Tõnis Erilaid.Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
20. november 2014, 07:00

Kuidas Eesti tantsutäht Hispaanias tapeti (4)

Novembris 1923 oli ajalehtedes esijoones juttu selle aasta enneolematu ikalduse ja üleujutuste arutamisest riigikogus ning Estonia ühe esitantsijanna Emmy Holtsi (Holz) tapmisest Hispaanias Santanderis.

Eestikeelses Wikipedias on preili Holz vaid näitlejanimekirjas. Saksakeelne Wikipedia räägib 22aastaseks elanud neiust tublisti rohkem: tal oli üks peaosi esimeses Estonias etendunud täispikas balletis «Coppelia» 1922. aastal ja loetletakse teatri priimabaleriini teisigi rolle.

Holzi elust pikema ülevaate kirjutanud Vaba Maa märgib, et vaesest töölisperest pärit vähese haridusega neiu võeti Estonia truppi 1917. aastal, kui ta oli napilt 15aastane. Hea loomulik and, tantsijatarile sobiv kehaehitus – teatris nähti uut tähte sündimas, ütleb Vaba Maa.

Kuid süüdistab, et valgepäine iludus hakkas noormeestega lokaalides istuma. Ta võrgutas Estonia kuulsa einelauapidaja Walfischi ja tegi ta rahast lagedaks. Mees pidi einelaua ära müüma ja hakkas piiritusevargaks, kuid jäi vahele.

Holz asus uut kavaleri otsima. 1923. aasta suvel kohtus ta Rootsi võikuningaks peetud Josep Schulzega, kes pärast seda, kui oli peremeeste raha läbi löönud, preiliga Brüsselisse ning siis Pariisi lendas. Kui Rootsi politsei neile kannule jõudis, põgeneti Hispaaniasse. Seal läks paarike tülli. Schulze lasi Holzi revolvrist maha ja tappis ka enda.