MIKE JA MUUSAD: 2010. aastal Ameerika filmiinstituudi elutööauhinna vastuvõtmisel ümbritsesid Mike Nicholsit tema mitme filmi staar Meryl Streep ning neljas abikaasa, USA telesaatejuht Diane Sawyer.Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
21. november 2014, 07:00

Hollywood leinab: lahkus tipprežissöör Mike Nichols

Kolmapäeval suri 83 aasta vanuses Ameerika tipplavastaja Mike Nichols, kelle filmidest on tuntumad "Kes kardab Virginia Woolfi?", "Elluastuja", "Silkwood" ja "Linnupuur".

Berliinis Oktoobrirevolutsiooni eest pagenud Vene arsti pojana (õige nimi Mihhail Igor Peškovski) sündinud Nichols alustas 1950. aastatel karjääri komöödiatandemis koos Elaine Mayga. Lavastajana oli tema Broadway debüüt Neil Simoni "Paljajalu pargis" (peaosas Robert Redford), mille eest ta võitis esimese Tony, kirjutab People. Režissööridebüüt "Kes kardab Virginia Woolfi" (1966) Elizabeth Taylori ja Robert Burtoni särava duelliga tõi Nicholsile esimese Oscari nominatsiooni. Parima režissööri kuldmehikese võitis ta õige pea Dustin Hoffmani läbimurdefilmiga "Elluastuja" (1967).

Vanity Fair märgib, et Holly-woodis töötas Nichols iga aastakümne tippnäitlejatega Meryl Streepist ja Jack Nicholsonist 1986. aasta komöödias "Heartburn" Julia Robertsi, Tom Hanksi ja Philip Seymour Hoffmanini "Charlie Wilsoni sõjas" (2007), mis jäi lavastaja viimaseks filmiks.

Veel surma eel oli vanameister kehva tervist trotsides töötanud ooperitäht Maria Callase elust rääkiva näidendi "Meistriklass" televersiooni kallal, kus lauljannat pidi kehastama Streep. See olnuks nende viies koostöö pärast "Silkwoodi" (1983) ja "Heartburni", Tšehhovi "Kajaka" lavastust (2001) ja HBO miniseriaali "Inglid Ameerikas" (2003).