Toortoitumine: tervislik, lihtne ja looduslähedane
Sest olgem ausad, kui toortoitumisele põhjalikult mõelda, saab selgeks, et see on igaühele tuttav juba lapsepõlvest, mil toorest porgandit otse peenralt krõbistada tundus maailma parim tegevus.
Sellest, mis on toortoitumine, räägib ka Sille Poola raamat „Toortoidu A ja O" (väljaandja Ajakirjade Kirjastus). Raamatu väärtus on see, et autor on ise olnud kümme aastat taime- ja viis aastat toortoitlane. „Ei, ma ei söö heina. Ei, ma pole näljas. Ei, ma pole jänes ega lehm. Ei, ma ei söö ainult kapsa- ja porgandisalatit ega näe unes vorsti," vastab ta kohe sissejuhatuses kõigile küsimustele, mis seesugust infot kuuldes pähe võivad lipsata. Läbi raamatu saavad vastuse teisedki vägagi levinud küsimused toortoitumise kohta.
Inimesed on tänapäeval looduslikust toidust nii eemaldunud, et värske kraam ei pruugi nende toidulauale igapäevaselt jõudagi. Toortoitumine tähendab aga tagasiliikumist värske, loodusliku ja töötlemata toidu ehk lihtsuse poole. Ning seda tegema Sille Poola raamat julgustabki. Lihtne on toortoitumine seegitõttu, et nii ei kulu kokkamisele palju aega.
Tore on see, et raamat ei kirjuta ette, mida ja kuidas süüa. Sest see, mis on kõige tervislikum või kellelegi kõige õigem, oleneb ju igast inimesest endast.
Raamat annab hea ülevaate toortoitumise olemusest ja praktilist teavet toortoidu valmistamisest. Selles on huvitavat lugemist ka lihtsalt tervislikust toitumisest huvitatule – saab teada, kuidas töödeldud toit stimuleerib aju, saab lugeda erinevatest toidus sisalduvatest ainetest ning ka emotsioonidest toitumisega seoses.
Mõistagi on igas toiduraamatus omal kohal retseptid ja nendest ei saa mööda seegi teos - kokku on neid selles raamatus sada. Lisaks argistele roogadele on teiste retseptide seas toortoiduretsepte tähtpäevadeks ning nõuandeid talvevarude sügavkülmutamiseks.
Mõistmaks, kui lihtne, kuid maitsev võib olla toortoit, siinkohal katsetamiseks ka üks retseptike.
Mangokook
Vaja läheb: 2 tassi kuivatatud pirniviile, 5 mangot, ½ tassi datleid või kuivatatud mangot.
Valmistamine: Haki pirniviilud köögikombainis peeneks ja suru koogivormi põhjale. Mikserda blenderis värske mango koos datlite või kuivatatud mangoga (kuivatatud vilja leota eelnevalt). Vala segu alusele ja jahuta 30 minutit sügavkülmas või söö kohe.
Kommentaarid (0)