu" (1976), "Laulud lumes" (1981) ja "Laulutuli" 1990).

Ta mängis mitmes koosseisus kontrabassi ja basskitarri, sealhulgas 1960–1964 Tallinna keelpilliorkestris Aleksander Rjabovi juhatusel, 1965–85 ETV ansamblis Kustas Kikerpuu juhatusel ja ETV režissööride ansamblis Con Amores.

Ta on esinenud koos Uno Naissoo, Georgi Garanjani, Eri Klasi ja teiste muusikutega.