Selline nägi välja hertsoginna Alba kauge esivanem María del Pilar Teresa Cayetana de Silva-Álvarez de Toledo y Silva kunstnik Francisco de Goya y Lucientesi maalil "Alasti Maja" ("La Maja Desnuda"). Pilt on maalitud 18. sajandi teisel poolel.Foto: Wikipedia
Maailm
20. november 2014, 14:39

Suri Hispaania vanima aadlisuguvõsa esindaja, ekstsentriline hertsoginna Alba (13)

Hispaanias Sevillas suri täna Euroopa rikkamaid aristokraate ning Hispaania vanima aadlisuguvõsa esindaja hertsoginna Alba.

Hertsoginna Maria del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart suri pärast lühiajalist haigust 88-aastasena Palacio de Dueñas, teatas BBC.

Hertsoginna Albal oli rohkem tiitleid kui ühelgi teisel aristokraadil: ta oli seitsmekordne hertsoginna, 22-kordne krahvinna ja 24-kordne markiis. Lisaks paleedele ja ulatuslikele kinnisvaradele kuulus talle näiteks Goya ja Velazqueze maale.

Hertsoginnat iseloomustati kui ekstsentrilist ja mässumeelset naist. Aadlidaami elu ja tegevus täitis Hispaania kollase ajakirjanduse veerge ning ta esines telekanalite jutusaadetes veel viimastel elukuudelgi.

Mässumeelsel hertsoginnal oli kirg flamencot tantsida. Ta oli kunstide patroon, kelle erakogusse kuulusid šedöövrid, mis võivad võistelda mis tahes kunstikoguga Euroopas.

Hertsoginna oli ülielava iseloomuga, mida täiendas omapärane hääl ning silmatorkav ja toretsev riietumisstiil. Omal ajal kuulus kaunitar oli keeldunud olemast Picasso muusa. Hiljem, 1978. aastal aga šokeeris ta seltskonda sellega, et abiellus oma pihiisa, jesuiidist preestriga. See juhtus kuus aastat pärast esimese abikaasa surma. Esimese abikaasaga oli hertsoginnal kuus last.

Kolmandat korda abiellus hertsoginna 2011. aastal tsiviilametniku Alfonso Dieziga, kes oli temast 25 aastat noorem. Selle skandaalse liidu vastu olid nii Hispaania kuningas Juan Carlos kui ka hertsoginna lapsed. Värvika draamana oli hispaanlastele see sündmus aga meelepärane. Hertsoginna pani suurt rõhku välimusele ning oli endale teha lasknud mitu iluoperatsiooni.