LASTELE MEELDIB: Ilmar Tomusk. Foto: MATI HIIS
Inimesed
22. november 2014, 07:00

Triin Soone: Ilmar Tomusk on laste vaieldamatu lemmik (2)

Laste lemmikraamatutest rääkides ei saa üle ega ümber Ilmar Tomuski teostest. Eesti lastekirjanduse keskuse laenutuse tipus võidutsevadki kahel esimesel kohal just tema krimkad ja esikümnesse (neljandale ja kuuendale kohale) mahub neid veel kaks.

"Tomusk on laste vaieldamatu lemmik! Tema raamatute edu saladus peitubki ehk selles, et see on sari ning igas uues raamatus saab lugeda kriminalistide Piia ja Mati ehk Kribu ja Krabu uutest ülesannetest ja seiklustest. Lapsed tunnevad need tegelased ära ja elavad neile kaasa. Raamat pakub lastele hulganisti põnevust ning annab võimaluse oma nuppu kriminaalsete lugude lahendamisel tööle panna," selgitab Soone.

Laenutuse edetabeli kolmandalt kohalt leiab Anti Saare ja tema raamatu "Kuidas meil asjad käivad".

"Üllatuslik uus autor. Raamat räägib ühe pere elust – kuidas neil elatakse, kus käiakse ja mida iga päev tehakse. Siin on naljakaid juhtumisi, aga ka mitmesuguseid arusaamisi. Raamatus on tekstiga hästi haakuvad, vaimukad pildid. Sellised raamatud, kus näidatakse tavalist elu, võtavad lugejad väga hästi vastu," selgitab lastekirjanduse keskuse direktor.

Laenutuse edetabeli viies koht kuulub Soome autorile Mika Keränenile ja tema raamatule "Varastatud oranž jalgratas". Taas on see detektiivilugu.

"Lastele meeldib, kui raamatus on nende põlvkonnale vastavad lood ja just seda pakubki soomlasest autor, kes on õppinud Tartu ülikoolis eesti keelt ja kirjandust. "Kui lapsed loevad, et keegi helistab telefoniputkast, ei teki neil samastumistunnet. Oluline on ka see, et raamatus kasutataks ajale kohast kõnepruuki," selgitab Soone.

Piret Raua raamatu "Natuke napakad lood" on lapsed laenutanud seitsmendale kohale. Soone sõnul on selle raamatu suur pluss see, et tekst on väga hästi liigendatud. Selline raamat on sobilik lastele, kellel on raske pikka illustratsioonideta teksti lugeda.Kaheksandale kohale on platseerunud USA autor Jeff Kinney raamatuga "Ühe äpardi päevik: Greg Heffley päevaraamat".

"See on päevikuvormis koomiksiraamat, kus on tekstis rohkelt pilte. Sobib hästi poistele, kes pole just suured lugejad. Raamat ilmub sarjana. Jutt on teismelisest kooli­poisist, kellega – nagu ikka – pidevalt midagi juhtub. Seega lastele samastumist pakkuv raamat," teab Soone.

Edetabeli eelviimane on John Greeni romaanil "Süü on tähtedel".

"See on noorteromaan. Ja kuigi selles žanris on meil valdavad fantaasia- ja ulmeraamatud, on see üks realistlikest lugudest. Samuti pole see pinnapealne lugu, kus kokku kuhjatud kõik vähegi võimalikud noorteprobleemid, vaid palju sügavam, mõtlemapanev ja suuri tundeid pakkuv. Raamatus on küll juttu haigustest ja surmast (peategelane on 16aastane vähki põdev tüdruk), mis tekitab kurbust, kuid selle kõrval on sama palju elu, armastust ja humoorikaid seiku," selgitab Soone.

Esikümne lõpetab Reeli Reinausi "Detektiiv Triibik loomaaias".

"See on loomadest pajatav lugu, mis lastele alati meeldib. Peategelane Triibik on vahva tüdruk, kes on oma hüüdnime saanud tiigrikutsikalt. Tema ema-isa on loomauurijad ja vanaisa loomaaiadirektor. Kui loomaaias hakkavad toimuma kriminaalsed sündmused, millele täiskasvanud ei oska kuidagi lahendust leida, on just Triibik see, kes oma sõprade abiga juhtumitesse selgust toob."